Zonguldak'ta 4 Aralık Dünya Madenciler Günü, Valilik binası önünde yapılan törenle kutlandı. Törene; GMİS Genel Sekreteri Behzat Cinkılıç, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, Maden Teknikerleri Derneği Başkanı Vedat Torlakoğlu, CHP İl Başkanı Tümer Peker, BES Şube Başkanı Ali Yener ve madenciler katıldı. Törende, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS), TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi ve Maden Teknikerleri Derneği tarafından Zonguldak Valiliği Atatürk Anıtı'na çelenk konulup, maden şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu. Törende İstiklal Marşı'nın okunmaması ise dikkat çekti.

Törende konuşan Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, madencilik sektörüne hak edilen önemin verilmediğini, yaşanan toplu ölümlü kazalarla, madencilerin ülke gündeminde yer aldığını dile getirdi.

Kaymakçı, şöyle konuştu;

MADENCİLER, İŞ CİNAYETLERİYLE GÜNDEMDE YER ALIYOR

Ülkemizin kalkınması için madenlerimizi yerin metrelerce altından, karanlıktan aydınlığa çıkaran madencilerimize çok şey borçluyuz. Madenlerimizin ülke ekonomisine kazandırılmasında en büyük pay, kuşkusuz onlarındır. İnsan ve toplum hayatında vazgeçilmez bir yer tutan madencilik sektörü, tarih boyunca gelişmiş ülkelerin sahip oldukları teknoloji ve refah düzeyine ulaşmalarında en etkin rol oynayan temel üretim alanlarından birisi konumundadır. Böyle olmasına rağmen sektöre hak ettiği önem verilmemekte, ancak yaşanan toplu ölümlü büyük kazalarla, bir anlamda iş cinayetleriyle ülke gündeminde yerini almaktadır. Oysa bilim ve tekniğin yol göstericiliğinde risklerin en asgariye indirilerek güvenli çalışma mümkün olmasına rağmen bu durum göz ardı edilmektedir. Sadece son birkaç yıl içerisinde meydana gelen irili-ufaklı maden kazaları ve göçüklerde yaşamlarını yitiren maden emekçilerinin gözler önünde cereyan durumu madencilik alanında geldiğimiz acı tabloyu göstermektedir. Sektörde yaşanan sorunlara çözüm üretmek ve uygulamak ülkeyi yönetenlerin ve siyasi iktidarın asli görevidir. Maden Mühendisleri Odası olarak, kamuoyunu bilgilendirmek ve yetkilileri uyarmak görevlerimiz arasındadır. Ancak, hazırladığımız raporların, yaptığımız önerilerin dikkate alınmayarak, yapılan uygulamaların sektöre ve çalışanlara bir yararı olmadığı da açıkça görülmüştür. Dolayısıyla geldiğimiz noktada kazaların, iş cinayetlerinin artarak devam ediyor olması, madencilik alanında emek üreten tüm bileşenlerin birlik, beraberlik ihtiyacını daha da önemli kılmaktadır. 4 Aralık Dünya Madenciler Günü vesilesiyle maden kazalarında hayatları kaybeden tüm maden emekçilerini saygıyla anıyoruz. Sektör çalışanlarına kazasız bir iş yaşamı diliyor, vefalı ve çilekeş madencilerin bayramını kutluyoruz.