KESK'e bağlı Eğitim-Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, yazılı bir açıklama yaparak, imam ve müezzinlerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesine son verilmesi gerektiğini ifade etti. Başkan Yılmaz, imam ve müezzinlerin mesleği icabı ancak bir mezhebin dininin eğitimini verebileceğini belirterek şunları söyledi;
"BÖYLESİ EĞİTİMİN DAYATMA
HALİNİ ALACAĞI KESİN"
"İzmir, Edirne, Çorum, Gaziantep ve Diyarbakır illerinde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersleri için kadrolu öğretmen olmadığı gerekçesiyle imam ve müezzinler ilgili mülki amirler tarafından 'ücretli öğretmen' olarak okullarda görevlendiriliyor. Bu uygulamanın, eğitim sistemimizde yaratacağı olumsuz etkiler açısından uyarılar dikkate alınmadan, giderek yaygın bir hala gelmesi ise endişe verici bir hal almıştır. Zorunlu din dersi uygulamasının tartışıldığı ve bu uygulamaya son verilmesi talebinin vurgulandığı bir dönemde imam ve müezzinlerin ücretli öğretmen olarak görevlendirilmesi, zorunlu din dersi uygulamasına karşı çıkışın nedenlerini bir kez daha meşrulaştırmaktadır. Çünkü ücretli öğretmen olarak görevlendirilen imam ve müezzinler mesleği icabı ancak bir mezhebin dini eğitimini verebilecekler. Dolayısıyla böylesi bir eğitimin dayatma halini alacağı açıktır."
"ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİNİ ETKİLEYECEK"
"Demokratik ve laik eğitim ilkesi ile hiçbir şekilde bağdaşmayacak bu uygulama, okullara ve eğitim sistemimize bakışın da açık bir göstergesidir. Oysaki evrensel, bilimsel ve demokratik ilkeler çerçevesinde örgütlenmiş bir eğitim hizmeti çocuklarımızın kişisel gelişimlerinde olduğu kadar, içinde bulundukları toplumu ve dünyayı anlayabilmeleri açısından hayati öneme sahiptir. Dolayısıyla zorunlu din dersi uygulamasına son verilmesi gerekirken imam ve müezzinlerin öğretmen yapılması, çocuklarımızın gelişimlerini daha da olumsuz etkileyecek.
Yaşanılanlar iki gerçeğin altını çiziyor. İlk olarak, öğretmen açığı bu uygulamanın meşruiyeti olarak kullanılıyor. İkinci olarak ise, 'zorunlu din dersi' uygulamasının tartışıldığı ve bu uygulamaya son verilmesi taleplerinin seslendirildiği bu günlerde bu taleplere kulaklarını kapatan AKP, laik eğitimden ne anladığını imam, müezzin öğretmen uygulaması ile göstermiş oluyor."
"BU UYGULAMAYA
DERHAL SON VERİLMELİ"
"Öğretmen açığını gidermek, zorunlu din dersi uygulamasına son vermek ve eğitim hizmetini demokratik, bilimsel ve laik ilkeler çerçevesinde örgütlemek Milli Eğitim Bakanlığı'nın ve AKP'nin sorumluğundadır. Ancak AKP zorunlu din dersinin kaldırılması talebine sırtını dönerek, müezzin ve imamları öğretmen yapmakta, 'din bilgisi ve ahlak öğretimi' adı altında tek bir din ve mezhebin eğitimini çocuklarımıza dayatmakta ve sorun çözdüğünü iddia ediyor. Eğitim-Sen olarak imam ya da müezzinlerin okullarda öğretmenlik yapmaları yönündeki uygulamaya derhal son verilmesi gerektiğini bir kez daha ifade ediyoruz. Bu sorunun temelinde yatan zorunlu din dersi uygulamasına da son verilerek eğitim hizmetinin kamusal, demokratik, bilimsel ve laik ilkeler kapsamında örgütlenmesi zorunluluğunu tüm yetkililere iletiyoruz."