3 Aralık Dünya Engelliler Günün çerçevesinde Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız'a, Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz, İş-Kur Müdürü Cemal Yiğit, öğretmen ve öğrenciler ziyarette bulundu.
Ziyarette konuşma yapan Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız, Engelli arkadaşlara engelli olarak değil de kaybedilmememsi gereken bir değer olarak bakılması gerektiğini söyledi. Ayyıldız, Dünyada engelliler günü demekle biliyorsunuz ne engelli olunuyor ne de engelli kaldırılıyor. Toplumun, bireylerin genel anlamda da devletin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Üzerine düşen görev bir defa engellileri engelli görmemek, toplumun kendi kafasındaki engelleri kaldırmasıdır. Öncelikle engelli ve engelsiz ayrımı yapmamak gerekiyor. Topluma tüm hizmeti sunduğumuz zaman bu zaten otomatik olarak ortadan kalkar. Eğer siz yaya kaldırımını, üst geçiti, iş almadaki tüm toplumu kuşatan kuralları, tüm toplumun gerçeğine göre hareket eder, hazırlarsanız engel diye bir problem olmaz. Üst geçite siz sadece merdiven yapıp tekerlekli sandalye çıkmayı engellerseniz bu engel o kişinin engeli değil o olayı yapıp projelendiren oraya o şekilde üst geçit yapmanın kendi engelidir. Engelli arkadaşlarımıza engelli olarak değil kaybedilmemesi gereken bir değer olarak bakılması gerekiyor. Bunun en fazla gündeme getiren sivil toplum kuruluşları oldu. Engelli vatandaş diye nitelediğimiz onların eğitimi, hayat kazandırılması, cidden değer olduğunun ortaya konulması başlı başına bir husus haline geldi. Gelinen bu aşamada bu çocuklarımızın kendi emsallerine göre aynı olduğu bazen de önde olduğu ortaya çıkıyor.
Onlara gerekli eğitim verilirse çok cidden zekalarıyla, sosyal hayata tutunmalarıyla göstermiş oldukları gayretleriyle emsallerine göre daha önde oldukları ortaya çıkıyor. Toplumun kaybetmeye göz ardı ettiği değeri topluma kazandırılması söz konusu oldu. Engelli vatandaş diye bir şey yoktur, insanların kafasındaki engelli düşüncesinin ortadan kaldırılması gerekiyor. Her insan değerdir, her insen eğitilebilir, her insanın eğitilmesi kendine özeldir. Kişinin eğitimini ne kadar sağlarsanız hem kapasitesini hem yeteneklerini değerlendiririsiniz hem de topluma katacağı değeri en üst seviyeye çıkarırsınız. Öyle düşündüğünüz zaman toplumda eğitilemeyecek insan yoktur. Bu anlamda engelli vatandaş yoktur. Bizden ne bekliyorlarsa engelli vatandaşlarımıza her türlü yardımı yapmaya hazırız. Benim kafamda engelli diye bir olay yoktur. Onların topluma kazandırılacak değerler olduğuna inanıyorum dedi.
Ardından konuşma yapan Türkiye Sakatlar Derneği Zonguldak Şube Başkanı Hüseyin Şirin ise İlimizde engellilerin yaşam şartları diğer illere göre biraz zor. Şehrimiz coğrafi açıdan bol merdivenli ve engebeli olduğu için engellilerimiz zorluk çekebiliyor. Engellilerimiz için çok güzel hizmetler yapılmıştır. Bunlar yeterli mi değil, inşallah zamanla en engelliler için daha iyi çalışmalar olacağına inanıyorum şeklinde konuştu.
3 ARALIK DÜNYA
ENGELLİLER GÜNÜ SERGİ AÇILDI
3 Aralık Dünya Engelliler Günü çerçevesinde Zonguldak Valiliği girişinde sergi düzenlendi.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü kapsamında Zonguldak Valiliği girişinde sergi açılışı gerçekleştirildi. Sergiye, Zonguldak Milli Eğitim Müdürü Harun Girgin, Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz, İş-Kur Müdürü Cemal Yiğit, öğrenciler ve öğretmenler katılarak sergiyi gezdi.  Engelli öğrencilerin yaptıkları resimler ve el işleri ise büyük ilgi gördü.