Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Kadir Bacıoğlu, sendika binasında basın toplantısı düzenleyerek, Genel Merkez Araştırma Geliştirme Merkezi tarafından 2013 Şubat ayı asgari geçim haddi sonuçlarını açıkladı.
Bacıoğlu, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi 3 bin 540 TL olarak hesaplandığını ifade ederek, açlık sınırının ise yüzde 0,30 artış gösterdiğini söyledi.
Bacıoğlu, açıklamasına şöyle devam etti:

SONUÇLAR, KAŞIKLA VERİLEN ZAMMIN KEPÇEYLE ALINDIĞININ GÖSTERGESİDİR
Yoksulluk sınırının artması vatandaşları geçim derdine düşürmüş, Türkiye'de vatandaşların yüzde 56,6'sı ucuz ürüne yönelmiştir. Türkiye İstatistik Kurumu'ndan alınan Şubat 2013 fiyatlarına göre yapılan araştırmada, çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı bin 768,68 TL olarak, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise bir önceki aya göre yüzde 0,42 oranında artış göstererek, 3 bin 540,12 TL olarak hesaplanmıştır. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bin 365,87 TL oldu. Sonuçlar, açlık sınırının bir önceki aya göre yüzde 0,30 oranında arttığını göstermiştir. Dört kişilik bir ailenin ortalama gıda harcaması toplamı 811,5 TL ve konut gideri toplamı 550,46 TL olarak tahmin edilmiş, bir ailenin yalnızca gıda ve barınma harcaması bin 361,96 Lira olmuştur. Ortalama bin 924,51 TL maaş alan bir devlet memuru, gıda masrafı için maaşının yüzde 42,17'sini, barınma masrafı için maaşının yüzde 28,60'ını harcamak zorunda kalmıştır. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Şubat 2013 maaşından geriye yalnızca 562,53 TL kalmıştır.
Şubat ayı asgari geçim endeksi sonuçları kaşıkla verilen zammın kepçeyle alındığının bir göstergesidir. TÜFE Ocak-Şubat aylarında toplam yüzde 1,95 artış göstermiştir.

MEMURLARIN BU YILI YOKLUK VE ZORLUK İÇİNDE GEÇİRECEKLERİ AŞİKÂRDIR
 Memur maaşlarına ilk altı ay için yapılan yüzde 3 zamdan geriye bir şey kalmadığı görülmektedir.
Yılın ikinci ayında enflasyona yenik düşen memurların bu yılı yokluk ve zorluk içinde geçirecekleri aşikârdır.
Toplu sözleşme masasında bütün Türkiye Kamu-Sen'in itirazlarına karşı, memur ve memur emeklilerine yapılan zamlarda uygun bir artışa müsaade etmeyen yetkililer, tüketim ürünlerindeki zamları yok sayarak memurları yokluk ve sefalete itmeye devam etmektedirler. Son dönemlerde ortaya çıkan et, salam, sucuk gibi merdiven altı üretimi katkılı ürün skandalların arkasında vatandaşların kalitesiz ucuz ürünlere mahkum edilmesinin payı büyüktür.
Resmi veriler vatandaşlarımızın maaşlarının her geçen gün biraz daha kayba uğradığını bu nedenle de vatandaşların sağlıklarını tehlikeye atma pahasına kaliteden vazgeçip yalnızca açlıklarını giderme derdine düştüklerini göstermektedir.
Geçtiğimiz yıl bireylerin yüzde 36,7'si borçlanmış, yüzde 25'inin tasarruflarında azalma olmuştur. Bu resmi rakamlar ülkemizin içinde bulunduğu durumu gözler önüne sermektedir. 'Son 50 yılın en iyi toplu sözleşmesini yaptık' diyerek suskunluğa boğulan sözde sendikalar da artık gaflet uykusundan uyanıp acı gerçekle yüzleşmelidirler.