İhracat Geliştirme Etüd Merkezi ile Zonguldak TSO işbirliği ile gerçekleştirilen "Dış Ticaret Eğitim Programı Semineri",  Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi binasında başladı.
Seminere; Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası (ZTSO) Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş, İhracat Geliştirme Etüd Merkezi Dış Ticaret Şube Müdürü Vural Çekinmez, uzman eğitimciler ve çok sayıda kursiyer katıldı.  Açılış konuşmasını yapan Zonguldak TSO Başkan Yardımcısı Şenol Altuntaş, şunları kaydetti;
ALTUNTAŞ; "GELİŞMELERE
AYAK UYDURMALIYIZ"
"Dış ticaret gibi önemli bir konuda, ilimizde son olarak 5 yıl önce yine İGEME işbirliğinde gerçekleştirilen eğitimin Odamız Yönetim Kurulu'nun kararı doğrultusunda bu yıl da düzenlenmesinin ne kadar doğru olduğunu buradan gözlemlemenin keyfini yaşıyorum.
İhracat yapmak, bir ülkenin ve bu ülkedeki firmaların büyümesi ve rekabet gücünü artırması bakımından büyük önem arz etmektedir. İhracat ile firmaların satışı ve dolayısıyla da karı artar, iç pazara bağımlık düşer ve pazar dalgalanmalarından en az etkilenilecek yatay bir konum sağlanır. Ayrıca ihracat; yeni istihdamı tetikleyen en önemli unsurdur. Bugün, dünya ekonomisinin istatistikleri incelendiğinde ihracatta ilk sıraları alan Çin, Almanya, ABD ve Japonya gibi ülkelerle elbette ki boy ölçüşmemiz orta vadede zor. Ama, sıralamada ilk 10 ülke içine giren Hollanda, Fransa, İtalya, Belçika, Güney Kore ve İngiltere gerek nüfus ve işgücü, gerek teknoloji gerekse de doğal varlıklar olarak denk kabul edebileceğimiz ülkelerdir. Hele ilk 30 ülke içinde bulunan; Meksika, İspanya, İsviçre, Avusturya, Polonya, İsveç, Norveç, Endonezya gibi ülkelerden çok daha üstün taraflarımız vardır. Ancak, maalesef ihracatımız bu ülkelerinkinden çok daha düşük seviyelerdedir. İşte bu bilinçle ulus olarak başlattığımız ihracat hamlesine Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden gelen tüm katkıyı sağlamaya hazırız. Bu atılımda yöresel başarıyı yakalamak için özellikle ilimizin iç ve dış ticaretteki avantajlarını sonuna kadar değerlendirmeliyiz. Şöyle ki; Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk ili olarak tarihe geçen Zonguldak İç Anadolu'nun en yakın liman kentidir. Ankara, Bursa, Kocaeli, Eskişehir gibi endüstri ve hizmet merkezlerinin Karadeniz ülkelerine açılacağı ilk ve en önemli kapı olan Zonguldak'ta son dönemde yapılan yatırımlar da azımsanmayacak düzeye ulaşmıştır. İlimiz sınırları içindeki iki adet Organize Sanayi Bölgesi'nin yanında Zonguldak ve Ereğli limanlarına ek olarak özel sektör tarafından tamamlanmak üzere olan ve yıllık 7,5 milyon ton kapasite ile Karadeniz'in en büyük limanı özelliğine sahip olacak liman işletmesi ülkemizin kuzey komşularıyla olan dış ticaretini önemli ölçüde artıracaktır. En önemli yatırımın insana yapılan yatırım gerçeğinin çok daha önemle vurgulandığı günümüz ticaret hayatında, bu eğitim programının organizasyonunda birlikte olduğumuz İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Başkanlığına, değerli eğitimcilerimizi görevlendirerek bize destek veren kurum ve kuruluşlara, ilimize gelerek eğitim veren uzmanlarımıza ve bu ortamı ve imkanları bize sağlayan Karaelmas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığımıza şükranlarımızı sunarım. Eğitim programının büyük bir çoğunluğu genç arkadaşlarımızdan oluşan seçkin kitleye faydalı ve verimli olmasını diler, sevgi ve saygılarımı sunarım."
ÇEKİNMEZ; "HERKES
MASA BAŞINDA DA EĞİTİLEBİLİR"
Daha sonra konuşan İhracat Geliştirme Etüd Merkezi Dış Ticaret Şube Müdürü Vural Çekinmez ise, ihracat mevzuatı ve uygulamaları konusunda temel bilgiler, ihracat işlemlerinin özellikleri ve aşamaları hakkında çeşitli bilgiler verdi.
Çekinmez, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Kimse eğitimin ömür boyu süreceğini unutmayın. Herkes kendini eğitmeye devam etsin. Masa başında da herkes kendini eğitebilir. Bizim programlarımız 3-4 gün sürüyor. 2 günlük programda 5 daldan konuşmacı bilgiler veriyor.  İGEME'yle daha iç içe olunmasını tavsiye ediyorum. Vizyonumuz dış ticaretin geliştirilmesi alanında markalaşmış öncü kuruluştur. Amacımız Dış Ticaret eğitimini ülke çağında yaygınlaştırmak ve firmalarda çalışan personelin niteliklerini arttırmalarında yardımcı oluyoruz. Biz para kazanmak için bu işi yapmıyoruz. İGEME'nin 36'ya yakın il temsilcilikleri var. Uluslar arası fuar ve sergilere milli katılım organizasyonları düzenliyoruz. 2010 yılında şimdiye kadar 21 fuar düzenledik" dedi.