Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçar'ı ziyaret ederek, Zonguldak'ın sorunlarını içeren çeşitli dosyalar verdi.

 Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, AK Parti Zonguldak İl Başkanı Hamdi Uçarı ziyaret ederek, altyapı, tasman bölgesi projesi, Fevkani köprüsü ve lavuar alanını içeren dosyaları sunup, AK Parti hükümetinden destek istedi. Akdemir'in beraberinde CHP'li Belediye Meclis üyeleri de hazır bulunurken, ziyarette AK Parti Belediye Meclis üyeleri de hazır bulundu. Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Zonguldak'ın sorunlarını ve projelerinin hayata geçirilmesi konusunda belediye bütçesinin yeterli olmadığını, bu projeleri hükümetinde desteği ile elbirliği içinde hayata geçirmek istediklerini söyledi.

KÖPRÜNÜN YÜKÜ HAFİFLETİLDİ
Akdemir, Bu bizim dönemimizde olur söyleminin gündeme getirilmemesi gerektiğini ifade ederek, bu projelerin biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini belirtti. Öncelikle Zonguldak'ta su borularının ve alt yapının tamamen iflas ettiğini belirten Akdemir, alt yapı projesi ve tasman bölgesini içeren bir dosya sundu. Başkan Akdemir daha sonra, Çaycuma köprü faciasıyla birlikte gündeme gelen ve son günlerde Zonguldak'ın bir numaralı sorunu haline gelen Fevkani köprüsünün bakım onarım ve tadilatını içeren, maliyeti hesaplanmış dosyası Uçar'a sunarak, belediye olarak ilk işlerinin köprünün yükünün hafiflemesi için parkı kaldırmak olduğunu ifade etti. Son olarak lavuar alanı ile ilgili dosyayı Uçar'a sunan Başkan Akdemir, lavuar alanın konusunda TTK Genel Müdürü Burhan İnan'ın her türlü desteği verdiğini, lavuar alanının belediye'ye geçerek gerekli yatırım ve hizmetlerin yapılabilmesi için ise bürokratik engeller ve mali sorun olduğunu kaydetti.

GÜNLERCE KAPIDA BEKLERİM
Akdemir, bu konuda da hükümetten destek beklediklerini söyleyerek, Zonguldak'ın sorunlarının çözümü için gerekirse günlerce bakanlık kapısında yatabileceğini belirtti. Akdemir, Zonguldak cumhuriyetle doğmuş bir şehir. 1930'lu-1935'li yıllarda sadece 30 bin nüfusa göre kurulmuş bir şehir. Zonguldak'ın altyapısının altıda sancılıdır, üstüde sancılıdır. Bunu kimse göz ardı edemez. Yeraltına girdiğimizde eleştiri aldık, borular niye patlıyor. Cadde üzerinde titreşimden borular patladı. 35 yılında kurulmuş bir altyapı çürümüş. Borular patladığı zamanda büyük sıkıntılar ortaya çıkıyor. Bunun için bir dosya hazırladık. Bunun maliyeti az değil. Fazla değil 50 milyon bir şey. Ama bunun mutlaka değişmesi gerekiyor, Zonguldak'ın mutlaka altyapısının değişmesi gerekiyor. 1997 yılında çok güzel bir karar alınmış. Belediyelere artı bir katkı verilmiştir. Burada da gerçekten Konya, Kayseri, Osmaniye gibi il ve ilçelere bile paralar verilmiş. Bu ileriki yıllarda kaldırılmış.

TASMAN OLMASI KAÇINILMAZ
Tasmanımız devam ediyor. Bu kaçınılmazdır. Kömür üretildiği yerde tasman olması kaçınılmazdır. Tasmanın kabulü ile ilgili dosyayı veriyorum. Bu konu tekrar kanun olarak ilimiz bu kapsam içerisine alınmasını istiyoruz. 55 seneden sonra gündeme gelen bir köprü. O zamanın şartlarıyla bu konuyu inceleyen arkadaşlarla görüştüm. O zamanın şartlarıyla çok güzel yapıldığını ve artı malzemelerle desteklendiğini söylediler. Bu beni sevindirdi. Gündemde olunca farklı bir boyut kazandı. Biz, önlemlerimizi nasıl aldık. Otoparkı kaldırdık hemen. Lavvar alanımız önemli konulardan bir tanesi. Lavvar alanı Zonguldak'ın kaçınılmaz hadiselerinden bir tanesidir. Zonguldak halkının rahat oturabileceği, çay içebileceği, misafirini ağırlayabileceği bir alan olmalı. Bu alan TTK'nın, çok az miktarda Milli Emlak'a, çok az miktarda bize geçti. Burhan Bey projeyi destekliyor. Bu konuda kendisine teşekkür ediyorum. Ortada yüklü bir maliyet var. Bunu hükümet nezdinde çözebileceğiz, buna inanıyorum. Başka türlü çözülmesi mümkün değil. Bu kadar büyük parayı 50-60 trilyon parayı belediyelerin yerel yönetimlerin vermesi asla mümkün değil. O nedenle biz sizlerden bu konudaki desteğinizi bekliyorum. Zonguldak'a kazandırılacak her kon bizim için büyük bir onur ve şereftir dedi.

BAŞKANIN SAMİMİYETİNE İNANIYORUM
Dosyaları teslim alan AK Parti İl Başkanı Hamdi Uçar ise, Bu dosyaları başkanımızın sorunların maksatlı bir şekilde getirdiğine ve bizi bu sorunların çözümü yolunda tartma ve deneme amaçlı getirdiğine inanmıyorum. Bu sorunların çözülmesi konusunda Belediye başkanımızın samimiyetine inanıyorum. Bu sorunların iktidarın desteği olmadan belediyenin imkanlarıyla çözülebilmesinin mümkün olmadığını herkes biliyor. Ancak bu sorunların çözülmesi için dosyaların belediyenin de sıkı şekilde takip etmesi gerekiyor. Biz bu sorunların çözümü için her türlü girişimi ve desteği göstereceğiz diye konuştu.

ŞEHRİ BİRLİKTE KURTARACAĞIZ
Bu şehri kurtulacaksa hep birlikte kurtaracaklarını söyleyen Uçar, özellikle belediyenin üzerine düşen görevler de olduğunu belirterek, Üzülmez'de lavuar bulunmasına rağmen ikinci bir lavuar yapılmak istendiğini, buraya da hastane yapılmasının gündemde olduğunu söyleyerek, bazı CHP'lilerin de buna destek verdiğini ima ederek hastane yapılacak bölgedeki esnafların da başka bir yere taşınması gerektiğini belirtip, bunu belediye ile birlikte çözeceklerini ifade etti. Uçar, ayrıca Mithatpaşa tüneli, Kozlu tünelleri, tekel binasının kaldırılıp yeni meydan yapılması ve bazı yatırımlar hakkında da bilgi vererek, Bu çalışmaları engellemeye çalışanlardan ne belediye başkanı, ne siyasetçi, ne de yönetici olur şeklinde konuştu. Uçar şöyle konuştu:

MEVCUT İMKANLARDA ÇÖZÜLEMEZ
Öncelikle biz başkanımızın ve ekibinin Zonguldak'ın sorunlarıyla ilgili dosyaları takdim ederken biz bunları önyargılı ve maksatlı bir şekilde bu dosyaları bize getirdiklerine inanmıyorum. Zonguldak'ımızın sorunlarının çözülmesi adına, bizi tartma ve değerlendirme adına yapıldığına inanmıyorum, Zonguldak'ın sorunlarının çözülmesi adına getirildiğine inanıyorum. Zaten kendileri de ifade ettiler iktidarın nezdinde çözülebilecek sorunlar olduğunu dile getirdiler. Lavvar alanını, köprüyü, derenin ıslahını ya da bir başka sorunu Zonguldak Belediyemizin mevcut imkanlarıyla çözebilmesi mümkün değil. Bunu herkes biliyor. Bu projeler çok sıradan projelerde değil. Lavvar alanımız Zonguldak'ın elinde son kalan yeşil alanlarından bir tanesi. Zonguldak'a kazandırılabilecek tek yerimiz orası kaldı. Bunun da çok iyi şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu takdim edilen dosyalar hepsine bağlı dosyalar, birbirinden bağımsız dosyalar değil. Takip etmemiz gerekiyor. Şunu söylemiyorum, bu projeleri bizim belediyemiz döneminde yapılabilir, hele bir beklesin mantığıyla demiyorum.


ENDİŞE DUYMUYORUM
Her zaman ifade ettim, bizim yapmamız ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduğumuzu ama belediyenin de, yerel yönetimlerinde bir takım yapması gereken çalışmalar var. Bu şehri kurtaracaksak birlikte kurtaracağız. Zonguldak'ta yapılacak hizmetleri ortak kamuoyu yaparak bu sorunları çözeceğiz. Onun için bir takım şeylerin arkasına sığınmayacağız, saklanmayacağız. Bu dosyaları aldık, çözüm için ne gerekiyor, bunları yaparken de acaba bunlar bunu yapar mı yapmaz mı, bizimi tartıyor, bizimi ölçüyor mantığıyla hareket edilmemeli. Ben asla belediye başkanımın samimiyetinden kuşku ve endişe duymuyorum. Bir takım çevreler bunu farklı yerlere çekebilir, onlarda hiç önemli değil. Belediye başkanımızın beyanları bizim için önemlidir. Hep konuşuyoruz, bundan sonra icraata geçme zamanı. Bu dosyaları alacağım ve elbette getireceğim. Ben bu dosyaları, bu bahsettiğiniz sorunların altına imza atıyorum ve sahipte çıkacağımızı söylüyorum. Bu süreçte birbirimize karşı basın yoluyla, bir araya geldiğimiz ortamlarda gerçekçi olmamızı sizden rica ediyorum.