1921 Yılında 151 Sayılı Ereğli Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun ile kurulan, ülkenin kanun ile kurulan ve üyeliği zorunlu ilk sosyal güvenlik kuruluşu olan Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığının Genel Başkanı Hasan Yılmaz, yapılan ve yapılması hedeflenen çalışmaları gazeteniz Önder'e anlattı.

* TTK ve TEİAŞ çalışanları olmak üzere yaklaşık 11 bin işçinin Amelebirliği'ne üye olduğunu eblirten Yılmaz, üyelerin üniversitede okuyan çocuklarına eğitimleri boyunca karşılıksız burs, çeşitli para yardımı, konut edindirme yardımı, ihtiyaç kredisi desteği, tazminat verildiğini yine Ankara'da bulunan misafirhaneden de üyelerin faydalandırıldığını söyledi.

* Amelebirliğinin Sandık Yönetmeliğine göre şuandaki mevcut bütçesinin çok az bir kısmını eğitim, sağlık ve benzeri alanlarda Bakanlık oluru ile yapmaktadır. Biz bölgemize yapılacak her türlü hizmetin sonuna kadar yanındayız ancak Amelebirliği bir kurumdur yönetmeliği vardır biz bu yönetmelik doğrultusunda hareket etmekteyiz.

* İlk kömürün çıktığı Türkiye Taşkömürleri Kurumu Armutçuk Müessesesinde tarihi varagelin kullanılmadığını bu yönde de girişimlere başlayacaklarını söyleyen Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz,  Kömürün ilk çıktığı ilk üretimin yapıldığı bir yeri korumak için bir çalışma başlattık. Komisyon kuracağız ve Amelebirliği olarak bu tür tarihleri yaşatmaya çalışacağız. Komisyon Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı başta olmak üzere Avrupa Birliği Fonlarından da faydalanabilme imkanlarını arayacaktır dedi.

Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığı Genel Başkanı Hasan Yılmaz, gazeteniz Önder'in merkez bürosuna iade-i ziyarette bulundu göreve geldiği günden buyana yaptığı ve yapmayı planladığı çalışmalara ilişkin de bilgiler verdi.
Önder Gazetesi'nin gerek gazete gerek internet sitesi ile başarılı çalışmalara imza attığını belirterek açıklamasına başlayan Yılmaz, Bu başarılı çalışmalarınızın devamını diliyoruz dedi.

AMELEBİRLİĞİNİN KURULUŞ AMACI
1921 Yılında 151 Sayılı Ereğli Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun ile kurulan Amelebirliği'nin ülkenin kanun ile kurulan ve üyeliği zorunlu olan ilk sosyal güvenlik kuruluşu olduğunu belirterek açıklamasına başlayan Yılmaz, Kurulduğunda işçi sendikaları, emekli sandığı ve Sosyal Güvenlik Kuruluşları ile şuan ki Sağlık Bakanlığına bağlı olan hastaneler ülke genelinde daha tam örgütlenmemişti. Amelebirliğinin kuruluş amacına bakarsak Sosyal Çalışma ve Güvenlik Bakanlığının görevlerinin büyük bir kısmı ayrıca Sağlık Bakanlığının görevlerinin bir kısmını yüklenmiştir. Kurumun örgütlenmesi de yurt dışından örnek alınarak gerçekleştirilmiş dedi.

ÇALIŞANLAR GÜVENCE
ALTINA ALINDI

Kömürün ilk bulunduğu ve kömürün ilk çıkartıldığı dönemde Kandilli'de kömür üretiminin yabancıların kontrolünde olduğunu bu zamanlarda kolluk kuvvetlerinin de çevre köylerde boşta gezen kişileri toplayarak maden ocaklarında yabancıların yanında çalıştırdığını söyleyen Yılmaz, O zamanki çalışma şartları çok daha ağırdı.
Cumhuriyetimizi kuranlar bu durumu gördüklerinden Amelebirliği'ni kurma gereksinimi duymuşlar ve işçileri direk olarak Amelebirliği'ne yönlendirmişler dolayısı ile çalışanları güvence altına alacak sistem Amelebirliği vasıtasıyla başlatılmıştır. Zonguldak ve çevresinde Amelebirliği'nin kendi hastaneleri inşa edilmiş bu hastanelerde binlerce maden işçisi, ailesi ve bölge halkı sağlık hizmeti almıştır sözleri ile konuştu.

11 BİN ÜYESİ BULUNMAKTA
Sosyal Güvenlik Kurumu, Emekli Sandığı ve sendikaların devreye girmesi ile Amelebirliğinin birçok yetkisinin bu kurumlara devir edildiğine dikkati çeken Yılmaz, kurumun kendi bünyesindeki tam donanımlı hastanelerin de Sağlık Bakanlığına bırakıldığını belirtti. Amelebirliğinin işçinin bürüt maaşının yüzde 1 oranını işverenden yüzde 2 oranını da işçiden olmak üzere toplam yüzde 3 oranında bir kesinti yapıldığını söyleyen Yılmaz, Türkiye Taşkömürleri Kurumu ve Türkiye Elektrik İdaresi Dağıtım A.Ş. (TEİAŞ) çalışanları olmak üzere yaklaşık 11 bin üyenin bulunduğunu belirtti. Bu her iki kurumda çalışan her işçinin ise Amelebirliği Biriktirme ve Yardımlaşma Sandığına üye olma zorunluluğu bulunuyor.

TAZMİNAT ÖDÜYORUZ
Amelebirliği Başkanlığı görevine 16 Temmuz 2012 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ataması ile başladığını belirten Hasan Yılmaz, sorularımızı da yanıtladı. Yılmaz'ın açıklamaları şu şekilde: Amelebirliği tarihinde görev almış emeği geçmiş herkese şükranlarımızı sunuyoruz. Amelebirliği üyelerinin üniversitede öğrenim gören çocuklarına eğitimleri boyunca karşılıksız burs vermektedir. Yine üyelerimizin birinci derecedeki yakınlarına cenaze için para yardımı, yine üyelerimize konut edindirme yardımlarımız bulunmaktadır. Üyelerimize ihtiyaç kredisi desteği aynı zamanda emekli olduklarında kendilerine ortalama 25 bin çalışan bir işçiye 20-25 bin TL arasında tazminat ödüyoruz. İş kazası geçiren üyelerimize iş kazası tazminatı ödenmektedir ve yine kurumumuza ait Ankara'da bulunan misafirhanemizden Amelebirliği üyeleri faydalanmaktadır.

AMELEBİRLİĞİ'NİN MİSAFİRHANESİ
Ankara'da bulunan Amelebirliği misafirhanesinde incelemede bulunduk eksiklikleri tespit ettik. Burası ile ilgili bir rapor hazırlayacağız ve bu raporu Bakanlığımıza sunacağız. Bakanlığın talimatları doğrultusunda da Amelebirliği'nin modern bir görünüme kavuşturulması için çalışmalarımıza başlayacağız.

AMELEBİRLİĞİ KÖKLÜ BİR KURULUŞ
Amelebirliği Türkiye Cumhuriyeti'nin köklü bir kuruluşudur. Amelebirliği, Türkiye Taşkömürleri Kurumu ve Genel Maden İşçileri Sendikası ile üçlü bir sac ayağıdır. Bu sac ayağı da birbirine bağlıdır. İşveren payını elimizden geldiği kadar düşürmeden korumamız gerekiyor. Sonuçta bu paylar öncelikle Amelebirliği üyelerine dolayısıyla Zonguldak ekonomisine artı değer kazandırıyor. Biz Amelebirliği üyelerine artı değer sağlamak, imkanlarını daha üst noktalara çıkarmak için çaba ortaya koyuyoruz dedi.

AMELEBİRLİĞİ'NİN
PERSONEL YAPISI

Amelebirliği'ne personel alacak mısınız? sorusuna da Amelebirliği Başkanı Yılmaz, Amelebirliği'nde 2 tür personel vardır bunlardan bir tanesi kurumun personeli diğeri ise sözleşmeli personeldir. Sözleşmeli personelin bir kısmı kısmı Zonguldak merkezde bir kısmı da Ankara'daki misafirhanemizde yeralmaktadır. Temizlik ve benzeri hizmetleri yürütmek için süreli hizmet satın alımı da ihale ile gerçekleştirilmiştir. O firmada çalışacak personel sayısı belirlidir. Firma istenilen vasıftaki işçileri çalıştırmaktadır. Kamu bölümüne eleman alma konusu Kamu Personel Seçme Sınavına göre gerçekleştirilmektedir. Hizmet satın aldığımız firma da elemanlarını kendisi belirlemektedir. Hatta çok okunan bir yerel gazetemizin internet sitesinde çıkan 'Amelebirliği'ne kadrolu şoför alındı' diye bir haber çıktı. Bahsettiğim gibi çalışanı firma kendisi belirler. Amelebirliği'nin zaten 2 tane kadrolu şoförü vardır. Buradaki firmaya bizim şunu bunu al deme şansımız yok sözleri ile yanıt verdi.

AMELEBİRLİĞİ'NİN YÖNETMELİĞİ VAR
Amelebirliği'nin Kdz.Ereğli'de kurulabilecek bir Vakıf üniversitesine ne gibi bir katkı sağlayacağı yönündeki sorumuza ise Yılmaz, Amelebirliğinin Sandık Yönetmeliğine göre şuandaki mevcut bütçesinin çok az bir kısmını eğitim, sağlık ve benzeri alanlarda Bakanlık oluru ile yapmaktadır. Kamuoyunda bu tür çıkan gelişmeleri biz yakından zaten takip ediyoruz. Bu tür düşünceleri inceledik, araştırdık. Baktığımızda mali olarak bizi fazlalıkla aşabilecek bir boyuttadır. Kaldı ki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın uhdesinde olan birşeydir. Şunu da belirtmek gerekirse biz bölgemize yapılacak her türlü hizmetin sonuna kadar yanındayız ancak Amelebirliği bir kurumdur yönetmeliği vardır biz bu yönetmelik doğrultusunda hareket etmekteyiz. Bunu da kamuoyunun bilgisine sunalım. Üniversite çalışmalarında başka bir yapılanma şeklinde bir çalışma olursa Amelebirliği olarak her türlü yönetmelik doğrultusunda bakanlığımızın vereceği onay ile elimizden geldiğince destek vermeye hazırız. Keşke öyle bir imkanımız olsa da bunu bölgemize kazandırsak sözleri ile yanıtladı.

VARAGELİN DURUMU
İlk kömürün çıktığı Türkiye Taşkömürleri Kurumu Armutçuk Müessesesinde tarihi varagelin kullanılmadığını bu yönde de girişimlere başlayacaklarını söyleyen Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, Türkiye Taşkömürleri Kurumu Armutçuk Müessesesi bu sene varagelin bulunduğu alandaki mevcut aspiratörü müessesenin başka noktasına kaydıracak. Doğal olarak varagele ihtiyaç olmayacak kaldı ki bu alanda bulunan tünellerde ise toprak kaymaları nedeniyle ulaşım kapanmıştı. Tabi ki biz kömürün ilk çıktığı ilk üretimin yapıldığı bir yeri korumak için bir çalışma başlattık. Bunun ile ilgili de önümüzdeki günlerde bir komisyon kuracağız ve Amelebirliği olarak bu tür tarihleri yaşatmaya çalışacağız. Oluşturacağımız komisyonla Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı başta olmak üzere Avrupa Birliği Fonlarından da faydalanabilme imkanlarını arayacağız. Komisyonun hazırlayacağı rapor doğrultusunda ise Bakanlığımıza sunacağız. Bizim tarihimizde önemli bir yere sahip olan varagel bölgesinde biz hem okuduk hem çalıştık.

AMELEBİRLİĞİ'NİN MESAJI
Bizim hedefimiz Amelebirliği'ni daha yukarılara taşımak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmektir. Birlik ve beraberlik içerisinde taş üstüne taş koymak Amelebirliğini gelecek yıllara daha güvenli daha modern şekilde ulaştırmak amacındayız. Amelebirliği'nin çalışmalarını hem üyelerine hem de kamuoyuna duyurmakta basınımızda önemli bir görev yapmaktadır. Buradan ayrıca ben Kdz.Ereğlililer Derneği Başkanlığı, Balıspor Kulübünün uzun süre Başkanlığı, Makine Mühendisleri Odası Başkanlığı ve Türkiye Taşkömürleri Kurumumdaki ve diğer sosyal çalışmalarımızda desteklerinizden ötürü Önder Gazetesi'ne teşekkür ediyorum. Bunlar sayesinde kamuoyundan destek bulduk bir şeyler yapabildiysek de ne mutlu bize.