Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2011 Temmuz döneminde işsizlik oranı, geçen senenin aynı dönemine göre 1,5 puan azalarak yüzde 9,1'e geriledi. Kentsel alanlarda işsizlik oranı ise yüzde 11,5 iken, kırsal alanlarda yüzde 4,7 oldu.
Türkiye İş Kurumu (İŞ-KUR) Zonguldak İl Müdürü Cemal Yiğit, bu açıklamaya göre, geçen seneye oranla bu sene işçi yerleştirmede neredeyse yüzde 50 artış olduğunu açıkladı. İşverenlerin işçi isteklerini İŞ-KUR'a yönlendirdiğini ve artışın esas amacının bu olduğunu belirten Yiğit, konuyla ilgili şunları söyledi;
 

2011 YILINDA 1295 KİŞİ ÖZEL SEKTÖRE, 301 KİŞİ DE KAMUYA YERLEŞTİRMİŞİZ
2010 yılının ilk 6 ayında toplam 842 vatandaşımız işe yerleştirilmiş, tam bir yıl sonra ise işe yerleştirme rakamımız 1596 kişi olmuş. Bu rakamlara göre neredeyse işe yerleştirme sayısı iki katına çıkmış. Geçen seneye bakarsak bunlardan 511 kişi kamu, 331 kişi ise özel sektöre yerleştirilmiş. Bu seneki işe yerleştirmelerde ise özel sektöre fazla işçi yerleştirmiş olduk. 1295 kişi özel, 301 kişi de kamuya yerleştirmişiz. Bunun altında yatan sebep ise şu; 611 sayılı Torba Yasa var, o yasayla ilgili tanıtım toplantıları yapılıyor. Çalışma Bakanlığı Bölge Müdürü Vekilimiz Gönül Demirsu ve SGK İl Müdürü Muharrem Demirci bu yasanın işverenlere getirdiği değişiklikleri Ticaret Odalarında, Esnaf Odalarında işverenlere duyuruldu. Bu duyurudan sonra bu teşvikte yararlanmak isteyen işverenlerimiz, işçi isteklerini İŞ-KUR'a yönlendirdiler. Artışın esas amacı budur. Belki daha önceden de vardı böyle talepler ama kurum dışından alınıyordu ve kayıt dışı oluyordu. Bu yasanın 74'üncü maddesinin getirdiği teşvikten dolayı kayıt dışılıkta azaldığı gibi işe yerleştirmelere kurum kanalıyla yapıldı. Bizim de işe yerleştirme oranlarımız doğal olarak arttı. Geçen seneyle bu senenin arasındaki fark işsizliğin resmidir. Birçok yere de vatandaş gönderemiyoruz.
Üretime yönelik işlerde vatandaş bulamazken, hizmete yönelik işlerdeyse kimi seçeceğinizi şaşırıyorsunuz. O konudaki sıkıntımız hala devam ediyor. Aslında bunun tam tersinin olması gerekir. Üretime yönelik işlerde alınan ücret daha fazla, hizmette biraz daha düşük oluyor. 31 Aralık 2015 yılına kadar vatandaşlarımız bu teşvikten yararlanabilir.