Zonguldak'ta Arıcılık Kursunu tamamlayan kursiyerlere sertifika veren Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Bal bulamıyoruz, bu bölgenin balı anti kanserojen, aranan bir bal. Karadeniz'in diğer yerleri gibi değil insan sağlığı açısından son derece önemli. Bunun yanında ekonomik değerini de ortaya koyarsanız ilaç gibi oluyor. Bu ilaç ile diğer insanlara yararlı olmak ayrı bir öneme sahip dedi.

Bin adet kestane ağacı fidanı dağıtılırken Orman Bölge Müdürlüğü gelen talep doğrultusunda bin adet daha kestane ağacı fidanı teslim edecek. Kandilli Yayla Camisi bahçesinde yapılan törenin ardından 4 adet çam ağacı fidanı protokol tarafından dikildi.

Zonguldak Valiliği, Orman Bölge Müdürlüğü ve Zonguldak Arıcılar Birliği tarafından açılan arıcılık kursuna katılan 33 kursiyere düzenlenen tören ile sertifikaları verildi, bin adet kestane ağacı fidanı, 4 adet çam ağacı fidanı dikimi gerçekleştirildi.

BİR AĞAÇ 40 İNSANIN HAVASINI TEMİZLİYOR

Kandilli Yayla Camisi bahçesinde gerçekleştirilen törende konuşan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, ölmeden önce yapılması gereken en son işlerden bir tanesinin fidan dikimi olduğunu söyledi. Çaycuma'da Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen fidan dikim töreninde Orman Bölge Müdürünün, bir ağacın 40 tane insanın havasını temizlediğini söylediğini belirten Ayyıldız, Orman Bölge Müdürümüz bir ağacın 40 tane insanın havasını temizlediğini, çevreyi temizlediğini ortaya koyunca dedi ki bazen bir ağaç hakkınızı helal edin insanlardan önemli hale geliyor.

EMANET ALDINIZ EMANETİ BIRAKACAKSINIZ

Çünkü önce çevrenizi hazırlayamazsanız o insan için sağlıklı bir çevre oluşturamıyorsunuz demektir. En önemli unsur dolayısıyla ağaçlar ve ormanlardır. Hatta ormanınız ne kadarsa ise medeniyetiniz de o kadardır diye büyüklerin bir lafı var. Ölmeden önce yapacağınız en son işlerden bir tanesi fidan dikmek. Geleceğe bırakacağınız hatta miras değil dediler, emanet aldınız emaneti bırakacaksınız dediler dedi.

YÜZDE 100 YEŞİLLİK

Zonguldak bölgesinin yüzde 57'sinin ormanlık alan olduğunu hatırlatan Vali Ayyıldız, Çevre İl'leri de düşünürseniz mahalli idarelerin, köylülerin, vatandaşlarımızın çalışmalarını da ortaya koyarsanız yüzde 100'ümüz ağaç ve yeşillik alan. Bizde Karadenizli olarak yeşille beraber büyürüz sözleri ile konuştu.

DEVLET VE VATANDAŞ HASSAS

Ormanlara sahip çıkılarak faydalanılması gerektiğini söyleyen Ayyıldız konuşmasını şu sözlerle tamamladı: Bu da yeni bir anlayış getiriyor, bunlardan bir tanesi de arıcılık. Bu konuda devletimiz ve vatandaşımız gerekli duyarlılığa sahip. Halkımız eğitiliyor onlara da bir kazanç kapısı ortaya getiriliyor. Ailelerin belki hobi gibi değil de asıl meşgalesi olarak aileye bir geçim yolu olarak sunulduğunda ilgilenen sayısı da fazla olur. Bal bulamıyoruz bu bölgenin balı anti kanserojen bir bal. Aranan bir bal. Karadeniz'in diğer yerleri gibi değil insan sağlığı açısından son derece önemli. Bunun yanında ekonomik değerini de ortaya koyarsanız ilaç gibi oluyor. Bu ilaç ile diğer insanlara yararlı olmak ayrı bir öneme sahip. Bal ormanı oluşturma çalışmamız var. Orman Bölge Müdürlüğümüz 2 alanı tespit etti. Bu yöreye has kestane ve diğer ağaçlar türü canlandırılarak ekonomik değer kazandırma çalışmalarımız sürüyor

33 KURSİYERE SERTİFİKA

Arıcılık kursunu tamamlayan 33 kursiyere başarı belgesi verilmesinin ardından Orman Bölge Müdürlüğü tarafından bin adet kestane ağacı fidanı katılımcılara dağıtıldı. Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Başkan da kestane ağacı fidanının nasıl dikileceğine dönük katılımcılara bilgiler verirken, Bin adet fidan verilmişti ancak yoğun talep geldi bin adet daha verilecek dedi.

4 FİDANLIK HATIRA ORMANI

Ardından Yayla Camisi karşısındaki alana oluşturulan hatıra ormanı Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Kandilli Belediye Başkanı Nihat Saral, Gökçeler Belediye Başkanı Bekir Çolak, Gülüç Belediye Başkanı Aydın Güngör tarafından dikildi.