İş-Kur İl Müdürü Yiğit, UMEM Projesi'nin Zonguldak'ta başarısız olduğunu açıkladı.

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi Zonguldak'ta da uygulanan Uzmanlaştırılmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi'nde başarısız olduklarını açıkladı. Yiğit, başarısız olmalarının sebebini, stajyerlerin beklentilerinin yüksek olmasına bağlarken, işsiz vatandaşları UMEM Projesi'ne çekmek için mücadele vereceklerini ifade ederek şunları söyledi;
UMEM Projesi kapsamında Zonguldak'ta 9 proje hayata geçirdik. Bu projelerde 142 vatandaşımız kurs görüyor. Bu kursların toplam maliyeti 314 bin 997 liradır. Bunlar; Madencilik, Doğalgaz Tesisatçılığı, CNC Torna Tezgah Operatörlüğü, Güvenlik Sistemleri, Elektrik Panomontörlüğü, Ahşap Doğrama ve Kaplama, Oto Elektrikçilik, Otomotiv Arıza Giderme adı altında projelerdi. Kurslarımızı 15 vatandaşla başlatmıştık, kursu bitirenler arasında Çaycuma'da mobilyacıda, Devrek'te de bir fabrikada iş bularak çalışmaya başladılar. İlimizde de birçok sıhhi tesisatçılık sektörlerinde iş bulan kursiyerlerimiz de oldu. Yani sertifika alan kursiyerlerimizin hemen hemen hepsi yerleşti. Çünkü biz bu kurslara başlamadan evvel öncelikle işverenlerden talep aldıktan sonra bu kursları açtık. Önce ihtiyaç belirleniyor, bu ihtiyacı da Ticaret ve Sanayi Odası belirliyor. 'Biz bu projenin neresindeyiz?' diye bakarsak, projenin mali kaynakları, vatandaşların seçilmesi, cep harçlığı, kursun temin edilmesi ve genel sağlık sigorta primlerinin yatırılmasında da biz varız. Vatandaşların eğitimlerinden okullar sorumludur. Staj görmesi ve stajdan sonra işe girmelerinden de Ticaret ve Sanayi Odaları sorumludur, biz burada üçlü konsorsiyum gibi çalışıyoruz. Projelerimizin 9'u Zonguldak'ta, geri kalan 5 tanesi de Ereğli'de bulunuyor. UMEM Projesi'yle ilgili Türkiye'de 121 okul belirlendi, bu okullardan iki tanesi Zonguldak'ta bulunuyor. Biri Endüstri Meslek Lisesi, diğeri ise Ereğli Ticaret Meslek Lisesi'dir.
BİR TARAFTA 'İŞSİZLİK VAR' DİYORUZ, DİĞER TARAFTA DA İŞ BEĞENMİYORUZ
Zonguldak'ta UMEM Projesi'ne ilgiyi çekmeye gayret ediyoruz. Biz UMEM'den sertifika alanları bazı yerlere işe yerleştirdik, staja başlayanlar oldu, ama memnun olmayanlar çeşitli bahaneler bularak ayrıldılar. Vatandaşlar ya işi ağır buluyor, ya da 'evime uzak' diyerek işi bırakıyorlar. Bizim projeyi bitiren vatandaşların beklentisi yüksek, her meslekte olabilecek ayak işleri dediğimiz kısmı yapmaktan kaçınıyorlar. Biz ikna etmek için vatandaşlarla konuşuyoruz, ama bazen başarılı olamıyoruz. Örneğin CNC Torna Tezgah Operatörlüğü sertifikası alan 15 kursiyeri işe yerleştirdik, ama gidin bakın 10 tanesi işten ayrılmıştır. İşveren normal işçilerine nasıl davranıyorsa, onlara da aynı şekilde davranıyor. Negatif bir ayrımcılık yok, bizim projeyi bitirenler özel muamele bekliyorlar. Kendilerini master veya doktora yapmış gibi görüyorlar. Ama bu iş teori gibi değil, uygulamada daha farklı oluyor. Durum böyle olsa da biz bu kursları devam ettireceğiz, yılmayacağız. Neden yılmayacağız, bu şehir bizim şehrimiz, vatandaş bizim vatandaşımız, öbür taraftan işverenler de işçi istiyor. Bir tarafta 'işsizlik var' diyoruz, diğer tarafta da iş beğenmiyoruz. Esas UMEM Projesi'nin amacı budur, işverenle vatandaşı karşılaştırıp bu eğitimin sonucunda vatandaşın işyerini beğenip beğenmeyeceği, işverenin işçiyi beğenip beğenmeyeceğini anlamak için staj da yaptırılıyor. Stajın esas amacı budur. Eğitimi pratiğe geçirmek, aynı zamanda da hayatın gerçeklerini de göstermektir. UMEM Projesi diğer şehirlerde başarılara imza attı. Buradaki başarısızlığımızın altında iki faktör var; beklentilerin yüksek olmasının sebebi TTK'nın her an işçi alma olasılığı, diğeri ise ailede olan bir gelire güveniliyor. Aileler de bu konuda olumsuz yönde etki yapıyorlar. Bazen çocuklarının geleceğini köreltebiliyorlar.