8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir açıklama yayınlayan TMMOB Makine Mühendisleri Odası Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Sıtkı Kuloğlu, "Erkeler ile birlikte dünyayı ve aklı anlamlandıran kadınların yaşadığı çok yönlü sorunları tarihselliği ve güncelliği içinde bilince çıkararak, özenli davranmak ve gerçek çözümlerine yönelmek gerekmektedir" dedi.
Kuloğlu, kadınların önemine değinen açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Kadın-erkek bütün insanların eşit, özgür, mutlu ve refah içinde yaşayacağı başka bir dünya özlemiyle bütün kadınlarımızın 8 Mart'ını kutluyoruz.
Ortaçağ karanlığını yırtıp aşan Aydınlanmadan sonra insanlık özellikle 10. yüzyılda, fen bilimlerinden felsefeye, sosyal bilimler ile ekonomi ve siyasete dek öncü düşüncelere dayanan birçok tarihsel gelişme kaydetmiştir.20. yüzyıl ise tarihin kat ettiği mesafelerin doruğu olmuş, kadınların siyasal yaşama katılım ve temsil hakları dâhil, modernleşme ve uygarlığa ilişkin dünya tarihinin en ileri noktalarına ulaşılmıştır. Ancak bu hiçte kolay olmamış, her alanda doğruların egemenliği için yoğun mücadeleler gerekmiştir. Her ileri adımın altında insanların emekleri, birikimleri, mücadeleleri bulunmaktadır.
8 Mart Uluslararası Emekçi Kadınlar Günü de böylesi bir mücadelenin sonucu benimsenmiştir. Bugün dolayısıyla, 1857 yılında New York'ta tekstil işkolundaki kadın işçilerin düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşullarına karşı yaptıkları grevde katledilen 100 kadın işçiyi, şiddet, sömürü ve baskıya maruz kalan bütün kadınlar nezdinde saygıyla anıyoruz. Bu noktada erkeler ile birlikte dünyayı ve aklı anlamlandıran kadınların yaşadığı çok yönlü sorunları tarihselliği ve güncelliği içinde bilince çıkararak, özenli davranmak ve gerçek çözümlerine yönelmek gerekmektedir.
Sorunların köklerine inmek, mevcut koşullarda iyileştirmeler sağlanması ve sorunların nihai çözümlere yönelik bir bilinç oluşturmak görevi önümüzde durmaktadır. Çünkü bir dizi ilerlemeye karşın tarihin en ilkel ve en gelişkin sömürü ve ezme biçimleri ve bu nedenle kadınların her alanda var olma ve eşitlik istem mücadeleleri de sürmektedir.
Aile, eğitim ve çalışma yaşamında, istihdamda ve toplumsal yaşamdaki bütün ayrımcılıkların tarihsel olarak aşılması önümüzdeki görevler arasındadır. Törelerden anayasa, iş yasaları, sosyal güvenliğe ilişkin yasalar, ceza yasaları ve işyerlerine; ilköğretimden yüksek öğrenim ve siyasal yaşama, kısacası toplumsal yaşamın bütününe kökten adımlar atılması gerekmektedir.
Başta kadın olmak üzere çabalarımızın böylesi bir bütünsellik içinde anlamlanacağı bir tarihsel dönüşüm için kadın-erkek, hep birlikte ilerlemek durumundayız. Bu bilinçle ve kadın-erkek bütün insanların eşit, özgür, mutlu ve refah içinde yaşayacağı başka bir dünya özlemiyle bütün kadınlarımızın 8 Mart'ını kutluyoruz."