Çaycuma İlçe Tarım Müdürlüğü ve Halk Eğitimi Merkezi tarafından Çomranlı Köyü'nde açılan arıcılık kursunu, İlçe Tarım Müdürü Özgür Uslubaş, Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar ve Zonguldak Arı Yetiştiricileri Birliği (ZAYBİR) Başkanı Selahattin Güney ziyaret etti. Talep üzerine arıcılık kursunu açtıklarını ve fazlasıyla ilgi gördüğünü belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zülfikar Uçar, "Arıcılık, seracılık gibi kurslarımızı, İlçe Tarım Müdürlüğümüzün işbirliği ile açıyoruz. Tarım Müdürlüğümüzdeki uzman arkadaşlara katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz. İlkbahardan itibaren de tarım makineleri kullanma kursu vereceğiz" diye konuştu.
Arıcılık kursunu veren Ziraat Mühendisi Arzu Özdemir de, kursiyerlere gerek pratik, gerekse teorik olarak faydalı olmaya çalıştıklarını belirterek, kurs bitiminden sonra Arıcılar Birliği'nden destek beklediklerini söyledi. Arıcılık hakkında bilgi veren İlçe Tarım Müdürü Özgür Uslubaş ise, kursun 80 saat olduğunu belirterek, "Arıcılık, tarımsal faaliyetlerden farklı olarak daha az sermaye ile yapılan ve kısa sürede kazanç sağlayan tarımsal faaliyet koludur. Ülkemiz bal kapasitesi olarak dünyada dördüncü sırada yer alalıyor. Yıllık ortalama bal verimi kovan başına 16 kilodur. Ülkemizde kovan başına bal üretiminin artırılması, diğer arı ürünlerinin üretilmesi ve bal arılarının bitkisel üretimde daha yaygın kullanılması amacıyla kursların sayısını artırıp modern arıcılık teknikleri uygulamalıyız. Arılık kovan des teklemesi kapsamında 2010 yılında ilçemizde faaliyet gösteren en az 30 kovan ve üzerinde kapasiteye sahip 23 arıcıya 10 bin 14 TL destekleme ödendi" şeklinde konuştu.
Dünyada en değerli canlının arılar olduğunu ifade eden ZAYBİR Başkanı Selahattin Güney de, arıcıların eğitimine önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, "20 yıldır Ereğli Halk Eğitim Merkezi'nde arıcılık kursu veriyor ve TV programları yapıyorum. Eğer arılar olmazsa, insanların yaşaması için gerekli olan birçok şey olmayacak. Soframıza gelen her nimetin altında arılar vardır. Birlik olarak amacımız balımızın değe rini anlatabilmek. Zonguldak kestane balı, diğer illere göre çok değerli. Polen, propolis gibi arıcılığın yan ürünlerinin üretimini de artırmalıyız" Güney, ayrıca, arıcılıkla uğraşanların stresten arındığını ve en huzurlu insanlar olduğunu söyledi.