Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi'nin yaptığı 2011 Temmuz ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı. Ramazan ayıyla birlikte özellikle gıda fiyatlarında fahiş artışlar olduğunu, bu yüzden kamu çalışanlarının iftar sofralarının coşkusunu yaşayamadığını ifade eden Bacıoğlu, şunları söyledi;

ENFLASYONUN DÜŞTÜĞÜ AYLARDA BİLE YOKSULLUK SINIRI DÜŞMÜYOR
Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Temmuz 2011 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.537,29 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 3.082,59 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre yüzde 0,02 oranında azaldığını gösteriyor. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre yüzde  0,09 oranında arttı ve 1.173 Lira 60 Kuruş olarak hesaplandı. Türkiye'de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2011 yılı Temmuz ayında 1.215,21 Lira olarak tahmin edildi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 714,54 TL oldu. Temmuz 2011 itibarı ile ortalama 1.606,84 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 44,47'sini oluşturuyor. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise, Temmuz 2011 ortalama maaşının yüzde 31,16'sına denk geliyor. Buna göre bir memur, ortalama maaşının yüzde 75,63'ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 24,37'si kalıyor. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Temmuz 2011 maaşından geriye yalnızca 392 TL kalıyor.
Memurlar, Temmuz ayında zamlı maaş almalarına rağmen, sefaletten kurtulamadı. Enflasyonun düştüğü aylarda bile yoksulluk sınırı düşmüyor. Bu nedenle son 9 yılda açlık sınırı enflasyondan yüzde 30 daha fazla arttı. Ramazan ayıyla birlikte özellikle gıda fiyatlarında fahiş artışlar oldu. Kamu çalışanları, bu kutsal ayda iftar sofralarının coşkusunu yaşayamıyor.
Önümüzdeki aylarda yapılacak toplu pazarlıklarda memurların mağduriyetlerini gidermek adına refah payı uygulamasına geçilme zorunluluğu bulunmaktadır. Türkiye Kamu-Sen olarak birinci hedefimiz ülkede adil bir gelir dağılımı sağlanmasıdır. Bu noktada nimette de, külfette de adalet anlayışıyla ekonomik dalgalanmalarda en ağır yükü çeken çalışanlara mutlak suretle refah payı verilmelidir.