Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ZESOB) Başkanı Muharrem Coşkun, Zonguldak ve ülke gündemini değerlendirerek, açıklamalar bulundu.
Çek Kanunu'nda yapılan değişiklikler hakkında konuşan Coşkun, İŞKUR'la yaptıkları kurslar hakkında da bilgi verdi. Coşkun, Çek Kanunu'ndaki yapılan değişiklik 6273 sayılı yasa ile kanunlaştı. 3 Şubat 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu yasada daha önce ödenmeyen çeklerde tutuklama kararı yürürlükten kalkmış oldu. Çekle ilgili icra takipleri de kalkmış oldu. Çek yüzünden cezaevinde bulunan kişiler dışarı çıkmaya başladı. Tutuklaması olanlarda çek ile ilgili cezaevlerine girmiyor. Çeklerdeki yeni düzenlemede bin TL'ye kadar olan her çek başına bankalar sorumlular. Biz Odamız olarak İŞKUR'la yapacağımız projelerde istihdam garantili kurslar açma durumundayız. İstihdam garantili kurslarda da Zonguldak'ta özel sektörlerde iş alanının az olmasından kaynaklanan sıkıntılar var. Şu anda en büyük sıkıntılarımızdan biri istihdam alanının az olması şeklinde konuştu.
İŞKUR'LA KURS AÇMAKLA
BİR SIKINTIMIZ YOK
İŞKUR'la birlikte ortak projelerde kurs açmada sıkıntı yaşamadıklarını belirten Zonguldak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Muharrem Coşkun, asıl sorunun kursiyerlerin istihdamında yaşandığını kaydetti. Başkan Coşkun, sualtı kaynakçılık kursunu bitirenleri İstanbul Tuzla ve Ereğli'deki tersanelere yerleştireceklerini de söyledi.
Coşkun, şöyle devam etti;
Kurslardan sonra arkadaşları işe yerleştirmede sıkıntı var. Çünkü taahhütname vermek zorundayız. İşyeri ile ilgili sıkıntı olunca, kurs açmada da problem çıkıyor. Kaynakçılık kursunu bitirdik. Kursiyerlere Konya'da iş bulduk. Mezun olan arkadaşlarımızı Konya'ya yerleştireceğiz. Sualtı kaynakçılık kursumuzu bitirdik. Şu anda tersanelerle ilgili bir sıkıntı olduğu için onlarla da yeni bir arayış içerisindeyiz. Önümüzdeki hafta İstanbul'a gideceğiz. İstanbul'daki tersanelerle bir görüşme yapıp, o arkadaşlarımızın bir kısmını Ereğli'ye, diğer kısmını da İstanbul Tuzla tarafındaki tersanelere yerleştireceğiz.
KAZANMADIĞIMIZ PARAYI DA
HARCAYABİLİYORUZ
Ülke genelinde vatandaşların kredi kartı kullanma konusunda bilinçsiz hareket ettiklerini belirten Coşkun, 2011 yılında kredi kartlarından harcanan toplam paranın Yunanistan'ın bütçesinden fazla olduğuna dikkat çekti. Coşkun, Zonguldak işçi, emekli ve memur kenti… Alım gücünden kaynaklanan özellikle banka kredi kartları kullanımında ödemelerinde büyük bir şişkinlik var. İnsanlar bu konuda bilinçsizce davranıyor. 2011 yılında kredi kartlarından harcanan para Yunanistan'ın bütçesinden fazla. Biz, kazanmadığımız parayı da harcayabiliyoruz. Bu kazanılarak harcanan bir para değil. Emeklilerin İntibak Yasası 2013 yılında yürürlüğe girecek. Özellikle bu yasanın 2013 yılının Ocak ayı itibariyle yürürlüğe girmesi piyasaları biraz hareketlendirir. Piyasaya canlılık getirir dedi.
Geçtiğimiz haftalarda yaşanan pazaryeri faciasında herkesin üzerine düşen dersi alması gerektiğinin altını çizen Coşkun, pazaryeri çatısı projelerinin sürdüğünü kaydetti. Coşkun şöyle konuştu
 Mimarlar Odası'nın pazaryeri ile ilgili bir çalışması var. Belediyenin de pazaryeri ile ilgili çalışmaları var. Pazar yeri çalışmalarıyla ilgili önümüzdeki günlerde proje ortaya çıkarsa bizim de katılacağımız bir toplantı yapılacak. Orda da çok hızlı ve seri bir şekilde pazar yerindeki esnaf arkadaşlarımızın ve vatandaşlarımız daha güvenli, daha huzurlu, günün şartlarına uygun bir pazar yerine kavuşturmayı düşünüyoruz. Pazar yeri olayından herkes ders çıkartmak zorunda... Uzun süre böyle kar yağdığını bende hatırlamıyorum. Bundan herkes üzerine düşen dersi alacak. Bu tip kar yağışlarında herkesin gerekli tedbirleri alacağını düşünüyorum. Kaza olmadan önce pazaryerine daha önce bakıldı mı, bilmiyorum. Mühendislik hatası var mı, yok mu? Bu konularda fikir yürütsem, yanlış olur. Bu konuda teknik eleman değilim.