Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek, Atatürk Kültür Merkezi'nde "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" dolayısıyla "Kadına Karşı Şiddet" konulu konferans verdi.
Konferansa; Vali Erdal Ata ve eşi Nazan Ata, TBMM önceki Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Esat Bitnel, Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Çaycuma Belediye Başkanı Mithat Gülşen, Devrek Belediye Başkanı Özcan Ulupınar, AKP İl Başkanı Hamdi Uçar, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Vural Evren, Zonguldak Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Yüksel Ünal, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
TOPTAN; "DÜNYANIN YARISI KADINLARDAN OLUŞUYOR"
Konferansın açılış konuşmasını yapan Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Zeynep Yüksel Ünal, kadının toplumdaki önemine değinin konuşmasının ardından kürsüye TBMM önceki Başkanı Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan çıkarak, "Dünyanın yarısını kadınlar oluşturuyor. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk sayesinde toplum içerisinde yok sayılan kadına değer verilmeye başlanmıştır. 1934 yılından bu yana kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilişini büyük bir coşkuyla kutluyoruz" şeklinde konuştu.
Ardından Vali Erdal Ata, Dünya Kadınlar Günü'nün 8 Mart 1857 yılında Amerika'da bir şirkette başlatılan kadın direnişiyle başladığını belirterek şunları söyledi:
"1800'lü yıllardan bu zamana kadın haklarında büyük bir ilerleme kaydedildi. Cumhuriyetin ilanıyla ülkemizde de birçok ülkede olmayan kadın ayrıcalığı tanındı. Bu sayede kadınlarımız ekonomik sosyal ve kültürel alanda söz sahibi oldu. Kazanılan kadın hakları demokratikleşme sürecinde ivme kazandırdı. Ancak tüm bunlara rağmen hala kadına şiddet, en önemli toplum sorunlarından biri olarak devam ediyor. Bu etkinliğin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim"
Açılış konuşmaların ardından kürsüye Esengül Civelek çıktı. Civelek, Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü hakkında katılımcılara bilgi verdikten sonra konferansında şunları kaydetti:
CİVELEK; "TÜM ÖNLEMLERE RAĞMEN KADINA ŞİDDET ÖNLENEMİYOR"
"Bu yıl dünya genelinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün gündemini kadına yönelik şiddet oluşturdu. Toplumda kadınlarımız, cinsel, ekonomik, fiziksel ve psikolojik olarak şiddet görüyor. Kadınlarımız evde kocalarından dayak yiyerek fiziksel, para harcama özgürlüğü kısıtlanarak ekonomik ve ağır hakaretlerle psikolojik saldırılara maruz bırakılıyor. Bu sadece gelişmemiş ülkelerin değil, tüm dünya ülkelerinin ortak sorunudur ve tüm önlemlere rağmen engellenememektedir. Kadınlarımızın yüzde 39'u fiziksel, yüzde 15'i cinsel, yüzde 23'ü ekonomik, yüzde 44'ü duygusal olarak şiddet görüyor. Şiddet uygulayan erkeklere nedeni sorulduğu zaman kadının çok para harcamasını ve habersiz sokağa çıkması gibi nedenleri öne sürüyorlar. Ancak ne koşulda olursa olsun kadına şiddet uygulanamaz." Konferansın ardından Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürü Esengül Civelek'e hediyeler verildi.