Yaz ayının yaklaştığı bugünlerde ucuz güneş gözlükleri de işporta tezgâhlarında yerini almaya başladı. Tanesi 5 ila 10 liradan satılan gözlüklere rağbet edilirken, uzmanlar tarafından işporta gözlüklerinin gözlere büyük zarar verdiği ifade edildi. Yakıcı güneş ve sıcaklıklar sebebiyle halk arasında güneş gözlüğü kullanımı gittikçe artarken, uzmanlar kalitesiz gözlüklerin zararlarına dikkat çekiyor. Hangi tür malzemeden yapıldığı ve içinde ne tür kimyasal maddelerin bulunduğu bilinmeyen sahte güneş gözlüklerinin göz sağlığına kalıcı zararlar verdiğini ifade eden uzmanlar, bu tür güneş gözlüklerinin kullanılmamasını öneriyor.
Özellikle dar gelirli vatandaşların rağbet ettiği işporta gözlüklerinin göze verdiği zararlarla ilgili bilgi veren İsa Köse (30), vatandaşların güvenilir ve garantili gözlük kullanmaları gerektiğini söyledi. Köse, yaz aylarıyla birlikte güneş gözlüğü satışlarının arttığını, piyasada satılan kalitesiz güneş gözlüklerinin göz sağlığına kalıcı zararlar verdiği uyarısında bulundu. Vatandaşı uyaran İsa Köse, şöyle dedi:
“'Güneş gözlüğü satın alırken, uzun dönemde gözlerin sağlığını maksimum koruyacak güneş gözlükleri seçilmelidir. Fiyatı uygun olan mallar arasında, Türkçe tanıtma ve kullanma kılavuzu, garanti belgesi veya standarda uygun olanlar tercih edilmelidir. Güneş gözlüğü seçimi dikkat gerektiren, bizlerin daha çok ilgilendiği estetik uygunluk dışında, göz sağlığını büyük ölçüde etkileyen ciddi bir iştir. Aksi halde herhangi bir yerde 'işporta gibi' elde edilen herhangi bir gözlük, yeterli göz koruması sağlamadığı gibi zararlı da olmaktadır. 'Standartlara uygun güneş gözlüğü camları, araç kullanırken trafik sinyal ışık renklerinin tanınmasında bir güçlük yaratmamalıdır. Kırmızı, yeşil renkler birbirinden kolaylıkla ayırt edilmeli ve tanınmalıdır. Ucuz ve işportada satılan güneş gözlükleri ile trafikte sinyal ışık renklerinin algılanmasında güçlük meydana gelebilir. Bu da sürüş güvenliğini bozar, kazalara sebep olabilir.”