Köktürk, birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılmasının iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hızla terk edilmesine neden olduğunu söyledi.

CHP Parti Meclis Üyesi, CHP Zonguldak Milletvekili ve 24. Dönem milletvekili adayı Ali İhsan Köktürk, Türkiye Taşkömürü Kurumu Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında, 17 Mayıs 2010'daki grizu patlamasında yaşamını yitiren 30 madenciyi saygıyla andıklarını belirttiği yazılı açıklamasında, iş kazalarına karşı sendikaların meslek odaları ve birliklerin uyarılarının hükümet tarafından dikkate alınmadığını, ölen madencilerin de üretim zayiatı olarak görüldüğünü söyledi.
FACİALAR BİRBİRİ ARDI
SIRA GELMEYE BAŞLADI
Köktürk konuya ilişkin açıklamasında, “1980 sonrası uygulamaya konulan ve AKP İktidarı tarafından hızlandırılan; özelleştirme, taşeronlaşma gibi yanlış uygulamalar kamu madenciliğini küçültmüş, kamu kurum ve kuruluşlarında uzun yıllar sonucu elde edilmiş olan madencilik bilgi ve deneyim birikimini yok etmiştir. Yoğun birikim ve deneyime sahip olan kurum ve kuruluşlar yerine üretimin, teknik ve alt yapı olarak yetersiz, deneyim ve uzmanlaşmanın olmadığı kişi ve şirketlere bırakılması iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin hızla terk edilmesine neden olmuştur. Buna bir de kamusal denetimin ve yaptırımın yetersizliği de eklenince facialar birbiri ardı sıra gelmeye başlamıştır.” Maden faciaları, 2004’te iki, 2005’te bir ve 2006 ve 2007’de üçer ölümlü kaza meydana gelirken, 2008’de 22 ayrı ilde 38 ölümlü kaza yaşanmış, 43 işçi ölmüştür. Aynı şekilde, 2009 yılında 24 ildeki 63 kazada 92 işçi kaybedilmiştir. 2010 yılı da farklı değildir: İlk beş ayda 15 ilde 42 ölümlü kaza olmuş, 37 işçi ölmüştür. Bugün dünyada madencilik sektöründe en çok ölümlü kaza Çin’den sonra Türkiye’de meydana gelmektedir.” Yıllardır bu konularda çalışma yapan, sorunlara dikkat çeken sendikalar meslek odaları ve birliklerinin uyarıları hükümet tarafından dikkate alınmamış, ölen madenciler ne yazık ki, üretim zayiatı olarak görülmüşlerdir. 30 Madencimizin yaşamını yitirdiği Karadon’daki patlamanın birinci yılında bir kez daha o günün acılarını yaşıyoruz. Madencilerimizi saygıyla anıyoruz.. Madenci ailelerinin acılarını yürekten paylaşıyoruz. Taşeronlaşma politikalarına bir an önce son verilmesini diliyoruz.”