* CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü, AKP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin'in açıklamalarına yanıt verirken, CHP'ye yönelik suçlamalarını eleştirdi. Şahin'in demogaji yaptığı belirtilen açıklamada, 20-25 yıl önce Zonguldak'ı gözden çıkaranların Anap ve Turgut Özal dönemi politikalarında Devlet Bakanlığı yapan şimdi ise AKP hükümeti sözcülüğü görevini sürdüren Cemil Çiçek'e sorulmasını istedi.

CHP Kdz.Ereğli İlçe Başkanı Yaşar Balcı'nın geçtiğimiz hafta TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğünde yaşanan sıkıntılar ile ilgili düzenlediği basın toplantısını değerlendiren AKP Kdz. Ereğli İlçe Başkanı Erol Şahin'in sözlerine CHP Kdz. Ereğli İlçe Başkanlığından yanıt geldi. Şahin'in 20-25 yıl önce Zonguldak'ı gözden çıkaran Anap ve Turgut Özal dönemi politikaları ve onun Kdz.Ereğli'deki uzantıları üzerinden CHP'yi suçladığı belirtilen açıklamada Şahin'in demogoji yaptığı vurgulanarak o dönemlerde Devlet Bakanlığı yapan ve şuan AKP Hükümeti sözcüsü Cemil Çiçek'e, "Zonguldak'ın idam fermanını nasıl çıkardınız" diye sormasını önerdi.  TTK Karadon Müessesesinde 2 maden işçisinin cesedlerine ulaşılamamasının da değerlendirildiği yazılı açıklamada şu görüşlere yer verildi: "CHP Kdz.Ereğli İlçe Örgütü, önceki hafta yaptığı basın açıklamasında, "TTK'da neler oluyor?" diye sormuş, Armutçuk'ta ki yangınlara dikkat çekerek kamuoyunu uyarmaya çalışmıştık. Bu açıklamalarımıza AKP'den cevap verilmeye çalışıldı. AKP İlçe Başkanı Erol Şahin, telaşla Armutçuk'ta 7 değil 5 yangın çıktığını, yönetici değişikliklerinin kendileriyle ilgili olmadığını, AKP iktidarı ile ocaklara önem verildiğini ve 5 bin civarında işçi alındığını, rödevanslı sahalarda özel sektörle nasıl istihdam yarattıklarını anlatarak, 20-25 yıl önce Zonguldak'ı gözden çıkaran ANAP ve Turgut Özal dönemi politikaları ve onun Ereğli'deki uzantıları üzerinden CHP'yi suçlamaya kalktı. Şahin, yıllar önce ANAP'ın ve oportünist siyaset batağındaki Ereğli'deki uzantılarının yaptıklarından yola çıkarak CHP'yi suçlamaya çalışacağına, demogoji ile kamuoyunu yanıltacağına, önce o dönemde Devlet Bakanı olan ve bugün de AKP hükümetinin sözcülüğünü yapan Cemil Çiçek'e, "Zonguldak'ın idam fermanını nasıl çıkardınız?" diye bir sor. Çünkü hem ANAP döneminin hem AKP döneminin etkili adamı Cemil Çiçek'in Zonguldak'ın bu hale gelmesinde günahı büyük.

İSTİHDAM DARALDI!..
AKP iktidarı ile ocakların ne kadar geriletildiği rakamlarla ortada. 8 yıllık iktidar döneminde TTK'da istihdam %60 daraltıldı. 2002 yılında TTK'da 16 bin işçi çalışırken bugün 10 bine düştü. 2002'den 2008'e kadar AKP kuruma bir tek işçi almadı. 2008 başında AKP İl Başkanı "TTK'ya işçi alınamaz" diye demeçler veriyordu. Ancak artan petrol-doğalgaz fiyatları ve buna paralel dışa bağımlı elektrik üretiminin pahalanması, kömürün öneminin yeniden anlaşılması karşısında, Zonguldak kamuoyunun da baskısıyla işçi almak zorunda kaldınız. Ancak bunun yeterli olmadığı ortada. Çünkü üretimde bir parça canlanma görünse de istihdamdaki gerilemenin sürmesi üretiminde yerinde saymasına neden oluyor.

KÖMÜR DIŞARIDAN GELİYOR
Ülkemizde 1980'li yıllarda toplam taşkömürü tüketiminin %80'i, 1990'lı yıllarda %45'i yerli kaynaklardan karşılanırken bugün AKP döneminde ancak %12'si yerli kaynaklardan karşılanabilmektedir. Havzada 1 milyar 300 milyon ton bilinen kömür rezervimiz varken %85'ler oranında taşkömürünü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz. Bizim TTK'da ki haber kaynaklarımız en başta maden işçileri ve onların temsilcileriyle yurtsever mühendislerdir. Politize olmuş yandaş kurum yöneticileri değildir.
Teknik bilgileri de onlardan alırız. Zonguldak kamuoyu, kurum ocaklarını verimsiz gösterip, emekli olduklarında özel sektöre devredilen aynı ocaklarda yüksek maaşlarla işe başlayan çok yönetici gördü. Rödevanslı sahalarda istihdam yaratmak iddiaları ise başlı başına traji-komiktir. Taşeron sisteminin kural tanımaz, acımasız çarkları arasında sendikasız, iş güvencesiz, çoğu kayıtdışı kaçak, sigortasız, kurulmasına göz yumduğunuz ucuz amele pazarı, ülkemizin çalışma yaşamını emekçiler açısından sürekli tehdit eden yüzkarası bir durumdur. Ancak AKP, böyle bir durumdan övünç duyabilir.