AKP'li Belediye Meclis Üyelerinden ortak açıklama:

 

ALPAGO: 'Çok hassas davranılması' gereken bir süreç olarak tanımladığınız bu imar planlarında yangından mal kaçırır gibi davranmak nasıl bir hassasiyettir? Dava konusu alanlar planın bütününü kapsayan konular olmayıp belli bir alanı kapsamaktadır. Ereğli'nin gelecekte revizyon imar planlarından kaynaklı olarak yaşayacağı zorlukları ve sıkıntıları önceden gördüğümüz için komisyonda ve mecliste düzelttiremediğimiz hataların düzeltilmesi için konuyu mahkemeye taşıdık.

 

KALAY: Ereğli'nin tamamında kriz vardır. Bizim davamız daha sonuçlanmadığına göre bu ekonomik krizin sebebi ve sebep olan yöneticiler veya kurumlar kimlerdir? Konu inşaat ve ruhsat olunca muhatabı belediye oluyor, konu ticaret olunca da haliyle muhatabı Ticaret ve Sanayi Odası oluyor. O zaman bu krizin en büyük sorumlusu Ereğli Belediye Başkanı ve bu başkanın uygulamalarını ortaya koyduğu tavrı benimsediklerini ve takdir ettiklerini söyleyen Ticaret Odası ve Başkanıdır. Benim veya meclis üyesi arkadaşlarımın kılına zarar gelirse bunun hesabı çok ağır bir şekilde sorulacaktır.

 

 

AK Partili Kdz.Ereğli Belediye Meclis Üyeleri Esra Alpago, Yusuf Kalay, Mustafa Kumaş ve Adem Çakır, AKP Kdz.Ereğli İlçe Teşkilatında İlçe Başkanı Adem Öztürk'ün de katıldığı toplantıda Kdz.Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'a tepki gösterdi. Meclis Üyesi Esra Alpago, Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın imar revizyon planına ilişkin kendilerine yönelik söylemlerinin hedef göstermek olduğunu belirtti. Alpago, Belediye Başkanı 'revizyonlar 20-30 yılda bir yapılır' diyor böyle bir mantığa sahip belediyede tabiî ki revizyonlar 20-30 yılda bir yapılır dedi.

 

YILLAR ÖNCE YAPILMASI GEREKİRDİ

Revizyon imar planlarının gelişen ve büyüyen kentte her yıl yapılabileceğini belirten Alpago, Demekki Ereğli öyle bazıların bahsettiği ve sürekli dile getirdiği gibi büyüyen bir kent değil ki ancak 20 sene sonra revizyon imar planı yapma gereksinimi doğmuş. Bana sorarsanız tabiî ki de bu revizyon yıllar önce yapılması gerekirdi. Asıl bunu bu kadar yıl bekletenlere sormak lazım neden bu kadar beklediniz diye sözleri ile konuştu.

 

KENDİLERİ HATALARINI KABUL EDİYORLAR

Yasal haklarını arama hakkına sahip olduğunu ve bu hakkı sonuna kadar kullanacağını söyleyen Alpago açıklamasında şu görüşlere yer verdi: Çevre yolu ile ilgili durumda ise karayollarından güzergah ile ilgili görüş almadan yolun güzergahını değiştiremezsiniz;  kaldı ki belediye başkanı basın açıklamasında da ifade ettiği gibi karayollarının görüşü alınarak kesinleştirilmesi şartıyla bu yolun güzergahın 1:5000 'lik ve 1:1000 'liklere işleyebilirsiniz. Anlaşılacağı üzere kendileri zaten kendi ağızları ile bu konuda hatalı olduklarını ifade ediyorlar. Ereğli'nin geleceğini bağladığınız bir planda yeteri açıklıkta olmayan bir kurum görüşüne göre nasıl plan hazırlarsınız. O zaman biz şöyle mi düşünmeliyiz; DSİ'nin kurum görüşü de yeterli açıklıkta olmayabilir. Devlet Demir Yollarının görüşüde yeterli açıklıkta olmayabilir. Konusunda kendini uzman kabul etmiş bir kurumun bu denli ucu başı belli olmayan bir açıklama yapmış olması çok acıdır.

 

NASIL OLURDA İMAR DURUMU VERİRSİNİZ?

Çok hassas davranılması gereken bir süreç olarak tanımladığınız bu imar planlarında yangından mal kaçırır gibi davranmak nasıl bir hassasiyettir? Tüm Türkiye'de planlama bilindiği gibi ilk aşamada taslak olarak hazırlanmaz. Taslak olarak hazırlanmış bir plan belediye meclisinin onayına sunulmaz. Hadi diyelim ki sizin dediğiniz gibi planlar taslak olarak hazırlanır ve meclisin onayı sunulur. Daha sonrada 1 ay askıda kalır. Peki o zaman 1 aylık itiraz süresinde daha taslak durumda olan planlardan nasıl olurda imar durumu verirsiniz? Taslak planlar adı üzerinde taslak plan daha kesinleşmeden nasıl imar durumu veririsiniz? Planlar, özellikler meclisin onayından geçmiş planlar, artık taslak plan değil resmi plandır. Bu kanuna dayanarak söylüyoruz.

 

BEKLEMEK ZORUNDA DEĞİLİZ

Biz belediye meclis üyesi olarak ne askı süresini beklemek zorundayız nede onay sürecini hatalı bir durum varsa ve belediye bunu düzeltmeye yanaşmıyorsa hukuk yolları açıktır ve bu planların onaylanması noktasında da oy kullanma hakkımız varsa ki var hukuk yollarına başvurmak için hiçbir süreyi beklemek zorunda değiliz. Dava konusu alanlar planın bütününü kapsayan konular olmayıp belli bir alanı kapsamaktadır. Polemikleri çok sevdiği için Sayın belediye başkanımız bu konuyu da polemik haline getirerek bizleri hedef  göstermiştir.

 

AKP GRUBU HİÇE SAYILDI

Ereğli'nin gelecekte revizyon imar planlarından kaynaklı olarak yaşayacağı zorlukları ve sıkıntıları önceden gördüğümüz için komisyonda ve mecliste düzelttiremediğimiz hataların düzeltilmesi için konuyu mahkemeye taşıdık. İmar Komisyonu çalışmalarına katıldığım halde varlığım hiçe sayılarak beni imar komisyonu raporu konusunda bilgilendirmeden benim imzamı almadan imar komisyonu raporu mecliste okunarak oylanmıştır. Bu AK Parti Grubunun hiçe sayılmasıdır. Bundan duyduğumuz rahatsızlığı çıkıp gazetelerde bağırarak anlatacak halimiz yok. Biz bu konuda hukuk yolunu tercih ettik.

 

SUÇLU BAŞKAN VE TSO YÖNETİMİ

Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın yıllardır aynı siyasi politikayı uyguladığını ve kendi yaptığı yanlışların üstünü örtmek için başkalarını hedef göstermeyi seçtiğini söyledi. Kalay konuşmasında, Açılan dava Ereğli'de ticareti engellemek için değil Ereğli'nin menfaatleri doğrultusunda imar revizyonu yapılması içindir. Aksini düşünmüş olsaydık davayı yürütmeyi durdurmak için açardık, oysa biz davamızı revizyonun incelenmesi üzerine açtık. Bir gerçek vardır Ereğli'de ciddi manada inşaat, emlak ve bunlara bağlı sektörlerde daha doğrusu Ereğli'nin tamamında kriz vardır. Bizim davamız daha sonuçlanmadığına göre bu ekonomik krizin sebebi ve sebep olan yöneticiler veya kurumlar kimlerdir? Kimler görevini yapmamıştır? Konu inşaat ve ruhsat olunca muhatabı belediye oluyor, konu ticaret olunca da haliyle muhatabı Ticaret ve Sanayi Odası oluyor. O zaman bu krizin en büyük sorumlusu Ereğli Belediye Başkanı ve bu başkanın uygulamalarını ortaya koyduğu tavrı benimsediklerini ve takdir ettiklerini söyleyen Ticaret Odası ve Başkanıdır.

 

KILIMIZA ZARAR GELİRSE HESABI AĞIR SORULACAKTIR

Evet belediye meclis üyeleri olarak bizim üzerimizde vebal vardır. O da Ereğli'nin menfaatleri doğrultusunda doğruları ortaya koymak ve arkasında dimdik durmaktır. Bunun için ödenecek bir bedel varsa bundan da kaçmayız. Belediye Başkanının bizleri toplum içinde tek veya toplu olarak hedef göstermesi bu olayların doğru olduğunu göstermez. Bu oyunları daha önce de oynamıştı. Bu söylemlerin doğru kabul edilerek kişilerce tarafımıza yapılacak herhangi bir olumsuz hareketin sorumlusu Halil Posbıyık'dır. Benim veya meclis üyesi arkadaşlarımın kılına zarar gelirse bunun hesabı çok ağır bir şekilde sorulacaktır. Bu konunun ilgili makamlarca takip edilmesinin altını önemle çiziyorum.