Vali Yardımcısı Özdemir, Yeşil Kart dağıtımının geçen seneye oranla düştüğünü belirtti.

Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Torba Yasası’yla birlikte uygulanan Genel Sağlık Sigortası’nın, 2011 yılında geçen seneye oranla Yeşil Kart sayısını azalttığını söyledi. Konuyla ilgili bilgi veren Özdemir, Yeşil Kart müracaatlarını değerlendirdiklerini ve kriterler çerçevesinde hak sahiplerine Yeşil Kart verdiklerini ve önüne gelene kart vermediklerini ifade etti. Zonguldak’ta 2010 yılında 32 bin 380 kişinin Yeşil Kart kullandığını, bu yıl ise bu sayının 30 bin 540’a düştüğünü belirten Özdemir, şöyle konuştu:
“YEŞİL KART İPTALLERİ ‘KİŞİNİN SAĞLIK GÜVENCESİ YOK’ ANLAMINDA ALGILANMASIN”
“Genel Sağlık Sigortası’nın uygulamaya başlaması ve Torba Yasa kapsamında anne ve baba çalışan çocuğunun üzerinden sağlık hizmeti alabiliyor. Geçmişte eşinden ayrılan kişiler babasının sigortasından yararlanamıyordu, şimdi ise yararlanabiliyorlar. Bununla birlikte işe girme oranları 2011 yılında yükseldi ve buna paralel olarak Yeşil Kart sayısında azalma var. Merkez İlçe’de 13 bin 882, Alaplı’da 2 bin 213, Devrek’te 2 bin 715, Gökçebey’de bin 254, Çaycuma’da 4 bin 323 ve Ereğli’de 7 bin 153 olmak üzere, Zonguldak’ta toplam 30 bin 540 kişi Yeşil Kart kullanıyor. Zonguldak’ta 2010 yılında 32 bin 380’di, bu yıl ise bu sayı il genelinde 30 bin 540’a düştü. Türkiye genelinde ise Yeşil Kart kullanmada 59’uncu sıradayız. Öyle söylendiği gibi yüksek miktarda Yeşil Kart dağıtılmıyor. Son dönemlerde, ‘herkese Yeşil Kart veriliyor’ diye söylentiler, dedikodular yer alıyor. Bizim uygulamamız tamamen yasalara uygundur. Yasalar çerçevesinde mevzuatı inceliyoruz, kurullarımızdaki değerlendirmenin ardından hak sahiplerine Yeşil Kart veriyoruz.
Her yıl yaptığımız vize uygulamasıyla da durumlarında değişiklik olanların Yeşil Kartını iptal ediyoruz. İptaller kişinin sağlık güvencesi yok anlamında algılanmasın.
Genel Sağlık Sigortası’yla her bireyin sağlık güvencesi vardır. Biz gerekli kriterler doğrultusunda Yeşil Kart veriyoruz, ancak kriterleri aşanları ise Sosyal Güvenlik Kuru-mu’na yönlendirerek, Genel Sağlık Sigortası kapsamına aldırıyoruz.”