Avrupa Birliği 51. Sertifika Programı Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde (ZKÜ) yapıldı. Avrupa Birliği hakkında fikir sahibi olunduğunu fakat çok fazla bilgi sahibi olunmadığını söyleyen Aklan, “Avrupa Birliği’nin isim babası biziz” dedi.
3 Hafta süreceği belirtilen Avrupa Birliği 51. Sertifika Programı ZKÜ eski konferans salonunda gerçekleştirildi.   Programa, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, eğitim ve öğretim görevlileri, öğrenciler ve davetliler katıldı. ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, bu programda emeği geçen ve katılanlara teşekkür etti. Daha sonra, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer tarafından Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türk Alman Dayanışma ve Entekrasyon Derneği (TANDEM) Başkanı Doç. Dr. M. Nail Alkan’a plaket, teşekkür belgesi ve çeşitli hediyeler verdi.  Programda, Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türk Alman Dayanışma ve Entekrasyon Derneği (TANDEM) Başkanı Doç. Dr. M. Nail Alkan tarafından katılanlara Avrupa Birliğini anlatan film gösterisi sergilendi.
Programa konuşmacı olarak katılan Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türk Alman Dayanışma ve Entekrasyon Derneği (TANDEM) Başkanı Doç. Dr. M. Nail Alkan, Avrupa Birliği’nin Oluşumu, Genişleme Süreci ve Türkiye ile İlişkileri hakkında katılanlara bilgiler verdi. Gazi Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türk Alman Dayanışma ve Entekrasyon Derneği (TANDEM) Başkanı Doç. Dr. M. Nail Alkan yaptığı konuşmada, “50 tane üniversiteye gittik. Amacımız, Avrupa Birliğini anlatmak, Avrupa Birliği’nin reklamını yapmak değil. Amaç, Avrupa Birliği hakkında sizlere bilgiler vermek ve sizlerde bu konuda kararınızı vermektir. 3 haftalık programda Avrupa Birliği hakkında kendi fikrinizi kendiniz verin. Avrupa Birliği hakkında çok fazla bilgiye sahip değiliz. Bir üniversite öğrencisi Avrupa birliği’nin A’sını öğrenmeden mezun oluyorlar. Hepimiz Avrupa Birliği hakkında fikir sahibiyiz fakat çok fazla bilgi sahibi değiliz. Avrupa Birliği’nin isim babası biziz. Avrupa Birliği’nde bizimde katkımız payımız var. Avrupa yapaylık kavramdır. Avrupa Birliği’nin nereye gideceğini hepimiz göreceğiz.
Avrupa ilk kez M.Ö. 7.yüzyılda Yunanlılar tarafından kullanılmıştır. Yunanca’da ‘Europa’ olmuş ve Ege Denizi’ne göre batıda bulunan ülkelere bu ad verilmiştir. Avrupa kıtasının bü-tünleştirilmesine yönelik planlar tarihsel süreçte düşünürler tarafından dile getirilmiştir” dedi.