Esnafa borçlarını ödemeleri için çağrıda bulunan Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri;

 

‘Ankara’da başımız dik olsun’

 

Zonguldak Esnaf ve Sanatkârlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ercan Şehri, yeni hükümetten beklentilerini açıklayarak, esnafa da çağrıda bulundu. Şehri, hükümetten KOSGEB’in kredilerini açılıp açılmayacağına dair bir açıklama yapmasını isteyerek, birçok esnafın bu krediye umut bağladığını söyledi. Esnafa da seslenen Şehri, Zonguldak’ta 2 milyon TL’nin üzerinde esnaftan alacakları olduğunu belirterek, bankaların kredilerinden yararlanmak için ise bankalara olan 829 bin TL’lik borcun ödenmesi gerektiğini vurguladı Başkan Şehri, “İyi niyetimizi suiistimal eden insanlar var. Biz borçlarımızı ödeyelim ki,  Ankara’da başımız dik olsun” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'na bağlı esnaf ve sanatkârlar odaları üyelerinin, bankalara olan borçlarının isteğe bağlı olarak finansal yeniden yapılandırılmasına ilişkin yapılan uygulamada Zonguldak’tan hiç esnafın borcunu yapılandırmak için bankaya başvurmadığını söyleyen Şehri, esnafa çağrıda bulunarak, şunları söyledi;

 

“HÜKÜMETTEN BEKLENTİMİZ KOSGEB KREDİSİ”

“Yeni hükümetten beklentilerimiz KOSGEB kredilerini üç ay önce verildi ve Zonguldak hiçbir KOSGEB kredilerinden nemalanamadı. Çünkü banka kredinin yüzde 50’sini aldı. Benim sanayide 187 tane üyem var. Maden iş sanatkârlarda da 400’e yakın üyemiz var. Esnaf kefalette de bir sürü üyelerimiz var. Evraklarını verdiğimiz bir sürü arkadaşlarımız KOSGEB’in kredilerinin açılmasını bekliyor. Bu kredinin verilmesi esnafa biraz rahat nefes aldıracak. Bu günkü hükümetten tek ricam KOSGEB kredileriyle ilgili bir açıklama yapmasını istiyorum.  Eğer çıkacaksa çıksın, çıkmayacaksa yüzlerce insana ümit bağlatmasınlar. Desinler ki, KOSGEB kredisi iptal oldu ya da şu zaman çıkacak desinler. Ama ben şuna inanıyorum. Ama ben bu hükümet esnafın önünü açmak için bu krediyi çıkaracağına inanıyorum.  Ben bakanlıklar belli olduktan sonra bu krediyi çıkaracaklarını düşünüyorum.  Çünkü bundan önceki dönemde de böyle yaşandı. Zonguldak’ta yüzde 50 esnaf bu kredinin çıkmasını bekliyor.”

 

“İYİ NİYETİMİZİ SUİİSTİMAL ETTİLER”

“Esnaf Kefalet olarak bütün arkadaşlarımıza elimizden gelen her türlü yardımı yaptık. İyi niyet çerçevesinde taksitlendirdik. Elimizden geleni yaptığımız halde iyi niyetimizi suiistimal eden bir sürü insan oldu. Bu kredilerin açılması için tahsilatlarımızı yapmamız lazım. Şu anda bizim bankaya 829 bin TL borcumuz var. Ama esnaf üzerinde 2 milyon civarında alacağımız var. Bu 2 milyonun 829 bin TL’sini ödersek eğer, kredi bakımından önümüzü açmış olacağız. Biz 10 aydan bu yana herkese borcunu ödemelerini istedik. Ama duyarsız oldular. Buradan yeniden sesleniyorum. Borçlu olan herkes bir hafta içerisinde kooperatifimize gelsin. Ben kredi taleplerini sisteme girdiğimde Ankara bana, ‘senin bu kadar talebin var, ama bu talebe kredi veremezsin’ diyecek. Çünkü bundan önceki ödemelerimiz düzensiz. Bu nedenle biz sisteme düzgün kayıtlar girip, borçlarımızı ödeyelim ki, Ankara’da başımız dik olsun.”

 

“BORCUMUZU YAPILANDIRALIM”

Türkiye Bankalar Birliği, Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu'na bağlı esnaf ve sanatkârlar odaları üyelerinin, bankalara olan borçlarının isteğe bağlı olarak finansal yeniden yapılandırılmasına ilişkin yapılan uygulamada Zonguldak’tan hiç esnafın borcunu yapılandırmak için bankaya başvurmadığını söyleyen Şehri, esnafa çağrıda bulunarak, “Bundan henüz vatandaşlarımızın haberi yok sanırım. Borçlu olan arkadaşlarımız bankalara borçlarını yapılandırmak için gitsinler” dedi.

Şehri, Finansal Yeniden Yapılandırma Protokolü ile ilgili başvuru koşulları hakkında şunları söyledi;

''Başvuracak kişinin başvuru tarihi itibariyle esnaf ve sanatkar siciline kayıtlı olması ve bu durumunu esnaf ve sanatkar sicil belgesi ile belgelendirmesi, finansal yeniden yapılandırması istenen bankaya olan toplam anapara borcunun, başvurduğu tarih itibariyle 100 bin liranın altında olması, esnaf veya sanatkarların, bu protokol kapsamında borçlu oldukları her bir bankaya ayrı ayrı başvurmaları gerekiyor. Belirli bir banka nezdinde sadece kredi kartı borcu bulunan esnaf veya sanatkarlar söz konusu banka nezdinde bu programdan faydalanamayacaktır. Bankalar, başvuruları protokol hükümleri içinde değerlendirerek başvuru tarihini izleyen 10 iş günü içerisinde sonuçlandıracaktır.''