Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi’nin Haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçlarını açıkladı.
“Ortalama 1550 lira maaş alan bir memurun gıda ve kira harcamalarından sonra geriye 336 lira kalmaktadır ki bu rakam insanca yaşamaya yetecek düzeyde değildir. Memurlarımız gıdaya ve kiraya yani karın tokluğuna çalışıyor” diye Bacıoğlu, şunları söyledi;
“MAAŞIMIZIN YÜZDE 78,23’ÜNÜ YALNIZCA GIDA VE BARINMA HARCAMALARINA AYIRIYORUZ”
“Türkiye Kamu-Sen Araştırma Geliştirme Merkezi’nin yaptığı 2011 Haziran ayına ait asgari geçim endeksi sonuçları açıklandı. Yapılan araştırmaya göre; tek kişinin yoksulluk sınırı 1.535,91 TL, dört kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı ise 3.083,07 Lira olarak belirlendi.  Açlık sınırı 1.172 Lira 58 Kuruş olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2011 yılı Haziran ayında 1.208,79 Lira olarak belirlendi.
Haziran 2011 itibarı ile ortalama 1.545,04 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının yüzde 45,96’sını oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise, Haziran 2011 ortalama maaşının yüzde 32,2’sine denk geliyor. Buna göre, bir memur, ortalama maaşının yüzde 78,23’ünü yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kalıyor. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının yüzde 21,77’si ile yetinmiştir. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Haziran 2011 maaşından geriye yalnızca 336 TL kalmıştır. Yoksulluk sınırı rakamları memurun içinde bulunduğu dar boğazın boyutlarının önemsenmesi gerektiğini göstermektedir. Ortalama 1550 lira maaş alan bir memurun gıda ve kira harcamalarından sonra geriye 336 lira kalmaktadır ki bu rakam insanca yaşamaya yetecek düzeyde değildir. Memurlarımız gıdaya ve kiraya yani karın tokluğuna çalışmaktadırlar.”
“HÜKÜMETİN ENFLASYON HESAPLARI DOĞRUYU YANSITMIYOR”
“Türkiye’de yaşayan dar ve sabit gelirlilerin yaşadığı ekonomik sıkıntı gün geçtikçe artmaktadır. Rakamlar bize gösteriyor ki, sadece gıda ve barınma kalemlerinin harcanmasına bile maaş yetmemektedir. Hükümet hizmetindeki kurumlar tarafından, akla hayale sığmayan harcama kalemleriyle yapılan enflasyon hesaplarının doğruyu yansıtmadığı ortadadır. Bu şartlarda kamu çalışanları da borç ve kredi batağında yüzmektedir. Hükümetin görmezden geldiği bu durum, sahte enflasyon rakamlarıyla örtbas edilmektedir. Ne hikmetse, her yıl toplu görüşmeler öncesinde enflasyon eksi çıkmaktadır. Ancak rakamlar göstermektedir ki vatandaşlarımızın açlık ve yoksulluk sınırı sürekli artmaktadır. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllarca bu durumu anlatılmaya çalışılmış ama yaşadığımız sıkıntılar hep göz ardı edilmiştir. AKP iktidara geldiğinden beri zorunlu tüketim harcamaları enflasyona göre yüzde 30 daha fazla artmıştır. Bu da enflasyon rakamlarının cebimizdeki enflasyondan daha düşük gösterildiğini ortaya koymaktadır. Türkiye Kamu-Sen olarak, anayasal bir hak haline gelen toplu sözleşme hakkımızı sonuna kadar kullanarak,  memurların ekonomik sorunlarına çözüm üretilmesini sağlamak istiyoruz. Bu noktada, memur maaş artışlarında hedeflenen enflasyon yerine gerçekleşen enflasyonun dikkate alınması ve büyüme ve refah payının maaşlara eklenmesi için her türlü mücadeleyi göstereceğimizin bilinmesi gerekiyor.”