Zonguldak Milletvekili CHP Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Filyos limanı için 2012 yılında da ödenek ayrılmamasını eleştirirken AKP'nin Yüksek Planlama Kurulu'nun aldığı 1996 yılında kaldığını öne sürdü.

Çok uzun yıllardan bu yana siyasetçilerin dilinde dolanan ama bir türlü başlatılmaya Filyos Projesi, bu dönemde de aynı şekilde polemik konusu yapılmaya devam ediliyor. Filyos hikayesinin masala dönüştüğü bu yıllarda bir çok kez adım atıldığı öne sürülse de sonuçta sıfıra sıfır noktasında kalan bu projenin limanıyla ilgili 2012 yılında da ödenek ayrılmadığı bildirildi. Zonguldak Milletvekili CHP Parti Meclisi Üyesi Ali İhsan Köktürk, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a yönelttiği 25 milyonluk liman projesi ne aşamadadır? sorusuna ödenek ayrılmamıştır yanıtı aldığını belirtirken  sözü yöre milletvekillerine getirerek bir kez daha laf üretmeye değil, iş üretmeye çağırıyoruz dedi. Köktürk AKP Milletvekillerinin her gün temel atma söylemleriyle gündeme taşıdıkları BAKAP Projesi kapsamında gerçekleştirilecek Filyos Limanı ile ilgili Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım'a yönelttiğimiz aşağıdaki sorular ve 13 Şubat 2012 tarihli yanıtları FİLYOS LİMANINA yönelik söylemlerin samimiyeti konusunda ciddi şüpheler doğurmaktadır sözleriyle başladığı açıklamasına yönelttiği sorular ve aldığı yanıtları sıralayarak başladı.

SORULAR:
1-Batı Karadeniz Projesi kapsamında öngörülen 25 milyon tonluk liman projesi ne aşamadadır?
2-Filyos Limanının başlangıç ve bitiş tarihlerine yönelik takvim belirlenmiş midir? Belirlenmişse limanın temeli hangi tarihte atılacak, bitirilerek hangi tarihte hizmete geçirilecektir?
3-BAKAP kapsamındaki Filyos Limanı için 2012 yılı bütçesinde ayrılan ödenek var mıdır? Varsa miktarı nedir?
4-BAKAP kapsamındaki Filyos Limanının başlamasından tamamlanması aşamasına kadar öngörülen maliyet miktarı belirlenmiş midir? Belirlenmişse miktarı nedir?

CEVAPLAR:
Zonguldak- Filyos Limanı Projesinin Yap-İşlet- Devret Modeli kapsamında gerçekleştirilmesi konusunda 08.11.1996 tarih ve 96/T-45 sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararı bulunmaktadır.
Söz konusu projeye ait 1/1000 ölçekli uygulama imar planı ile ilgili çalışmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca yürütülmekte olup, ÇED'den muaftır. 1/1000 ölçekli uygulama imar planının onaylanmasından sonra yapım aşamasına geçilebilecektir.
Filyos Limanı Projesi için BAKAP kapsamında bugüne kadar herhangi bir ödenek ayrılmamıştır.
Öte yandan, Türkiye- AB Mali İşbirliği çerçevesinde yürütülen "Filyos Limanı İnşaatı Teknik Destek Projesi" kapsamında yapılan çalışmalarda Filyos Limanı Projesinin yaklaşık (alt yapı, üst yapı, ekipman, teçhizat vb dahil toplam yatırım maliyeti) 641 Milyon Euro'ya mal olacağı öngörülmektedir.
Yukarıdaki yanıtlardan da açıkça anlaşılacağı üzere Filyos Limanının başlangıç ve bitiş tarihlerine yönelik takvim belirlenmiş midir?  Belirlenmişse limanın temeli hangi tarihte atılacak, bitirilerek hangi tarihte hizmete geçirilecektir Sorumuz Sayın Bakanca yanıtsız bırakılmıştır…Sorunun yanıtsız bırakılması öngörülen bir takvimin bulunmadığını göstermektedir.
Filyos Limanı için 2012 Yılı Bütçesinde ayrılan ödenek var mıdır? Varsa miktarı nedir sorumuza Sayın Bakan tarafından Filyos Limanı projesi için BAKAP kapsamında bugüne kadar herhangi bir ödenek ayrılmamıştır. Yanıtı verilmiştir…
Batı Karadeniz Projesi kapsamında öngörülen 25 Milyon tonluk Liman Projesi ne aşamadadır? Sorusuna Yap – İşlet – Devret Modeli kapsamında gerçekleştirilmesi konusunda 08 /11/ 1996 tarih ve 96 / T – 45 Sayılı Yüksek Planlama Kurulu kararı bulunduğu yanıtının verilmesi ise, AKP'nin Liman konusunda 1996 yılında kaldığını göstermektedir.

SONUÇ OLARAK: AKP Zonguldak Milletvekillerini Zonguldak halkına karşı samimi olmaya, temel projeleri takip etmeyeve laf değil, iş üretmeye çağırıyoruz