Kdz.Ereğli İtfaiye Müdürü Muhammet Ateş, 51 personel  ile birlikte resmi tatil günleri de dahil 24 saat kesintisiz 31 mahalle, 5 belde, 91 köy, 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme, 5 modern hastane ve 80 kilometrelik kıyı şeridi ve limanlara, balıkçı barınaklarına ve tersaneler olmak üzere toplam 200 bin nüfuslu bir bölgeye itfaiye hizmeti sunduklarını söyledi.

İtfaiye Haftası nedeniyle Kdz.Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından kutlama programı düzenlendi. Atatürk anıtı önünde gerçekleştirilen program çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı gerçekleştiren Kdz.Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürü Muhammet Ateş, İtfaiye Haftasını'nın 89. Yılını kutladıklarını belirterek, 25 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında kutlanan haftada halka, okullarda öğrencilere yangının zararları anlatılır, korunma yolları ve alınması gereken önlemler duyurulur. İtfaiyecilerin ne kadar fedakar ve cefakar olduklarını hepimiz bilmekteyiz dedi.

200 BİN NÜFUSLU BÖLGEYE HİZMET

Kdz. Ereğli Belediyesi İtfaiye Müdürlüğünün; 51 personel  ile birlikte resmi tatil günleri de dahil olmak üzere 24 saat kesintisiz olarak 31 mahalle, 5 belde, 91 köy, 15 ağır sanayi kuruluşu, 81 orta ölçekli işletme, 5 modern hastane ve 80 kilometrelik kıyı şeridi olan ve yükleme boşaltma olanağına sahip olan limanlarına, balıkçı barınaklarına ve tersaneler olmak üzere toplam 200 bin nüfuslu bir bölgeye itfaiye hizmeti sunmakta olduğunu belirten Ateş konuşmasında şunları söyledi:

PERSONELE EĞİTİM

İtfaiye Müdürlüğümüz; her türlü, yangın, deprem, trafik kazaları, sel, boğulma olayları ve bunun gibi tüm acil durumlara müdahale edebilecek teknik donanım, ekipman ve eğitimli personel gücüne sahiptir. Hizmet içi eğitimin gereklerine uygun şekilde tüm personel belirli periyodik aralıklarla yurt içi ve yurt dışındaki eğitimlere gönderilmektedir. Günlük, aylık ve yıllık olarak teorik ve tatbiki eğitimler verilmekle birlikte hizmet için spor faaliyetlerinde yerine getirilerek personelin fiziki yeterlilik, performans ve mukavemet gücü arttırılmaktadır.

ZODYAK BOT VAR

İtfaiye Müdürlüğümüz bünyesinde 1 adet çift kabin 4x4, 2 adet Mercedes marka itfaiye arazözü, 2 adet 4x2 saurer itfaiye aracı, 1 adet Mercedes marka 27 metre otomatik merdivenli araç, 1 adet tarım teşekkülü arama ve kurtarma aracı, 1 adet Bmc marka itfaiye arazözü, 1 adet Bmc marka 15 ton kapasiteli su tankeri ve 1 adet Bmc marka 15 ton kapasiteli su tankeri ve 1 adet su altı ve su üstü kurtarma çalışmalarında kullanılan Zoydak bot ile her türlü itfaiye olaylarına müdahale edilmektedir. İtfaiye Müdürlüğümüz; ilçemizde meydana gelebilecek yangın, kaza, deprem, sel vb. doğal afetlere müdahale süresinin kısaltılması ve bu tür olayların tamamen kontrol altına alınması amacıyla Süleymanlar Mahallesi mevkisine tek katlı 2 itfaiye aracı ve 6 personel kapasiteli istasyon binası kurulmuştur.

ARAMA KURTARMA K9 TİMİ

Teşkilatımız her geçen gün kendini yenilemekte ve geliştirmektedir. Bunun bir örneği de bünyesinde afet, ateş ve su isimli köpeklerden oluşturduğu Arama Kurtarma K9 timidir. Bu köpeklerimiz ilçemizde ve ilçe dışında birkaç kez arama çalışmalarına katılmışlardır. Ve yine İtfaiye Müdürlüğü olarak ilçe, belde ve köy halkını okul öğrencilerini esnafları ve kamu kuruluş çalışanları bilgilendirmek amacı ile Belediye İtfaiye Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan 'Yangınlara karşı alınması gereken önlemler' adı altında hazırlanan eğitici broşürler dağıtılmıştır ve dağıtılmaya devam etmektedir. Ayrıca Cumhuriyet Halk Evlerinde okul öğrencilerine, ev hanımlarına ev kazaları, doğal afetler ve yangın eğitimleri verilmektedir. Burada vatandaşa verilen eğitimlerin temel amacının, itfaiye olay yerine gelene kadar yapılacak ilk müdahalenin çok önemli olduğunu, büyük afetlerin önüne geçilebileceğini, bu nedenle yangın sırasında kesinlikle panik yapılmaması gerektiğini, paniğin yangın söndürmeyeceğini ve herkesin işini zorlaştıracağını ve yangını büyümeden önlemek vatandaşlarımızın elinde olduğunu söylemekteyiz.

DALGIÇ SERTİFİKASI

Müdürlüğümüz, Zonguldak bölgesinde bir ilki gerçekleştirerek bünyesinde Zodyak bot, dalış ekipmanları ile beraber su altı ve su üstü arama kurtarma ekibi kurmuştur. 2012 yılında kurulan ve 6 kişiden oluşan su altı ve su üstü arama ve kurtarma ekibine Türkiye Su Sporları Federasyonundan 1 yıldız sertifikalı dalgıç eğitimi daha önceki aylarda alınmıştır. Arama kurtarma ekibimizi daha profesyonel bir hale getirmek için yine Türkiye su sporları federasyonundan 2* yıldız profesyonel dalgıç sertifikalı eğitimi almaları sağlanmıştır.

SADECE KDZ.EREĞLİ'DE VAR

Gönüllü itfaiyeci projesini hayata geçirerek ses getiren itfaiye müdürlüğümüz Gönüllü İtfaiyecileri, olağanüstü yangın ve afet hallerinde görevli itfaiye personelinin yetersiz kaldığı durumlarda itfaiye teşkilatına destek amacıyla yetiştirilmektedirler. Avrupa'da yüz binlerle ifade edilen ve milyonlara ulaşan gönüllü itfaiyeci sayısı Türkiye'de beş bini aşmamaktadır. 73 milyon nüfuslu Türkiye'miz de Büyükşehirlerde ve ilçe kenti olarak sadece ve sadece Kdz. Ereğli'de bulunmaktadır. İtfaiye Müdürlüğümüzün hayata geçirdiği ve hayata geçirmeye devam ettiği projelerde; araç, ekipman, tesis ve malzeme desteğinde bulunan ve teşkilatımızın Avrupa standartları düzeyine getirmek için büyük çaba sarf eden öncelikle Belediye Başkanımız Halil Posbıyık'a, Başkan Yardımcılarıma ve Meclis Üyelerime İtfaiye Personeli adına sonsuz şükranlarımı sunarım.