Kdz.Ereğli İlçe Sağlık Grup Başkanlığı, 1-7 Haziran tarihlerinin İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi haftası olduğunu açıkladı.

Kdz. Ereğli Kaymakamlığı İlçe Eğitim Araştırma Sağlık Grup Başkanlığı, 1-7 Haziran İyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi haftası ile ilgili basın açıklamasında bulundu. Sağlık Grup Başkan Vekili Dr.Yüksel Tuncer, iyot yetersizliğinin en olumsuz ve yıkıcı etkilerinin gözlendiği risk grupları, doğurganlık çağdaki kadınlar, gebeler, bebekler ve çocuklar olduğunu belirterek başladığı açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
Bebek ve çocuklarda büyütme ve gelişme geriliği, zeka düzeyinin akranlarına gör en az 13.5 puan daha düşük olması öğrenme yeteneği ve okul başarısında azalma, gebelerde düşük ve ölü doğum riskinde artma, her yaşta guatr iyot yetersizliğinin oluşturduğu önemli sağlık problemlerinden sadece birkaçıdır. Dünyadaki önlenebilir zihinsel geriliğin başlıca nedeni olan iyot, insan vücudunda çok az miktarda bulunan normal büyüme ve gelişme için gerekli olan bir eser elementtir. Vücuda besinler su ve deniz ürünleri tüketimi ile alınır. Ancak besinlerin üretildiği ortamın iyot içeriğini yansıttığı unutulmamalıdır. Sürekli tekrarlayan seller ve dağlık bölgelerdeki toprak erozyonu nedeniyle besinlerde ve o besinlerle beslenen hayvanların etlerinde de yeterli iyot bulunmamaktadır. Tükettiğimiz besinlerle yeterli iyot alamadığımız için dışarıdan alınması gerekmektedir. İyotu yeterli olarak almanın en uygun en ucuz teknik olarak en kolay ve en yaygın yöntemi “iyotlu tuz” kullanılmasıdır. Ülkemizde de önemli bir halk sağlığı sorunu olan iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesine yönelik olarak 1994 yılından beri bakanlığımız-unicef işbirliğinde, “iyot yetersizliği hastalıklarının önlenmesi ve tuzun iyotlanması programı” yürütmektedir.