Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, 5 Temmuz 2011 tarihinde Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessesesi Gelik İşletme Müdürlüğü’nde çalışan maden işçilerini ziyaret ederek çeşitli konularda bilgi verdi. Ziyarete GMİS Genel Başkan Yardımcısı Satılmış Uludağ, Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, Genel Teşkilatlandırma ve Eğitim Sekreteri Osman Tutkun ile Karadon Şube Başkanı ve yöneticileri de katıldı.

 

VERİLEN SÖZLERİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

12 Haziran 2011 Genel Seçimlerinin ardından milletvekili adaylarının ve partilerin verdikleri sözlerin takipçisi olacaklarını belirten GMİS Genel Başkanı Alabaş, “Milletvekili adaylarının ve partilerin seçim dönemlerinde işyerlerimize gelerek ülkemiz için, kurumumuz için, maden işçisi için verdikleri sözlerin takipçisi olacağımızı sizlerin huzurunda bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

 

HEDEFİMİZ TİS’İ BEKLENTİLERİ KARŞILAYACAK

KAZANIMLARLA İMZALAMAK

Toplu İş Sözleşmesi sürecinin devam ettiğini belirten Alabaş, önceliklerinin toplu sözleşmeyi bir an önce imzalamak değil, beklentileri karşılayacak kazanımlarla imzalamak olduğunu belirterek; “Toplu sözleşme sürecimiz devam ediyor. Toplu iş sözleşmesinde idari maddelerle ilgili kısmı imzalanma aşamasına geldi. Ücretler ile ilgili kısım ise 1989 yılından bugüne 10 dönemdir Türk-İş Koordinasyon Kurulu ile Hükümetin bir çerçeve anlaşması imzalaması, daha sonra da her sendikanın, her kurumun kendi işyerlerinde toplu sözleşmesini çerçeve anlaşması ışığında bağıtlaması şeklinde gerçekleşiyor.

Bazı sendikalar TİS sürecine Ocak 2011’de başladı. Bazı sendikalar ise Mart 2011’de sürece başladı. Biz Genel Maden İşçileri Sendikası olarak TTK’da 1 Ocak 2011 tarihi itibariyle TİS sürecine başladık. Dolayısıyla idari maddelerle ilgili konularda diğer sendikaların müzakere süreçlerini beklemek durumundayız. Türk-İş Koordinasyon Kurulu ile Hükümet arasındaki görüşmeler belli bir aşamaya geldi.

 

DÜŞÜK ÜCRETLERİN İYİLEŞTİRİLMESİ OLMAZSA OLMAZIMIZ

Önceki Hükümette Toplu Sözleşmelerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ile yapılan görüşmelerde Türk-İş olarak olmazsa olmazlarımızı ifade ettik.

Öncelikle düşük ücretlerin iyileştirilmesi konusunun bizim olmazsa olmazlarımız arasında olduğunu söyledik. Gelinen noktada düşük ücretlerin iyileştirilmesi konusunu Hükümet de belli oranda kabul ediyor. Şu anda rakam telaffuz etmek doğru değil. Düşük ücretlilere, yüksek ücret veya ortalama dikkate alınarak ayrıca seyyanen zam alma durumu var. Düşük ücretlilere daha yüksek oranda zam yapılması şeklinde bir toplu sözleşme gelişmesini bekliyoruz. Şu anda yeni Hükümetin kurulmasını bekliyoruz. Meclis Başkanlığı seçiminden sonra bu hafta Hükümet kurulacak ve ardından güven oylaması yapılacak.

 

KARARI MADEN İŞÇİSİYLE BİRLİKTE ALACAĞIZ

Önümüzdeki günlerde toplu sözleşme çerçeve anlaşması imzalanır. Çerçeve anlaşması imzalansa bile uyup-uymama ile ilgili kararı siz maden işçileriyle birlikte alacağız. Hükümet ile Türk-İş arasında imzalanacak olan Çerçeve Anlaşması’ndaki zam oranlarıyla ilgili değerlendirmeyi birlikte yapacağız.

Hedefimiz toplu sözleşmeyi bir an önce imzalamak değil. Hedefimiz, çalışanlarımızın beklentilerini karşılayabilecek kazanımlarla toplu sözleşmeyi imzalamaktır” dedi.