Kdz. Ereğli Müftüsü Mustafa Erkan Ramazan ayı nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada,  “Cenab-ı hak bazı zaman dilimlerini diğer zamanlara göre daha üstün ve faziletli kılmıştır. Ramazan ayının diğer aylardan faziletli olması, Yüce kitabımız Kur’ an-ı Kerimin bu ayda indirilmesi ve orucun bu ayda farz kılınması sebebiyledir” dedi.
Müftü Erkan açıklamasının devamında şunları kaydetti: “Sahuru, iftarı, teravih namazı, hulasa ibadetleri ve tüm sosyal ve kültürel etkinlikleriyle Ramazan ayının İslam âleminde ayrı bir yeri vardır. İslam’ın beş temel esasından biri olan oruç erginlik çağına ermiş bulunan akıllı her Müslüman’ a farz olan bir ibadettir. Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de, Bakara suresi 183. ayette; “Ey iman edenler! Sakınasınız diye sizden öncekilere farz kılındığı gibi oruç, size de farz kılındı” buyrulmaktadır. Oruç; insanın azim, sebat, kanaat, metanet ve sabır gibi ahlaki güzelliklere sahip olmasına, aç kalarak nimetlerin kıymetini bilmesine ve bu vesile ile yoksulların halini düşünüp onlara merhamet ve şefkat hisleriyle yaklaşmasına sebep olur.Şuurlu olarak tutulan bir oruç, kişiyi kötülüklere karşı koruyan bir kalkandır. Sevgili Peygamberimiz (sav); “Oruç bir kalkandır. Sizden biriniz oruçlu olduğu bir günde kötü söz söylemesin, kavga etmesin. Ona birisi sataşır veya küfrederse, ‘Ben oruçluyum’ desin…”  buyurmaktadır.

KAVGADAN UZAK OLACAKTIR

Şu halde oruç tutan, kavgadan, her türlü kötü sözden de uzak olacaktır. Çünkü onun sadece midesi değil aynı zamanda dili, eli, gönlü bütün uzuvları bu tür çirkinliklere karşı iftarı olmayan bir oruçtadır. Evet, kısa vadede onun dilinin iftarı güzel söz, gönlünün iftarı güzel duygular ve elinin iftarı da hayır işlerde bulunmaktır. Uzun vadede ise bu uzuvların iftarı, ilahi müjdeye erip cennete girdiği andadır. Nitekim yine Peygamber Efendimiz (sav); bu konuda şöyle buyurmaktadır: “Bir kimse oruçlu olduğu halde yalanı, dedikoduyu, yalanla iş görmeyi bırakmazsa Allah’ın onun yemesini, içmesini terk etmesine ihtiyacı yoktur.”
İbadetin ruhu ihlâstır. İhlâs ise ibadeti, şu ve bu faydalardan dolayı değil, yalnız Allah emrettiği için yapmaktır. İbadetlerden asıl maksat ise Allah’ ın rızasını kazanmaktır.
İlçemizdeki bütün camilerde mukabele okunacak ve mukabele okuma saatleri ilan panosuna asılacak, İsmailağa camimizde güzide hafızlarımız tarafından hatimle teravih namazı kıldırılacak, her gün öğle ve yatsı namazı öncesi vaizlerimiz tarafından Merkez Alimolla camisinden güncel dini konuları ihtiva eden vaazlar yapılacak, Hatip camimizde teravih namazları iki rekatta bir selam vermek üzere kıldırılacak, sabah ezanları ise imsakla birlikte okunacaktır. Ramazan ayı öncesi halkımızın huzurlu bir ibadet edebilmesi için bütün camilerimizin genel temizliği yapılmış, ışıklandırma ve ses sistemleri gözden geçirilmiştir.  Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu tarafından 2011 yılı Ramazan Ayı Sadaka-ı Fıtır asgari miktarı 7.50 TL (Yedi buçuk Lira) olarak belirlenmiştir. Ramazan ayının; ilçemiz, ülkemiz, milletimiz ve İslam âlemi hakkında hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.”