Zonguldak İşgücü Piyasası Talep Araştırması'nın sonuçlarına göre, Zonguldak  genelinde açık iş oranı yüzde 6,6 olarak hesaplandı. Sektörler itibariyle bakıldığında ise, en yüksek açık iş oranının yüzde 11,9 ile madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe olduğu görüldü.

Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü, Zonguldak İşgücü Piyasası Talep Araştırmasını tamamladı. Araştırma, Zonguldak genelinde, Eylül-Ekim 2012 döneminde, 692 işyerinde işverenler/işveren temsilcileri ile yüz yüze gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda derlenen verilere dayanılarak hazırlandı. Bu verilerin daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçlarının da kapsandığı "Zonguldak İşgücü Piyasası Analizi Raporu" Ocak ayı içerisinde yayınlanacak.
Araştırmanın sonuçları şöyle:

ZONGULDAK GENELİNDE AÇIK İŞ  ORANI YÜZDE 6,6 OLARAK HESAPLANDI
İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılması; eğitimin işgücü talebine duyarlılığının artırılmasına, işgücü arz ve talebinin doğru olarak tespit edilmesine ve buna uygun politikaların geliştirilmesine bağlıdır. Bu hedef doğrultusunda Zonguldak ilinde işgücü piyasası talep boyutunu tespit edebilmek amacı ile 2012 yılında işgücü piyasası talep araştırması yapılmıştır. Saha çalışmasından elde edilen veriler doğrultusunda Zonguldak genelinde açık iş oranı yüzde 6,6 olarak hesaplanmıştır. Sektörler itibariyle bakıldığında en yüksek açık iş oranının yüzde 11,9 ile madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe olduğu görülmektedir. Madencilik ve taş ocakçılığı sektörünü yüzde 4,5'lik açık iş oranı ile İmalat sektörü ve yüzde 3,4'lük açık iş oranı ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörü izlemektedir. Ancak bu oranlar değerlendirilirken ilgili sektörlerdeki işyeri ve çalışan sayılarının göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Meslek grupları itibariyle en yüksek açık iş oranı; yüzde 11,7 ile tesis ve makine operatörleri ve montajcılar meslek grubundadır. Açık iş oranının yüksek olduğu diğer ana meslek grupları ise yüzde 6,0 ile sanatkârlar ve ilgili işlerde çalışanlar ve yüzde 2,9 ile hizmet ve satış elemanları meslek grubu olmuştur. İl genelinde açık işlerin en fazla olduğu ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Madenci (Genel), Konfeksiyon İşçisi, Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel) ve Kalite Kontrolcü'dür (Tekstil). Örneğin madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki açık işlerin toplam açık işler içerisindeki payı yüzde 11,9'dur. Ayrıca madencilik ve taş ocakçılığı sektöründeki çalışanların toplam çalışanlar içerisindeki payı yüzde 35,1'dir. Diğer taraftan, imalat sektöründeki açık işlerin toplam açık işler içerisindeki payı yüzde 21,8 ve imalat sektöründeki çalışanların Zonguldak genelindeki çalışanlar içerisindeki payı yüzde 32,9'dir.
Zonguldak İli İşgücü Piyasası Talep Araştırması sonuçlarına göre, 2012 yılının Aralık ayı sonu itibarıyla net istihdam artışı beklentisi yüzde 2,31 iken, bu beklenti 2013 yılı Haziran ayı sonunda 1,17 puan artış göstererek yüzde 3,48'e yükselmiştir. 2012 yılı sonu itibariyle istihdam artışının; yüzde 45,30'unun imalat, yüzde 15,66'sının toptan ve perakende ticaret ve yüzde 15,58'inin de madencilik ve taş ocakçılığı sektörlerinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Söz konusu istihdam artışının yüzde 76,54'ünün bir önceki cümlede sıralanan üç sektörde gerçekleşmesi beklenmektedir. Diğer taraftan, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 7,04 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler, yüzde 4,54 ile ulaştırma ve depolama ve yüzde 4,27 konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri olduğu görülecektir, 2012 yılı Aralık ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisi olan ilk beş meslek şu şekilde sıralanmaktadır: Konfeksiyon İşçisi, Madenci (Genel), Makineci (Dikiş), Beden İşçisi (Genel) ve Beden İşçisi-Bina İnşaatı. Aynı dönem itibariyle en fazla net istihdam azalışı beklenen meslekler ise Beden İşçisi (İnşaat), Temizlik Görevlisi ve Şoför-Yük Taşıma şeklinde sıralanmaktadır. Burada oranlar değerlendirilirken mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler sektöründe bulunan işyerlerinin toplam işyerleri içerisindeki payının yüzde 1,01 ve ulaştırma ve depolama sektöründe faaliyette bulunan işyerlerinin toplam işyerleri içerisindeki payının yüzde 5,49 olduğu göz ardı edilmemelidir. 2013 yılının ilk yarısı sonu itibariyle en yüksek net istihdam artış beklentisi olan sektörler sırasıyla; yüzde 33,88'inin su temini; kanalizasyon, atık yönetimi ve iyileştirme faaliyetleri sektöründe, yüzde 23,73'ünün kültür, sanat, eğlence, dinlence ve spor sektöründe ve yüzde 18,02 'sinin de insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektöründe gerçekleşeceği tahmin edilmektedir. Buna ek olarak, sektörler içerisinde istihdam değişimine oransal olarak bakılacak olursa, sektör içerisinde oransal olarak en yüksek istihdam artışı beklenen üç sektörün; yüzde 34,38 ile insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri, yüzde 12,93 ile ulaştırma ve depolama ve yüzde 11,56 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri sektörü olduğu görülecektir. Madenci (Genel), Konfeksiyon İşçisi, Beden İşçisi-Bina İnşaatı, Diğer İmalat ve İlgili İşçiler (Elle) ve Satış Elemanı (Tanıtım) meslekleri 2013 yılı Haziran ayı sonu itibariyle en fazla net istihdam artış beklentisinin olduğu ilk beş meslektir. Buna karşılık; Depo Sorumlusu, Direksiyon Eğitmeni, Temizlik Görevlisi ve Büro Memuru (Genel) meslekleri ise 2013 yılı Haziran ayı sonu itibariyle net istihdam azalış beklentisinin olduğu mesleklerdir.
Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde eleman temininde güçlük çektikleri ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulmuştur. Eleman temininde en fazla güçlük çekilen ilk beş meslek; Madenci (Genel), Konfeksiyon İşçisi, Makineci (Dikiş), Satış Elemanı (Tanıtım) ve Beden İşçisi'dir (Genel). Diğer taraftan, bu kapsamda görüşülen işverenlerin; yüzde 43,62'si ilgili meslekte eleman olmamasından, yüzde 42,52'si ilgi meslekte yeterli beceriye/niteliğe sahip eleman olmamasından, yüzde 34,63'ü yeterli iş tecrübesine sahip eleman olmamasından, yüzde 30,50'si çalışma ortam ve koşullarının beğenilmemesinden ve yüzde 26,09'u da önerilen ücretin az bulunmasından dolayı eleman temininde güçlük çektiklerini belirtmişlerdir.