CHP Kdz.Ereğli Kadın Kolları Başkanı Akşit, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkının 5 Aralık 1934 yılında tanındığını belirterek, “Kadınlarımızın kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Ne yazık ki günümüz Türkiye’sinde kadınlarımız siyasette hak ettikleri yeri bir türlü alamamaktadırlar” sözleri ile konuştu.

 

CHP Kdz.Ereğli Kadın Kolları Başkanı Gül Akşit, 5 Aralık Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkı tanınması ve Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklamada bulundu. Cumhuriyet Halk Partisini ve Cumhuriyeti kuran Mustafa Kemal Atatürk’ün devrimleri sonucu 1930 yılında kadınların belediye seçimlerine katılımları ile başlayan hareketin, 1934 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisinin aldığı karar ile daha da ileri bir seviyeye ulaştırıldığı, kadınlara ilk defa seçme ve seçilme haklarının kazandırıldığını belirterek açıklamasına başlayan Akşit şu ifadelere yer verdi: Tek parti iktidarı olmasına rağmen demokrasi ve özgürlükleri sağlayan, sürekli savunan Cumhuriyet Halk Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi üyeleri olmuştur. 5 Aralık 1934 tarihinde TBMM’de yapılan bazı yasa değişikliği ile Türk Kadınına hakların en büyüğü olan “Seçme ve seçilme” hakkı tanınmıştır. Bugün girebilmek için birçok ödün verdiğimiz Avrupa Birliği Ülkelerinden Fransa’da bile kadınlar bu hakkı 1944, İtalya’da 1948, İsviçre’de ise 1971 yılında kazanabilmişlerdir. Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk seçme seçilme hakkını, milli mücadelede erkeklerle omuz omuza savaşmış olan kadınlarımıza vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ün büyük bir ileri görüşle kadınlarımıza verdiği bu hak, kadınlarımızın toplum içerisindeki konumunu ve yerini tamamen değiştirmiş ve toplumun etkin bir bireyi olmalarına katkı sağlamıştır. Kadınlarımızın kendi kaderi ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmaktan geçmektedir. Ancak, ne yazık ki günümüz Türkiye’sinde kadınlarımız siyasette hak ettikleri yeri bir türlü alamamaktadırlar. Cumhuriyet Halk Partisinin en temel hedeflerinden birisi kadını-erkeği her alanda eşit bir Türkiye’dir. CHP’li kadınlar olarak Türk Kadınına Seçme ve Seçilme Hakkının verilişinin 76’ncı yılını, bu hakkın gerçek işlevine kavuşması dileğiyle kutluyoruz.

 

10 KİŞİDEN BİRİ ENGELLİ

Bugün aynı zamanda Dünya Engelliler Günüdür. Engelli insanların yaşadığı sorunlar sadece kendilerin değil ailelerinin, çevrenin toplumun kısacası tüm insanların ortak sorunudur. Engelli insanların normal bir hayat sürmesi ancak toplumsal duyarlılığın oluşturulması ile mümkündür. Yaklaşık on kişiden birinin engelli olduğu ülkemizde engelli insanlarımıza karşı toplumsal duyarlılığı en yüksek noktalara yükseltmek ve onların yaşama tutunmalarını sağlamak en önemli görevimiz olmalıdır. Tüm engelli insanlarımızın Engelliler Gününü kutluyor, mutlu bir yaşam diliyoruz.