Nijerya Maden Bakanı'ndan Zonguldaklı işadamlarına yatırım çağrısı

Zonguldak İşadamları Derneği (ZONİAD) üyeleri, yatırım imkânlarını araştırmak üzere Afrika ülkesi Nijerya'ya iş gezisi düzenledi. İşadamlarını kabul eden Nijerya Maden Bakanı Kaloma Ali, Nijerya'nın kapılarının Türk işadamlarına ardına kadar açık olduğunu söyledi.
Kentteki iş dünyasının ufkunu açmak ve yeni ticaret kapılarının aralanmasını sağlamak amacıyla ZONİAD tarafından Afrika'nın en zengin ülkesi Nijerya'ya KOSGEB yurt dışı iş gezisi hibe desteği ile bir ticaret heyeti organize edildi. Bir hafta süren iş gezisinden önemli bağlantılarla dönen Zonguldaklı iş adamları, geziyi organize eden ZONİAD'a teşekkür etti.
Nijerya Yatırım Ajansı, Nijerya Maden, Tarım ve İletişim Bakanlığı tarafından karşılanan ticaret heyeti, yaklaşık bir hafta süren gezi boyunca yoğun ve önemli temaslarda bulundu. Nijerya Maden Bakanlığı'nda yapılan görüşmelerde önemli iş bağlantıları sağlandı.
Görüşme sırasında Nijerya Maden Bakanı Kaloma Ali, "Özellikle TUSKON üyesi firmalar için ayrıca ifade etmek gerekirse, Nijerya devletinin kapıları ardına kadar açık. Bizden ne talebiniz varsa elimizden geleni yapmaktan onur duyarız. Yaptığınız yatırımlar devlet desteği ve güvencesindedir. Biz sizlere güveniyoruz. Ülkemizde yaptığınız Türk Okulları, Üniversite, Hastane ve kurduğunuz işletmeler, hepsi alanında uzman ve başarılarını ispatlamış kuruluşlardır. Dolayısıyla burası sizin eviniz, gelin güvenilir ticaret kapılarını bu zamana kadar olduğu gibi bundan sonra da beraber açmaya devam edelim" dedi.
Programın devamında Tarım ve İletişim Bakanı, Yatırım Ajansı ve Abuja Ticaret Odası yetkilileriyle de bir araya gelindi. Daha sonra Kaduna ve Kano gibi sanayi şehirlerini gezen heyet, buralardaki iş dünyası ile görüş alışverişinde bulundu. Özellikle Kano'da gerçekleştirilen görüşmelerde ZONİAD üyesi bir inşaat firmasına, Kano Şehirler Arası Otobüs Terminali ile bir otelin yapımı teklif edildi.
Gezi programına katılan iş adamı Ragıp Bayraktar, "Türkiye'den kilometrelerce uzaklıkta bu bağlantıları yapmak ve kurmak başarı ister. ZONİAD'ı bu organizasyon yeteneğinden dolayı tebrik ediyorum. Bu gezi ufkumuzu açtı. Yeni ticaret imkânları yakaladık, ayrıca Afrika'nın sanıldığı gibi olmadığı gördük" şeklinde konuştu.
Ciddi bağlantılar ile Zonguldak'a dönen ZONİAD Nijerya Ticaret Heyeti'nin ardından 16 Aralık'ta Nijeryalı işadamlarından oluşan bir heyetin de Türkiye'ye geleceği öğrenildi.