** HEMA'nın Kandilli bölgesine kurmayı düşündüğü 2 termik santral ile ilgili 5-6 Ekim tarihlerinde Kandilli'de düzenleyeceği halkı bilgilendirme toplantısı öncesi hareketlilik başlıyor. Kandilli Dayanışma Derneği Evi Başkanı Abdurrahman Canlı, termik santral konusunda net konuştu: Bu bölgeye termik santral yapmak cinayettir.

** Borcam'da olduğu gibi termik santral konusunda da bölgeden destekçilerin olduğuna vurgu yapan Canlı, "Geleceğini çoluk çocuğunu düşünen herkes, farklı siyasi düşüncelerde olsa tek yürek karşı durmalıdır. Bunun tartışması bile yapılmamalı. Borcam konusunda da açık destek verenlerin yanı sıra ilçe yöneticileri ve çevre dernekleri Alacaağzı'na gidip o bölgenin nasıl kirletildiğini bizzat görsünler" dedi.

** Toplantıda salonu HEMA çalışanları tarafından doldurulacağına dikkati çeken Canlı, "İşçiye baskı yapılıyor, yetkililere sesleniyoruz ve salonun tamamı HEMA çalışanları tarafından doldurulacak. Salonun içerisinde HEMA çalışanları değil bölge halkı olmalıdır" sözleri ile konuştu.

Kandilli Dayanışma Derneği Evi Başkanı Abdurrahman Canlı, Ekim ayının ilk haftası Kandilli eski TTK sinema salonunda HEMA'nın bölgeye kurmayı düşündüğü termik santral ile ilgili olarak yapacağı bilgilendirme toplantısı hakkında görüşlerini açıkladı. Termik santralin bu bölgeye yapılmasını "cinayet" olarak değerlendiren Canlı, mücadele konusunda üzerlerine düşen her türlü sorumluluğu yerine getireceklerini kamuoyunu bilmesi gerektiğini açıkladı.

KOŞULLAR AĞIR
Canlı konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamasında, "Termik santrali kurmak isteyenler bölgeye istihdam anlamında katkı sağlayacağını söylüyorlar ve bu konuyu sürekli gündeme taşıyorlar. İstihdama bir katkısının olacağını ben düşünmüyorum. Öncelikle termik santralde çalışacak elemanlar kalifiyeli eleman olması gerekiyor. Termik santral konusunda Kandilli ve Gökçeler Belediyesinden çalışacak o kalifiyede eleman yok. Kömür üretim konusunda bir istihdam söyleniyor ama kömür ocaklarındaki çalışma koşulları hem ağır hem ücret olarak da sefalet ücreti denilebilecek boyutta. Bırakın 1 aileyi geçindirmeyi kendilerini bile geçindirecek düzeyde ücret alamıyorlar. TTK çalışanları yaklaşık 2 bin TL civarında bir ücret alıyor HEMA'da çalışanların aldığı ücret ise TTK çalışanının yarısından bile az. HEMA çalışanların hiçbir iş güvenceleri yok. Kaldı ki kaza sonucu hayatlarını kaybeden madenci arkadaşlarımızın ailelerine sahip çıkan oldu mu? Her türlü iş aksamasının faturası işçiye kesiliyor. Hiçbir işçi hiçbir aylığını tam alamıyor. Kusur kimde olursa olsun ceza işçiye kesiliyor. İşçiler hiç nedeni yok iken yarın gelme diye kapının önüne koyulabiliyorlar. Bu halini bile bölge üzerinde koz olarak kullanarak çalışanlara rehin muamelesi yapıyorlar. Termik santral kurulması konusunda pazarlık haline getirip HEMA çalışanları üzerinden bir baskı oluşturmaya çalışıyorlar, termik santrali kabul ettirebilmek için.

DESTEKLEYENLER VAR!..
Bölgeden termik santralleri destekleyenlerin olduğunu biliyoruz. Bunlar Borcam konusunda da açık destek vermişlerdi. Şuanda Borcam'ın taahhütlerini yerine getirmediğini biliyoruz. Alacaağzı'nın sürekli kirletildiğini yapılan uyarıları da dikkati almadıklarını söyleyebiliriz. Bu konuda yetkililerin çevreye duyarlı her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve Alacaağzı'na gelip oradaki kirliliği bizzat görmelerini istiyoruz. Termik santral örnekleri ülkemizde çokça tartışıldı. Yatağan bunların başında geliyor. Ne yapıyorlarsa çözüm üretemiyorlar insanlar zehir sulamaya devam ediyor. 30 sene sonraki yaşamı tehdit ediyorlar. Geleceğini çoluk çocuğunu düşünen her kesin ister A partili olsun ister B partili ister şu görüşlü ister bu görüşlü olsun bu termik santral sorununa tek yürek karşı durmalıdır. Bunun tartışması bile yapılmamalı.

'SALON HEMA ÇALIŞANLARI
TARAFINDAN DOLDURULACAK'
Gerçekleştirilecek halkı bilgilendirme toplantısında HEMA yöneticilerinin kendi bünyelerinde çalışan kişileri salona dolduracağı ve kendilerine yönelik destekleyici harekette bulunacakları duyumları var. Bu konuda baskı oluşturulduğunu da biliyoruz. Bu yola başvurmamaları konusunda uyarıyor bölge halkını bu konuda dikkatli olmaya yetkilileri de salonu dolduranların HEMA dışından insanlar tarafından oluşturulmasına dikkat etmeli" görüşlerine yer verdi.