Zonguldak Kızılay Kan Bağış Merkezi Müdürü Dr.Ömer Selim Alan, çalışmalarının 7 gün 24 saat aralıksız sürdürdüğünü, 22 personel ve 6 araçla bölgede bulunan tüm hastanelerin kan ihtiyaçlarını karşıladıklarını belirtti. Vatandaşlar, günün birinde kendisinin ya da bir yakınının muhakkak kana ihtiyacı bulunacaklarını söyleyerek, kan bağışına duyarlı olmaya davet eden Alan, çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi;
"1 AYDA ANCAK ULAŞTIĞIMIZ RAKAMLARA 3 GÜNDE ANONSLAR SAYESİNDE ULAŞTIK"
"Ramazan ayının bu sene yaz aylarına gelmesi dolayısıyla sıcakların ve nemin fazla oluşu bizleri her sene olduğu gibi bu senede etkiledi. Gerekli önlemleri almamıza rağmen hastanelerimizden gelen talepleri karşılamakta sıkıntı yaşadık. Vatandaşların ameliyatları ertelenmek zorunda kaldı. Özellikle bayram sonrası 5 günlük tatil periyodunda depomuzdaki stoklarımız bitme noktasına geldi. Bayram sonrası Pazartesi-Salı günleri de havanın çok sıcak olmaması gönüllü kan bağış ekiplerimizi etkilediği için baya bir kan bağış sıkıntısı yaşadık. Son çare olarak belediye anonslarımızdan vatandaşlarımızı merkezimize davet ettik. Vatandaşlarımız sağ olsunlar duyarlılık gösterdiler. Normalde bir ayda ancak ulaştığımız rakamlara 3 günde anonslar sayesinde ulaştık. Sonrasında havaların tekrar elverişli olması nedeniyle gezici ekiplerimiz yoğun şekilde çalışmaların devam ediyor. Zonguldak-Bartın merkez ve tüm ilçelerimizde her gün en az iki ekip çıkıyoruz. Salı günü 3 ekip çıktık. Bir ekibimiz Bartın'da çadır kurdu, ben Perşembe beldesindeydim. Perşembe'deki yetkililerin ve vatandaşların duyarlılığı sayesinde 44 ünite kan, Zonguldak Terakki Mahallesi Muhtarlığımızın önünde kurduğum çadırda ise 2 günde 55 ünite kan aldık. Böylelikle sıkıntılarımızı çözdük. İnşallah hiçbir vatandaşımız sıkıntı yaşamayacak. İnşallah bir dahaki Ramazan ayına kadar stoklarımızda sıkıntı olmayacak ve ihtiyaç halinde en sağlıklı kanı vatandaşlarımıza ulaştıracağız."
"VATANDAŞLIK GÖREVİ GİBİ GÖRÜP KAN VERMELERİNİ İSTİYORUZ"
"Anons yaptırmayı pek istemiyoruz. Vatandaşlarımızın kendilerinin duyarlı olup, kan bağışını bir vatandaşlık görevi gibi görüp kan vermelerini istiyoruz. Ama anonslardan sonra şunu fark ettik. İnsanlarımız günlük yaşantıları içinde 15-20 dakikalarını ayırmıyorlar kan merkezine. Tüm Zonguldak ve Bartın'da yaşayan vatandaşlarımızdan isteğimiz Kızılay'a sahip çıkmalarıdır. Çünkü ihtiyaç halinde hiçbir vatandaşımızın sıkıntı yaşamasını istemiyoruz. Ramazan ayında çok büyük sıkıntı oldu. İnşallah bugünden sonra sıkıntı olmayacak. Sadece 15-20 dakikalarını vatandaşlarımız bize ayırarak kan merkezimize gelerek ya da gezici ekiplerimizi takip ederek hem sağlıklarına sağlık katacaklar, hem yüzeysel testlerden geçecekler hem de hayat kurtaracaklar. Verdikleri gönüllü kan bağışları hiç tanımadıkları insanın hayatını kurtaracak. Kan günlük ihtiyaç değil, sürekli bir ihtiyaçtır. Günün birinde kendimiz ya da bir yakınımız için muhakkak ihtiyaç duyacağız. Maalesef toplum olarak kanın önemini sadece ihtiyaç olunca anlıyoruz. Oysa bunu daha öncesinden benimseyip düzenli olarak sağlığımız elverdiği sürece kan bağışlarsak hiçbir sıkıntı yaşamayız. Kan Merkezimiz çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. 22 personelimiz, 6 aracımızla 7 gün 24 saat bölgemizde bulunan tüm hastanelerin ihtiyaçlarını karşılıyoruz. İhtiyaç sahibi vatandaşlarımızın hastaneden gelen talepler doğrultusunda kendimiz aracımızla bizzat götürerek istenilen miktardaki kanı yetkililere teslim ediyoruz. Tek eksiğimiz gönüllü sayımızdır. Gönüllü sayımızı daha da yükseltmemiz lazım. Vatandaşlarımızın Kızılay'a ve kan bağışına daha yakın durmaları lazım. Basın aracılığıyla vatandaşlarımızı gönüllü kan bağışçısı olmaya ve sağlıkları elverdiği müddetçe kan bağışlamaya davet ediyorum."