CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, 3 Mart 1992 tarihinde TTK Kozlu Müessesi'nde meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden şehidini ve 7 Mart 1983'te Armutçuk Müessesi'nde hayatını kaybeden 103 maden şehidini andı.
Köktürk, Zonguldak'ın Türkiye ağır sanayisine büyük katkılar sağlarken büyük acılar da yaşadığını belirtti. 5000'i aşkın madenciyi şehit veren Zonguldak'ın Emeğin Başkenti olurken Acıların da Başkenti olduğunun altını çizdi.
Köktürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

ACILARIN BAŞKENTİ OLDU
3 Mart 1992 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesesi'ne ait ocakta meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden şehidimizi, 7 Mart 1983'te Armutçuk müessesinde meydana gelen 103 madencimizi ve yitirdiğimiz tüm maden şehitlerimizi bir kez daha saygıyla anıyoruz.

Zonguldak; Cumhuriyetimizin ilanından sonra, ülkemiz ağır sanayisinin en önemli enerji kaynağı olan taşkömürü, üretimiyle ülke ekonomisine büyük katkılar sağlamıştır. Bu nedenle Emeğin Başkenti unvanını hakkıyla, alın teriyle almıştır. Zonguldak Türkiye ağır sanayisine bu büyük katkıları sağlarken, büyük acılar da yaşamıştır. Bu süreçte 5000'i aşkın madenciyi şehit veren ilimiz, ne yazık ki büyük acıların da Başkenti olmuştur.

TAŞKÖMÜRÜ VAZGEÇİLMEZ ÜRÜN
Taşkömürü, bugün de ağır sanayimizin vazgeçilmez ürünüdür. Ülkemizin yılda yaklaşık 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyacı vardır; ancak özel sektör ile birlikte toplam üretimimiz yaklaşık 3 milyon tondur. 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK'nın üretimi ise 1,5 milyon ton civarındadır.

Ülkemiz, milyarca doları, taşkömürü almak için dışarıya ödemektedir. Dış ve iç borcu rekorlar kıran bir ülkenin milyar dolarlar büyüklüğünde parayı dışarıya ödeme lüksü yoktur.

Madencilik; dünyanın en zor ve en riskli mesleklerinden biri olmasına karşın; bugün Zonguldak'ta madencilerimiz üretmek ve ülkemiz ekonomisine katkıda bulunmak istemektedir.

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI
Ne yazık ki, son 10 yılda TTK'nın yeniden yapılandırılması konusunda herhangi adım atılmadığı gibi, TTK'ya işçi alınması konusunda da verilen sözler tutulmamaktadır. Her fırsatta gündeme getirdiğimiz TTK'ya 2500 işçi alınması sözü ortada kalmıştır. Müjdeyi verecek Bakan bir türlü bulunamamıştır. Zonguldaklılar olarak bu sözün ivedilikle yerine getirilmesini bekliyoruz…

Cumhuriyet tarihi içinde Türk Ulusunu derin üzüntüye boğan Kozlu ve Armutçuk müesseselerinde meydana gelen ve toplam 366 madencimizin şehit olduğu grizu kazalarını hiçbir zaman unutmayacağız…

Bu duygu ve düşüncelerimle bir kez daha, yerin yüzlerce metre altında grizularda, iş kazalarında yaşamını yitiren madencilerimizi saygı ve şükranla anıyoruz. Maden ocaklarında emek mücadelesi veren madencilerimizi de yürekten saygıyla selamlıyoruz.