Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Zonguldak'ın Gelik beldesinde 75. Yıl Cumhuriyet Kuyusu'ndaki maden ocağına indi. Bakan Dinçer, “kendi kendimize mahcubiyet duyduğumuz 2 kardeşimiz halen maden ocağından çıkarılamadı. Onlarla ilgili yapılan çalışmaları yerinde görelim istedik” dedi.

 

Zonguldak'a gelen Dinçer ve Yıldız burada Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramis Muslu'yu ziyaret etti. İki bakan ve Muslu bir süre basına kapalı görüştü. Ardından Bakan Dinçer, GMİS Şemsi Denizer Salonu'nda toplanan işçilere hitap etti. İşçilerin yeni yılını kutlayan bakanlar, sağlıklı, mutlu ve kazasız yıllar geçirmeleri temennisinde bulundu. Maden işçileri ile birlikte olmaktan mutlu olduğunu belirten Dinçer, Mayıs ayında yaşanan kazadan sonra bölgeye geldiklerinde halk ve işçilerle kurdukları bağın buraya gelmesinde etkili olduğunu söyledi.

Kurtarma çalışmaları sırasında halkın kendilerini sahiplenmesinin Zonguldak'a bakışlarını olumlu etkilediğini ifade eden Dinçer, şunları söyledi: ''Halen bizim içimizde bir sızı olan, kendi kendimize mahcubiyet duyduğumuz 2 kardeşimiz halen maden ocağından çıkarılamadı. Onlarla ilgili yapılan çalışmaları yerinde görelim istedik. Zonguldak'ın makus talihini yenmek, taşkömürü işletmeciliğine bağlı ekonomiyi çeşitlendirmek, burada yaşayan insanların istihdam edilebileceği farklı sektörel alanları gündeme getirmek durumundayız. Bu sorunlara kafa yoran çalışmalar içindeyiz.''

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da Bakan Dinçer ile geçen hafta yılbaşını nasıl değerlendirebileceklerini konuştuklarını, gitmeleri gereken yerin Zonguldak ve Karadon olduğuna karar verdiklerini söyledi. 2010 yılının değerlendirmesini yapmada en iyi yerin Zonguldak olduğunda karar kıldıklarını ifade eden Yıldız, ''Ocakta kalan 2 kardeşimizle ilgili çalışmaları eksi 540 kodunda görmek, bilgi almak, Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun geleceği konusunda işçi kardeşlerimizle konuşabilmek için geldik. 2010 yılı Mayıs ayında 30 kardeşimizi kaybetti. 2011'de Allah kaza, bela, sıkıntı vermesin, sağlık ve sıhhatinize herhangi bir keder getirmesin.'' diye konuştu.

Bakan Dinçer ve Yıldız, TTK Misafirhanesi'ne giderek maden ocağına girmek üzere madenci kıyafeti giyip baretlerini taktı. Kuyu başına gelen iki bakan, patlamanın meydana geldiği ocaktan çıkan malzemeleri inceledi. Bakanlara maden ocağında kullanacakları malzemeler ve metan gazı riskine karşı maske kullanımı konusunda bilgiler verildi. Asansörle ocağa inen bakanlara AK Parti Zonguldak milletvekilleri Fazlı Erdoğan, Polat Türkmen ve Ramis Muslu, bakanlık ve TTK yetkilileri ile sendika yöneticileri eşlik etti. Yerin altına inen bakanlar kömür kazımı yaptı. İşçilerle sohbet ederek birlikte yemek yedi, yeni yıllarını kutladı.

17 Mayıs'ta, TTK Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağı eksi 540 kodunda meydana gelen grizu patlamasında 30 işçi yaşamını yitirmiş, 28 işçinin cesetleri ocaktan çıkarılmıştı. Madenciler Engin Düzcük ve Dursun Kartal'ın cesedine ise hala ulaşılamadı.