Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Kdz.Ereğli'ye gelerek tersaneler bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi'nde yaptığı incelemelerin ardından Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'nda genel değerlendirmede bulundu yerel yöneticiler, sanayici ve işadamlarının sorularını yanıtladı.

Zonguldak il genelinin nüfusunun 620 bin olarak değerlendirildiğinde her hanede bir kişinin ya emekli ya da çalışan olduğunu belirten Vali Erdal Ata, diğer bölgeler ile Zonguldak'ın kıyaslanmasında rakamların Zonguldak'ın lehine olduğunu belirterek karamsal bir tablo çizilmemesi gerektiğine dikkat çekti.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, pazarlara yakınlığı bakımından Kdz.Ereğli'nin Zonguldak'a göre daha avantajlı bir bölge olduğunu belirtirken, "Burada yüksek katma değer üretecek otomotiv yan sanayi ve beyaz eşya gibi bazı yatırımları Organize Sanayi Bölgesine çekebilmeliyiz. Makro planlamalar içerisinde bazı illerimiz önemli pay alacaklar. Bu pay alacak İl'lerimizden bir tanesi de Zonguldak'tır. Zonguldak bölgemiz gerçekten yerüstü ve yeraltı zenginliklerine sahip. Böyle bir coğrafyaya sahip, bunun daha planlı sivil toplum örgütleri ile kamu idaresi ile belediye başkanlarıyla ortak hareket etmeliyiz" dedi.

Kdz.Ereğli'de Ören yolu kavşağında kalabalık bir topluluk tarafından karşılanan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ilk olarak Tersaneler Bölgesinde çok kısa bir incelemede bulundu. Tersaneler girişinde tersaneler bölgesine bakan ve Batı Karadeniz Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem, AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan, Vali Erdal Ata'dan bilgiler alan Ergün daha sonra Organize Sanayi Bölgesine geçti. Mevrealtı bölümünden OSB'ye giriş yapılırken OSB yolunun toz duman oluşu zaman zaman trafik akışında da sıkıntı yarattı. OSB'de bulunan Tat Metal, Çınar Boru ve İttifak Metal'i gezen Bakan Ergün yapılan çalışmalar ile ilgili yetkililerden bilgiler aldı ve ardından AKP Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan'ın sahibi olduğu İttifak Metal'e geçti. Bir süre burada kalan Bakan Ergün daha sonra Kdz.Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası'na geldi.

GENÇ EREĞLİ'Yİ ANLATTI
Kdz.Ereğli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Genç yaptığı açılış konuşmasında Kdz.Ereğli'nin liman ve limana olan ihtiyacı, gemi tersaneler bölgesi, Organize Sanayi Bölgesi, Erdemir, teşvik ile ilgili üniversite bankalar ve secil affı, vergi dairesi e-icra uygulaması, kantar ve icralık dosyalar ile ilgili bilgiler sundu.

RAKAMLAR ORTADA
Zonguldak Valisi Erdal Ata'da yaptığı konuşmasında Zonguldak il genelinin nüfusunun 620 bin olduğu kabul edildiğinde ve her haneden 4 kişiden oluştuğu dikkate alındığında her evde ya bir çalışan ya da bir emekli olduğunu bu sonucunda diğer bölgeler ile karşılaştırıldığında iyi bir rakam olduğunu söyledi. Ata konuşmasında, "İl genelinde 285 bine yakın vatandaşımız ya emekli ya da çalışıyor. Nüfusumuzun 620 bin olduğunu kabul edip her hanenin de 4 kişiden oluştuğunu da dikkate alırsak her evde ya bir çalışan var ya da bir emekli var. Türkiye'nin diğer bölgeleri ile karşılaştırıldığında çok iyi bir rakam olduğunu değerlendirmek gerekir. İlimizde yaşayan vatandaşlarımızın yüzde 92'si sosyal güvenlik kapsamında bu Türkiye'nin ortaklamasının çok çok üzerinde. Tabiî ki bunları söylerken ilimizin sorunları problemleri yok mu elbetteki var" sözleri ile konuştu.

2009'DA 370 BİN ARAÇ SATILDI
Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün'de yaptığı konuşmasında dünyada yaşanan ekonomik krizin dünya ticaret hacmini daralttığını, hacmin daralması ile özellikle gemi sektörünün ciddi sıkıntılarla karşılaştığını belirtti. Ekonomik krizden yavaş yavaş kurtulmaya başlandığını ve sürecin olumlu yönde çıkış gösterdiğine dikkati çeken Bakan Ergün gemi sektöründe de toparlanma sürecinin başlayacağını söyledi. Otomotiv sektöründe yaşanan daralmaların sağlanan destekler ve fırsatlarla düzeldiğini Türkiye'de 2001 krizinde yaşanan krizde 90 bin otomotiv satılırken 2009 yılında yaşanan krize rağmen sayının 370 bin olduğuna dikkati çekti. Bakan Ergün konuşmasında şu konulara değindi.

SEKTÖRÜN STRATEJİK BELGESİ HAZIRLANIYOR
Demir çelik sektörlerinin sorunu nedir bugünkü durumu nedir gelecekteki durumu nedir sorularının cevabını biz birlikte arıyoruz. Demir çelik sektöründeki arkadaşlarımız ile uzunca bir dönem yapılan çalışma sonrası sektörün strateji belgesini demirçelik sektörüne önümüzdeki 4-5 yıl içerisinde nasıl bir şekil vermek gerekiyor, o stratejik belgesinde ekonomik koordinasyon kurulu ve yüksek planlama kurulundan geçirdikten sonra kamuoyu ile paylaşacağız ve sektör önümüzdeki yıla daha sağlıklı adım atabilecek, ilerleyecektir. Dünya ekonomik krizi Türkiye'yi de etkiledi, bir miktar üretim, istihdam, ihracat kaybı yaşadık. Gemi inşa sektörünü bir kenarda tutarsak 2009 yılının ortalarından itibaren kayıplarımızı büyük bir oranda temin etmeye başladık. İhracatımız büyümeye başladı. İstihdam kayıplarımızı azaltmaya başladık, tek vardiyaya kadar düşmüş olan yerler iki hatta üç vardiyaya çıkmaya başladı. Her sektörde bunlar oldu demiyorum gemi inşa sektöründe o noktaya henüz gelemedik.

VERİLERİ SAĞLIKLI TUTUN
Zonguldak'a gelirken bugün itibari ile gemi inşada sayı bin 200'lere düştüğü ifade ediliyordu alana gittiğimizde bunun 800'lere kadar düştüğünü ifade ettiler. Verileri daha sağlıklı bir şekilde tutar ve değerlendirirsek hepimiz için politikaları doğru üretmekle mümkün olur. Bugün Batı Karadeniz Bölgemiz özellikle Zonguldak bölgemiz gerçekten yerüstü ve yeraltı zenginliklerine sahip. Böyle bir coğrafyaya sahip, bunun daha planlı sivil toplum örgütleri ile kamu idaresi ile belediye başkanlarıyla ortak hareket etmeliyiz. İşbirliğinin imkanları değerlendirmede çok büyük katkısı var. Demir çelik sektöründe çok önemli bir merkez haline gelmiş Kdz.Ereğli. Demir çelik sektörünü esas olarak bununla bağlantılı olan diğer sektörleri de bu bölgeye çekebilmemiz gerekir. OSB'ye gittik daha çok arkadaşlarımız galvaniz sac üretimi ve bunların kesilmesi, paketlenmesi gibi otomotiv yan sanayine diğer sanayilere buradan servis yapan bir noktada çalışıyorlar. Şimdi belki birkaç adım daha atıp buraya daha yüksek katma değer üretecek bunları burada kullanacak otomotiv yan sanayinden bazı sektörleri, beyaz eşyadan bazı sektörleri buraya çekmemiz lazım. Onların en önemli kaynaklarından bir tanesi Kdz.Ereğli'de. Bölgenin ulaşım alt yapısı da güçlendiriliyor.

EREĞLİ DAHA AVANTAJLI
Kdz.Ereğli bölgesi Zonguldak'a göre daha avantajlı bölgede. Özellikle pazarlara yakınlık bakımından. Biz burada otomotiv yan sanayi beyaz eşya gibi bazı yatırımları Organize Sanayi Bölgesine çekebilmeliyiz. Makro planlamalar içerisinde şimdi özellikle bu noktalardaki bazı illerimiz önemli pay alacaklar. Bu pay alacak illerimizden bir tanesi de Zonguldak ilimiz olacak. Zonguldak hem İstanbul hem Ankara'ya ciddi bir yakınlık noktasına gelmiştir. Bazı sanayi sektörlerin bu bölgeye çekilebilmesi için uygun alt yapıyı hazırlamalıyız. OSB'lerin alt yapılarına önem veriyoruz, Filyos bölgelerine önem veriyoruz. Bugün yaşanan bir takım sorunlar moralimizi bozabilir haklı olarak ama bir yıkıntıya çöküntüye neden olmamalı. Bu sorunu bugün yaşıyoruz ama yakın geleceğe dair önemli faaliyetlerimizin de var olduğunu görmeliyiz. Zonguldak ve Kdz.Ereğli bu potansiyele sahip. Bunları hep birlikte harekete geçirmeliyiz kim geçirecek müteşebbis, Sanayi Odası üyeleri. Ülkelerde artık fabrikaları devlet kurmuyor özel sektör kuruyor bizde devlet olarak sizin alt yapınızı sağlayacağız önünüzdeki engelleri kaldırmaya çalışacağız. Dünyaya açık bir müteşebbisler olunmalı sadece iç pazarlara değil dış pazarlar hedeflenmeli" dedi.

UYGULAMADAN VAZGEÇİLSİN
Bakan Ergün daha sonra konuşmak isteyenlerin isimlerini not etti ve sırasıyla söz hakkı verdi. Konuşmacılar Kdz.Ereğli'de Sanayi ve Ticaret Bakanının bu şekilde bir toplantıya katılmasından duydukları memnuniyeti ifade ederken bir konuşmacı Erdemir'in devlet tarafından yeniden geri alınmasını önerdi. Devlet Bakanı Nihat Ergün, Erdemir'de yapılan maaş kesintisi ve Erdemir'in yeniden devletin kontrolüne geçmesi önerisine şu sözlerle yanıt verdi: "Maaşların düşürülmesi gerçekten kriz süreci içerisinde bir dönem için makul karşılanabilir ama artık o dönem geçtikten sonra fiyatlar yeniden normale dönüp piyasalar açılmasından sonra uygulamadan vazgeçilmesi ve işi normale çevirmesi gerekir. Yeniden devletleştirilsin görüşüne katılamayacağımı ifade etmek isterim" dedi.

ERDEM NET KONUŞTU
Ereğli Deniz Ticaret Odası Başkanı İrfan Erdem de, krizden en çok tersanecilik sektörünün etkilendiği ifade etti. Erdem, Ergün'den, düzenlenecek ilk Bakanlar Kurulu'nda bu durumun diğer bakanlara iletmesini istedi. Erdem'in yaptığı konuşmayı sayfa yetersizliğinden dolayı bir gün sonra okuyuculara aktaracağız.