Zonguldak Çevre ve Şehircilik il Müdürü Hasan Öztürk, Kentsel Dönüşümün bilinmediğine dikkat çekti.

Zonguldak Çevre  ve Şehircilik İl Müdürü Hasan Öztürk, 6306 sayılı 'Kentsel Dönüşüm Yasası'  ile ilgili açıklama yaptı.
Öztürk, son günlerde gündemde sıkça yer alan ve konuşulan kentsel dönüşümü anlattı.  İşin uzmanı olan-olmayan herkes ve her kesim konuşmakta olduğunu,  yazılı ve görsel medyada ya da çeşitli ortamlarda açıklanan fikirlerden sokaktaki vatandaşların ne anladığının ise bilinmediğine vurgu yapan il Müdürü Hasan Öztürk şöyle konuştu:

SAĞLIKSIZ ALANLARIN SAĞLIKLI YAŞAM
ALANINA DÖNÜŞTÜRÜLMESİDİR

Bu konuda bilim adamları ve akademik çevreler neyi tanımlıyor? Sokaktaki işin muhatabı vatandaş ne anlıyor? Konuyu bu yönüyle irdelemek gerekir..
Şehirlerin yaşanmaz, çarpık ve riskli yapılaşmaları sonucu hayatımıza yeni giren bazı kavramları da iyi algılayabilmek adına kentsel dönüşümü sıkça anlatmalı, yazmalı, konuşmalı ve tartışmalıyız.
Bu bağlamda kentsel dönüşümün bilimsel tarifi şöyledir: Kentsel Dönüşüm, kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekânsal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için alanda bulunan yapıları yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulamanın yapılmasıdır.
Özetle kentsel dönüşüm; bir kentin dokusunu bozan sorunların giderilmesi, yaşanabilir bir kent sunan kentin geleceğe hazırlanması anlamına gelir.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ÖNEMİ
Gecekondu dönüşümü ya da kentsel yenileme projelerinde kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan eski yapıların ve alanların gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması amaçlanmalıdır.
Van Depremi sonucu hızlı bir şekilde gündeme gelip yasalaşan ve halk arasında Kentsel Dönüşüm Yasası olarak yanlış algılanan 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanunun amacı; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arsa ve arazilerde, fen ve sanat norm ve standartlarına uygun, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerini teşkil etmek üzere iyileştirme,  tasfiye ve yenilemelere dair usul ve esasları belirlemektir.
Özellikle; yerel yöneticilerimiz, kentsel  dönüşüme önem vermelidirler.. Yukarıdaki iki tanıma bakıldığında anlaşılan odur ki; 6306 sayılı kanun aslında bilimsel olarak tariflenen kentsel dönüşüm tanımının içerisinde yer alan doğal afet risklerini de bertaraf etme amacını gütmektedir.
Öztürk; 'Her şeye rağmen Kentsel Dönüşüme bir yerden başlanmış olmayı gelecek adına ümit verici bulduğumu söyleyerek, özellikle Yerel Yöneticilerimizin Kentsel Dönüşümü iyi kavrayabilmelerini ve en kısa sürede uygulamaya başlamalarını temenni ediyorum' sözleriyle açıklamasını tamamladı.