Usta romancı İrfan Yalçın'ın son yapıtı İlkyaz Ölümlerinin imza günü ve söyleşisi, 13 Ekim 2011 Perşembe günü TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Lokali'nde yapılacak. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı'nın (ZOKEV) düzenlediği etkinlik, saat 18.00'de başlayacak.

Cumhuriyet Yayınları'ndan çıkan kitabın özeti şöyle
Yirmili yaşlarında veremden ölen Zonguldaklı genç şairler Muzaffer Tayip Uslu ile Rüştü Onur'u pek çok şiirsever tanır da çoğu onların yakın arkadaşı Kemal Uluser'i bilmez. Yeditepe Yayınları 1957'de Uslu ve Onur için (Necati Cumalı ve Salah Birsel'in hazırladığı) birer kitap yayınlamış, ama nedense Kemal Uluser için buna gerek görmemiştir. Oysa, Kemal Uluser de aynı yıllarda veremden ölmüştür ve iyi bir deneme yazarıdır. Üstelik de, dönemin ünlü eleştirmeni, kolay kolay beğenmeyen Nurullah Ataç Cumhuriyet Gazetesi'nde onu öven yazılar yazmıştır. İlkyaz Ölümleri, bu üç arkadaşın kısacık yaşamlarının belgesel romanı… Onlar gibi Mehmet Çelikel Lisesi'nde okuyan ve sonra öğretmenlik de yapan değerli romancı İrfan Yalçın yazdı. Bir solukta okuyacaksınız.

İRFAN YALÇIN'IN
KİMLİĞİ
İrfan Yalçın, 1945'te Zonguldak'ta doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Fransız Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü 1960 yılında bitirdi. Kozan (Adana), Çarşamba (Samsun) ve Zonguldak'ta toplam on yıl Fransızca öğretmenliği yaptı.1972'de eğitim görevinden ayrılıp İstanbul'da bir kitabevi açtı.1985'de Köyceğiz'e yerleşti. Şiir, hikâye, eleştiri alanlarında ürün verse de romanda yoğunlaştı.
Milliyet Yayınları 1974 Roman Yarışması'nda Pansiyon Huzurla ikincilik ödülüne değer görüldü. 1978'de Genelevde Yas, 1979'da Ölümün Ağzı, 1980'de Fareyi Öldürmek, 1983'te Büyük Soytarı, 1991'de Uzun Bir Yalnızlığın Tarihçesi, 1995'te Annem, Babam ve Ben adlı romanları yayınlandı.
Ölümün Ağzıyla 1980 TDK Roman Ödülü'nü, Yorgun Sevda ile 2009 Cevdet Kudret Edebiyat Ödülü'nü kazandı. 2008'de yayımlanan İçimdeki Zonguldak, yazarın yaşam penceresinden bu kentin öyküsüdür.