Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'nde (ZKÜ) önceki gün başlayan Türkiye 17.Kömür Kongresi, dün "İş Kazaları Kader Mi, Yoksa İhmal Mi?" konulu panelle devam etti.
ZKÜ Konferans Salonu'nda Prof.Dr.Nuri Ali Akçin'in yönettiği panele, Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim konuşmacı olarak katılırken, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sıddık Topaloğlu, ZKÜ Rektör Yardımcısı Vural Evren, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) önceki Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, maden mühendis ve teknikerleri ile öğrenciler de dinleyici olarak salondaki yerini aldı.
Etkinliğin ilk konuşmasını yapan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, iş kazalarının 50'den az işçi çalıştırılan yerlerde çok sık görüldüğünü belirterek şunları kaydetti:

"KAZALAR, KAPSAM DIŞINDA
DAHA SIK GÖRÜLÜYOR"

"Kazaların önlenmesinde artık bilim ve teknolojinin kullanılması kaçınılmaz hale geldi. Manisanın Soma ilçesinde linyit havzası var. 300 metre derinde 30 metre damar kalınlığı mevcut. Bununla birlikte damar çevresinde grizu tehlikesi bulunuyor. Bölgede metan birikmesi görülüyor. Buradaki işletmede 3 bin işçi vardiyalı olarak çalışıyor. Türkiye Kömür İşletmeleri buraya dikkat etmeli. Çünkü burada meydana gelecek olası bir kaza, kader değil ihmal yüzünden olacaktır. Yapılan araştırmalara göre maden kazalarının yüzde 63'ü, 50'den az işçi çalıştıran işletmelerde meydana geliyor. Ayrıca 50'den az işçinin çalıştığı işletmeler, yasalara göre kapsam içine alınmıyor. Bu konuda bakanlığımıza durumu anlattık ve bu işletmelerin de kapsam içine alınması gerektiğini belirttik. Yıllardır yaptığımız kongrelerde de buna sürekli değiniyoruz" şeklinde konuştu.
Ardından konuşmasını yapan Türk-İş Eğitim Uzmanı Özcan Karabulut, Dursunbey, Mustafa Kemalpaşa ve Karadon'da hayatını kaybeden işçilere rahmet diledi. Karabulut, kazaların kader değil ihmal olduğunu belirterek, gerekli önlemler alındığı takdirde kazaların yüzde 98 oranında azaltılabileceğini vurguladı.

"MESLEK HASTALIKLARININ TAMAMI, İŞ KAZALARININ YÜZDE 98'İ ÖNLENEBİLİR"

Karabulut, "Ülkemizde son 5 ayda meydana gelen 3 maden kazası ülkenin trajik görüntüsünü gözler önüne seriyor.  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2003 yılında hazırladığı raporda iş sağlığı ve güvenliği sisteminin zayıf ve güçlü yönlerini ortaya koymuştu. ILO tarafından yapılan araştırmalara göre alınması gereken önlemlerin tamamı sağlansa, meslek hastalıklarının tümü ve iş kazalarının yüzde 98'i önlenebilir. Bunun için kazaların kader olarak tanımlanması son derece yanlıştır" açıklamalarında bulundu. Ardından panel, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Ge-rim'in konuşmasıyla devam etti.