KESK’e bağlı Tarım, Orman, Çevre ve Hayvancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası (Tarım Orkam-Sen) Zonguldak Şubesi’nin 4’üncü Olağan Genel Kurulu, geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleştirildi. Mevcut Başkan Erkut Alacalı yeniden seçildi. ESM Şube binasında yapılan genel kurula; KESK Dönem Sözcüsü ve BES Şube Başkanı Ali Yener, KESK’e bağlı birçok sendikanın temsilcileri ve üyeler katıldı.
ESM Şube Sekreteri Kemal Çakmak’ın divan başkanı olduğu kongrede bir konuşma yapan Tarım Orkam-Sen Şube Başkanı Erkut Alacalı, sendikaların siyasi partilerden bağımsız olmasının sosyal ve siyasal sorunlarla mücadele etmeyeceği anlamına gelmemesi gerektiğini ifade etti.
Başkan Alacalı şöyle konuştu;

“SENDİKAL ANLAYIŞIMIZ;
‘SÖZ-YETKİ-KARAR
ÇALIŞANLARA’ ŞİARIDIR”
“KESK’e bağlı sendikalarımızda demokratik merkeziyetçilik zamanla kendini merkeziyetçilik anlayışına terk ederken tabanın söz ve karar sahibi olma ilkesi yerine dar grupçuluk anlayışları zaman zaman kendini göstererek ön plana çıkmaya başladı. Tarım Orkam-Sen sınıf ve kitle sendika anlayışını; sınıfsal açıdan çalışanların bütünlüklü mücadelesini kabul eder ve bütün emekçilerin ekonomik ve demokratik taleplerini savunur. Emek ve sermaye, ezen ve ezilen arasındaki çelişkinin devamlığı kapitalist sistemin bir sömürü düzeni olmasından kaynaklanır. Emek sermaye çatışması içinde emeğin çıkarlarını savunan sendikalar, sermaye sınıfının yanında olan oluşumlardan bağımsız olmak zorundadır.
Sendikaların siyasi partilerden bağımsız olması sosyal ve siyasal sorunlarla mücadele etmeyeceği ve çözüm önerileri üretmeyeceği, birlikte olmayacağı anlamına da gelmemelidir. Sendikalar, sendikal mücadelenin kendi öz dinamiğinden yani üyelerin söz hakkı dışında başka herhangi bir unsur tarafından yönetilmemeli ve yönlendirilmemelidir.
İş yeri örgütlenmesi sendikal mücadeleyi kitlesel, haklı ve meşru talepler düzleminde hareket etmenin teminatı olarak görülmelidir. Kısaca sendikal anlayışımız en net ifade ile ‘söz yetki karar çalışanlara’ şiarıdır. Yani üretenlerin hakkını savunmaktır. Emekçilerin söz yetki karar sahibi olduğu yöneten-yönetilen ayrımını ret eden demokratik merkeziyetçiliği savunmaktır. Hükümetin derdinin orman köylüsü ya da halk olmadığı net görülüyor.”
Ardından ESM Şube Başkanı Tahsin Kumkumoğlu ise, yaptığı konuşmada, “Her alanda, her yerde birbirimizi desteklemeliyiz ve omuz vermeliyiz. Bu dönemde KESK’e ve TMMOB’a saldırılar yapılacaktır.
Diğer sendikalarla, diğer sivil toplum örgütleriyle beraberliğimizi pekiştirirsek bu saldırılara karşı durabiliriz” dedi.
Çalışma raporu ve mali bütçelerin okunmasının ardından çarşaf liste yöntemiyle oylamaya gidildi. Seçim sonucunda Tarım Orkam-Sen Şube yönetimi şöyle oluştu: Erkut Alacalı, Nevin Gündoğdu, Hatice Bilen, Cengiz Turhan, Şükrü Korkmaz. Hasan Yılmaz ve Aydın Özden.