Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, HES'lerin Türkiye için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğunu söyledi.

Orman Genel Müdürü Mustafa Kurtulmuşlu, beraberinde daire başkanları ile birlikte, Zonguldak'a gelerek Zonguldak Bölge Müdürü Hakkı Ünal, Kastamonu Bölge Müdürü Ali Şahin ve işletme müdürleri ile birlikte toplantı yaptı. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Kurtulmuşlu, HES'lerin Türkiye için vazgeçilmez bir enerji kaynağı olduğunu söyledi. Orman yangını mücadelesi konusunda dünyada söz sahibi bir ülke haline geldiklerini belirten Kurtulmuşlu, ormanlarda artık dumansız bir yangın olduğunu anlattı. Mantar konusunda da açıklamalarda bulunan Kurtulmuşlu, Türkiye'de biyolojik çeşitliliğin merkezi Zonguldak'tır. Biyolojik çeşitlilikte Türkiye'de bir numara, dünyada da ilk üçe girer. Burada tıbbi aromatik ürünleri ön plana çıkararak bunlardan istifade etmemiz lazım. Mantar projesi hazırladık. Doğal mantarın merkezi burada. Burada yenilebilen 30 çeşit mantar vardır. Bunların analizlerini yapıp bunları üretime sokmamız lazım dedi.

ORMAN YANGINLARINDA SÖZÜ GEÇEN BİR ÜLKEYİZ
Yangınla mücadeleyi sadece orman yangınları ile değil kırsal yangınlar ile de sürdürdüklerini belirten Kurtulmuşlu, şöyle konuştu: Orman yangınlarında biz dünyada çok iyi noktalardayız, sözü geçen bir ülkeyiz. Yangınla mücadeleyi sadece orman yangınları ile değil, kırsal yangınlar ile de sürdürüyoruz. Burada bir köy yansa, şehirlerdeki itfaiyelerin çoğu köylerin yolunda gidemez. Karabük'teki yangında gördük belediye itfaiyeleri bizim araçlara sadece su takviyesi yapabildi.

KİMYASAL MÜCADELEDEN VAZGEÇTİK
Ormanlarda kimyasal mücadeleden vazgeçtiklerini kaydeden Kurtulmuşlu, şunları söyledi: Orman Zararları ile Mücadele Daire Başkanlığı kurduk, gelirken de gördük, burada böcek ve orman hastalıkları yangından daha büyük zarar taşıyor. Dumansız bir yangın var. Onunla ilgili çalışma yapacağız. Köknar, çam ağaçları, kestanelerde değişik ağaç türlerinde ciddi zarar var. Biyolojik, biyoteknik veya mekanik mücadele yapıyoruz. Artık kimyasal mücadeleden vazgeçtik. Bunu dünyaya deklare ettik. 13 Haziran'da Rio'ya gidiyoruz orada da diyoruz ki, 'Biz ormana yakın ormancılık yapıyoruz. Ormanı ve doğayı kirletmiyoruz. Bundan sonra kimyasal madde kullanmıyoruz. Buradaki böcekleri böcek yiyen böceklerle, kuşlarla belki başka canlılarla temizlemeye çalışacağız.

Bu yıl 700 milyon fidan üreteceklerini belirten Kurtulmuşlu, Çin'den sonra en çok fidan üreten ülke olduğumuzu söyledi. Geçen yıl ki 400-500 milyonluk fidanlardan bu yıl Bakanın talimatıyla 700 milyon fidan üreteceklerini anlatan
Kurtulmuşlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "700 milyon fidanla dünyada belki bir numaraya geleceğiz. Çin'den sonra en çok fidan üreten ülke oluyoruz. Çin ülke alanı bizim 9 katımız, nüfusu bizim 11 katımız. Böyle bir ülke ile yarışmak demek aslında orantıladığımız zaman biz bu konuda da lideriz.

"DOĞAYI TAHRİP ETTİRMEYECEĞİZ"
HES'lerle ilgili açıklamalarda bulunan Kurtulmuşlu, sözlerini şöyle tamamladı:
HES bizim vazgeçilmez enerji kaynaklarımızdır. Türkiye kendi kaynaklarından enerjisini üretmek mecburiyetindendir. Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok. Termik santraller daha çok havayı kirletiyor, belli rizikosu var. Rüzgar santralleri yeteri kadar yok. Güneş santralleri güneyde bir miktar var. Doğu ve Batı Karadeniz için HES bizim vazgeçilmezimiz. Ama bunlardan vazgeçilmez diye doğayı tahrip ettirmeyeceğiz. Buradaki ekosistemi korumak bizim birinci görevimiz. Bunlara müdahale edeceğiz.
Kurtulmuşlu'nun açıklamalarının ardından toplantı basına kapalı devam etti.