TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi, Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği, Mühendis-Mimarlar Derneği ile KESK'e bağlı Enerji, Sanayi, Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Zonguldak Şubesi, yaptıkları ortak açıklamada, iktidar partisi AKP'nin kamu kurumlarına yaptığı müdahaleleri eleştirdi. Ortak açıklamayı okuyan TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak
Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, TTK önceki Genel Müdürü Rıfat Dağdelen'in "atamalarda ve lojman tahsisinde" söz sahibi olamadıkları gerekçesiyle, iktidar partisi tarafından görevden alınacağını, kurum genelinde bir kadrolaşma hareketine gidileceğini ve bu doğrultuda atamalar yapılacağını önceki açıklamalarında dile getirdiklerini söyledi. Kamuya tarikatçıların doldurulduğunu dile getiren Kaymakçı, konuşmasında şu görüşlere yer verdi:

"KENDİLERİ GİBİ DÜŞÜNENLERİ SEÇİYORLAR"
"TTK'da yapılan son atamalarda, bazı görevlere getirilen kişiler dikkate alındığında, kurum yöneticilerinin görüşümüzü haklı çıkarmada ne kadar isabetli davrandıklarını ortaya koymuştur. Bilindiği gibi, tüm kamu kurum ve kuruluşlarındaki atamalar, iktidarların kadrolaşabilmek için iyice bozduğu ya da açık kanallar bıraktığı 'Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği' dikkate alınarak gerçekleştiriliyor. Ancak araya serpiştirilen bazı atamalar hariç, atamalarda dikkate alınan tek ölçütün, tamamen kendilerinden olma şeklinde gerçekleştiği; siyasi önceliklerin/kaygıların ön planda tutulduğu da ortadadır. Bu da etik değerlere uymayan bir durumdur. Evet, daha önce de belirttiğimiz gibi 'cemaatten olmak, kendileri gibi düşünmek' ülkemizin tamamındaki kurumlarda olduğu gibi burada da esas kıstas oldu. Bu atamalarda vekâleten görevde bulunanların bir kısmının asaleten atanmaları söz konusu olduğu gibi, bazılarının da atanmaması, atamaların kaynağı konusunda çeşitli spekülâsyonlara uygun bir durumdur. Böylesine ucu açık bir yönetmelik olduğu sürece de bu türden atamaların önüne geçmek mümkün olmayacaktır."

"AKP'NİN KİME
HİZMET ETTİĞİ BELLİ"
"Araya serpiştirilen bazı atamalarla gerici, tarikatçı kadrolaşmayı gizlemeye çalışan takiyyeci zihniyetin, çağ dışı olarak nitelendirdiğimiz siyasi kadrolaşmayı amaç edinen, siyasi iktidarın sözcülüğünü yapan kurum yetkililerinin ve AKP İl yönetiminin hangi amaca hizmet ettikleri gün gibi ortadadır. 'Kim olursa olsun, ama sadece bizden olsun, bize hizmet etsin, bizim gibi düşünsün' şeklinde yapılan atamalarla, 'kurumda yeni bir ruh ve heyecan' yaratmak bu şekilde mi gerçekleştirilecektir? 160 yıllık üretim kültürünün üzerine inşa edilip 1940 yılından bu yana kamunun yararına çalışan, üreten Türkiye Taşkömürü Kurumu; çağdaş, bilimsel, teknolojik gelişmelere, üretim artışına yönelik atamalarla güçlendirilmeli."

"BEKLEYİP GÖRECEĞİZ"
"Atamalarda mesleki bilgi, birikim, deneyim ve mesleki ahlak ölçüt alınması gerekirken yapılan bu tür yapılan atamalarla kurumun içi boşaltılmış ve iş barışından, üretkenlikten uzaklaştırılarak iktidarların çiftliği haline getirildi. Yapılacak olan atamalarda; bilgi, beceri, liyakat ve tecrübenin öne çıkarıldığı, iktidar güdümlü sendika ve derneğe üye olanların kayırılmadığı, çağdaş normları bünyesinde barındıran atama kriterleri oluşturularak bu amaca hizmet edecek bir 'atama yönetmeliği' hazırlanmalı. Belirli kuruluşlardan icazet alarak yapılan bu atamalarla kurumun bundan daha geriye gideceği açıktır. Bekleyip göreceğiz. Cumhuriyetle birlikte kazanılan değerlerin mevcut siyasi iktidarla yok olmasına karşı durmayanlara, ülkemizin gözbebeği kamu kurum ve kuruluşları bir bir özelleştirilirken sesini çıkarmayanlara, emekçilerin hak arama mücadelesine katılmayarak iktidar güdümlü sendikal anlayışı benimseyenlere, kamu kurum ve kuruluşlarını siyasi arpalık olarak gören iktidarlara karşı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da mücadele edeceğimizi kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."