TBMM’nin önceki Başkanı ve Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan son gelişmeleri değerlendirdi.

AKP Zonguldak Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Me clisi'nin önceki Başkanı Köksal Toptan, son dönemlerde artan terör saldırıları ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken gazetecilerin sorularını da yanıtladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevlerini yapan Murat Başeskioğlu'nun AKP'den istifası, Filyos Projesi ve Çaycuma Havaalanı ile ilgili de düşüncelerini açıkladı. Toptan, terörle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Terör örgütü, en azgın şekilde huzuru, güveni ve istikrarı bozmak için çalışmalarını başlattı. Giderek, artan şiddetle kadın, kadın, kız çocuk demeden, insanları öldürüyorlar. Türkiye terörle mücadelede, ödün vermeden mücadelesini sonuna kadar sürdürecektir. Bunun bilinmesi gerekir" dedi.
Türkiye'nin terör örgütünün dış bağlantılarını kesme konusunda ciddi çalışmalarının bulunduğunu belirten Toptan, Avrupa'nın bazı önemli ülkelerinin ise teröre yataklık yaptığını ileri sürdü. PKK'nın taşeronluk yaptığı yönünde Türkiye'nin elinde somut bilgi ve belgelerin bulunduğunu belirten Toptan, "Türkiye'nin terör örgütünün dış bağlantılarını kesme konusunda gayretleri var. Türkiye, terör örgütünün taşeronluk yaptığı iddiasını ortaya atarken elinde birtakım somut bilgi ve belgelere dayanıyor. Bu bilgi ve belgelere dayanarak bunu söylüyor. Başta Avrupa'nın bazı önemli ülkeleri olmak üzere teröre yardım, hatta iddia ediyorum, altını çizerek söylüyorum, yataklık yapan ülkeler var. Bu ülkeler sorumluluklarının gereğini yerine getirmezlerse, öyle anlaşılıyor ki, Türkiye'de terör bir süre daha devam edecektir. Ancak, terör geçen 25-30 sene içerisinde amacına varamadığı gibi bundan sonra da varamayacaktır. Eninde sonunda terör, Türkiye'de mağlup olacaktır. Türk halkı doğulusu ile kuzeylisi ile batılı ile önceki bin yılda olduğu gibi bundan sonra da huzur içerisinde yaşamaya devam edecektir" diye konuştu.

BAŞESGİOĞLU'NUN İSTİFASI
Toptan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığı ile Spordan Sorumlu Devlet Bakanı görevlerini yapan Murat Başesgioğlu'nun istifası konusunda değerlendirme yapmaktan kaçındı. Toptan, "Murat Başesgioğlu'nun kendi takdiridir. Onunla ilgili yorum yapmak istemiyorum" dedi.

İSTİMLAK İÇİN 180 MİLYON TL
Toptan, yıllardır hayata geçirilmeyi bekleyen Filyos Vadisi Projesi için gereken 180 bin TL tutarındaki istimlak ödeneğinin Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından onaylandığını söyledi. Filyos Vadisi'nin ülke genelinde kalan en güzel yer olması nedeniyle Başbakanlık Kalkınma Ajansı'nın bölgeyi değerlendirilmesi konu sunda insiyatifini kullanmak istediğini vurgulayan Toptan, şöyle konuştu: "İstimlak için 180 trilyon para Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayından çıktı. Her şey istediğimiz kadar hızlı gitmiyor ama her şey yolunda. Arazi tahsisine sıra geldi. Başbakanlık Kalkınma Ajansı, Türkiye'nin kalan en güzel yerini değerlendirmek için kendisi inisiyatif kullanmak istiyor. Onun için biraz bürokratik engeller var. Ama sağlam bir zeminde sağlıklı bir şekilde o iş ilerliyor."

HAVAALANINDA YURT İÇİ SEFERLER
Toptan, soru üzerine Zonguldak Havaalanı'nda bir süre önce başlatılan yurt içi seferlerde yolcu kapasitesinin arttırılamaması konusunda da değerlendirme yaptı. Bazı illerde yeni kurulan havaalanlarının iç hat seferlerini teşvik etmek amacıyla 'boş bilet' yöntemi uygulandığını belirten Toptan, "Firmayı tanımıyorum ama güçlü bir firma olduğunu söylediler. Biraz tanıtım eksikliği var zannederim. Baktığınız zaman mevcut fiyatlar ile Trabzon'a gidecek hemşerilerimizin çok avantajları olduğunu görüyorum. Şimdi burada bize de basına görevler düşüyor. Halkı bu konuda bilinçlendirmemiz lazım. Başka illerde, özellikle TSO'lar boşa bilet alarak bu tür firmaları hep teşvik ettiler. Biz böyle bir şey istemedik bu zamana kadar ama en azından ilgi göstermek zorundayız. İnsanların uçakla Trabzon'a, yahut aktarmalı da olsa başka yerlere gitme noktasında avantajları olduğu konusunda hemşehrilerimizi bilgilendirmeliyiz. Bu yapılabildiği takdirde zannediyorum iç hat uçuşları çeşitlenir. Başka noktalara da uçmak suretiyle hem işletmeciye kar getirir, hem de istediğimiz hedeflere varmış oluruz" dedi.