Türkiye İş Kurumu İl Müdürü Cemal Yiğit, 2011 yılı işsizlik ve istihdam rakamlarını açıkladı.

Türkiye İş Kurumu Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, 2011 yılının ilk beş aylık işsizlik ve istihdam rakamlarını açıklayarak, özel sektöre yönelik teşvik yasasının istihdam oranlarını artırdığını, ancak kurum olarak açtıkları mesleki kurslara kursiyer bulamadıklarını ifade etti. Yiğit, masa başı işe talebinin çok olduğunu, ancak buna paralel olarak üretime yönelik kurslara talebin olmadığının altını çizdi. Yiğit, açıklamasında şunları söyledi:
“TOPLUMUZDA KOLAYCILIK ALIŞKANLIĞI VAR, BU ALIŞKANLIKTAN BİRAN ÖNCE KURTULMAMIZ LAZIM”
“2010 yılının ilk beş aylık döneminde 173 engelli, 6 eski hükümlü ve 3 bin 169 normal vatandaşımız olmak üzere, toplam 3 bin 348 vatandaşımız iş başvurusu yaptı. Bu başvurular sonrası işe yerleştirmelerde; özel sektöre 215, kamuya ise 496 olmak üzere, toplam 711 vatandaşımız istihdam edildi. Bu rakamlar arasında 61 engelli vatandaşımızda yer alıyor. 2011 yılının aynı dönemine göre ise; 4 bin 84 normal, 134 engelli ile 2 eski hükümlü vatandaşımız olmak üzere, toplam 4 bin 220 işsiz vatandaşımız kayıt yaptırdı. İşe yerleştirmelerde özel sektöre 687 ve kamuya 182 olmak üzere, toplam 869 vatandaşımızı işe yerleştirdik. Bu yıl 134 engelli ile 2 eski hükümlümüzü de istihdam olanağı sağladık. Özel sektöre yönelik teşvikler istihdam sayısını artırdı. Oturarak iş olursa vatandaş bulmak çok kolay ama üretime yönelikse biz vatandaş bulamıyoruz. Toplumuzda kolaycılık alışkanlığı var, bu alışkanlıktan biran önce kurtulmamız lazım.”
“DOĞALGAZ, TORNA, KAYNAKÇILIK YA DA BİNA ELEKTRİĞİYLE İLGİLİ KURSLARIMIZA, KURSİYER BULAMIYORUZ”
 “Geçtiğimiz yıla oranla bu yıl özel sektörde işe yerleştirme oranlarında artış var. 2010 yılında özel sektöre 215, bu yıl ise bu rakam 687’ye ulaştı. 6111 sayılı yasanın 74’üncü maddesi gereğinde özel sektör işverenleri yeni işçileri kurum kanalıyla almalarıyla teşvikten yararlanıyor. Yerleştirmedeki artışın başlıca sebebi budur. İş-Kur olarak bu yasanın ilimizde tanıtımıyla ilgili Bölge Çalışma Müdürümüz Gönül Demirsu ile Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürümüz Muharrem Demirci’yle birlikte işverenlerimize tanıtıcı faaliyetlerde bulunduk. İş talebiyle ilgili geçen yıla oranla bu yılki rakamlar arasında çok az bir artış var. Bu da normaldir. İş-Kur olarak birçok kurs açıyoruz. Örneğin geçtiğimiz haftalarda web tasarımı ve sekreterlik kursumuz vardı. Bu kurslarımıza 250-300 kişi müracaat etti. Doğalgaz, torna, kaynakçılık ya da bina elektriğiyle ilgili kurslarımıza, kursiyer bulamıyoruz. Hatta bu kurslarımızı vatandaş bulamadığımız için erteliyoruz.”