Zonguldak 1989 yılında Ana İsale Hattı'nı döşeyen İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, Zonguldak Belediyesi'ni uyararak içme suyu borularının miadını doldurduğunu söyledi.
Zonguldak'ta İller Bankası tarafından 1983 yılında ihalesi yapılan ve yapımı altı senede süren Ana İsale Hattı'nı döşeyen İnşaat Mühendisi Turgut Hamzaçebi, içme suyu şebekesi borularının miadını doldurduğunu söyledi.
22 yıllık borularda ciddi tehlikeler ve patlamalar oluşmadan Zonguldak Belediyesi'nin harekete geçmesi gerektiğini ifade eden Hamzaçebi, şöyle dedi:
İçme suyu ihalesi 1983 yılında İller Bankası tarafından yapıldı. Bende 83 yılında işi alan firmanın şantiye şefi olarak işe başladım. Çelik bora olarak planlanmış olan ana isale hattı boruları Zonguldak'a getirildi. 1984 yılı başında da hatların döşenmesine başlandı. Barajdan Zonguldak, Kilimli, Çatalağzı olarak çelik borular şeklinde döşendi. Buna ilaveten Kilimli şebekesi ve Çatalağzı şehir şebekelerine başlanmış oldu. Bu işin üzerinden 21 yıla yakın bir süre geçti. Çelik borular miadını doldurdu. Miadını dolduran bu ana isale hattında ciddi tehlikeler oluşmadan tedbirinin alınması ve boruların yenilenmesi konusudur. Bu sorunun giderilmesi için yetkililer gerekli işlemlere şimdiden başlamalıdırlar. Biz bu çelik borunun ömrünün uzatılması için katotik koruma sistemiyle boruyu koruma altına almıştık. Ancak bu sistemin ne kadar çalışıp çalışmadığını ben de bilmiyorum, yaptığım gözlemlemelerden katotik koruma istasyonlarının kırıldığını, kaybolduğunu gördüm. Bu sistemin ciddi bir şekilde çalıştırılması gerekiyordu. Yetkililer bunun çalışıp çalışmadığını daha iyi bilirler. Ama bu sistem çalışsa da çalışmasa da coğrafi yapı nedeniyle alçak noktalarda yüksek basınçlar nedeniyle ileride ciddi patlamalar olabilir. Ana isale hattında da büyük tehlikeler meydana getirebilir.
Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir ise konu ile ilgili olarak gazetecilere yaptığı açıklamasında, Alt yapı çalışmaları ile ilgili dosya hazırlattım. Bu dosya 10 gün sonra elimde olacak. Alt yapıyı iyileştirebilmek için çalışma başlattım. Bu tabii ki maliyettir. Onunla ilgili çalışma yapacağız. Zonguldak yeniden iyi bir içme suyuna, sorunsuz bir içme suyuna kavuşturacağız. Çaydamar ve Karaelmas Mahallesi'ni birleştiren kısmında bin iki yüz metre su borusunu değiştiriyoruz diye şeklinde cevap verdi.