Samsun'da meydana gelen iş kazasında ihmale dikkat çeken GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, kazayı iş cinayeti olarak yorumladı.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Yönetim Kurulu adına bir basın açıklaması yaparak 22 Kasım 2012 tarihinde Samsun'da Eti Bakır'a ait bir işletmede amonyak tankı kapağının montajı sırasında meydana gelen kazanın, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmamasının yol açtığı bir iş cinayeti olduğunu belirtti.
Alabaş, açıklamasında 22 Kasım 2012 tarihinde Samsun'un Tekkeköy ilçesinde kurulu bulunan Eti Bakır İşletmeleri'ne ait fabrikada, amonyak tankının montajı sırasında 300 tonluk tank kapağının çalışmakta olan işçilerin üzerine düşmesi sonucu meydana gelen kazada 6 işçinin hayatını kaybettiğini, birçoğunun yaralandığını üzüntü içinde öğrendik. İşçilerin 300 tonluk tank kapağının altında kalması, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığını, emeği ile geçinen işçilerin göz göre göre ölüme gönderildiğini gösteriyor. Taşeron şirket adına iş cinayetine kurban giden işçilerimizin, iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin alınmadığı ortam ve şartlarda çalıştırıldıkları bu kaza ile bir kez daha ortaya çıkmıştır. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çıkarılmışsa da önemli olan, yasal düzenlemelerin uygulanması yönündeki kültürün oluşturulması, denetim mekanizmasının etkin bir şekilde hayata geçirilmesidir. İş cinayetlerinin son bulması için iş sağlığı ve güvenliği önlemleri tavizsiz uygulatılmalıdır. İş cinayetlerinin son bulması için kararlı ve güçlü adımların atılmasına ihtiyaç var. Samsun'daki iş cinayetinde hayatlarını kaybeden işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralı işçilere acil şifalar diliyoruz dedi.