26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle Ereğli Gümrük Müdürlüğü tarafından kutlama programı düzenlendi. Gümrük Müdürü Mehmet Yıldız, Müdürlüğün kanunların uygulanması, kaçakçılığın önlenmesi, ithalat ve ihracat ile dış ticaretin düzenlenmesi ile ilgili görevi yürütmek için elinden geleni yaptığını belirtti.

İlk tören Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi, anıta çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin açıklamada bulunan Ereğli Gümrük Müdürü Mehmet Yıldız, Türkiye'nin de kurucu üye olduğu ve halen 179 üyesi bulunan Dünya Gümrük Örgütü'nün temelini oluşturan Gümrük İşbirliği Konseyi Sözleşmesine göre Türkiye'nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalanarak 1952 yılında yürürlüğe girdiğini söyledi. Söz konusu konseyin 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımı ile Brüksel'de gerçekleştirildiğini, örgütün ilk toplantısını yaptığı 26 Ocak gününün Dünya Gümrük Günü olarak belirlendiğini belirten Yıldız, Gümrük Günü her yıl farklı bir tema belirlenerek kutlanmakta olup 201 yılında Gümrüklerin ilerlemesi için inovasyon teması belirlenmiştir dedi.

KIYAFET ZORUNLULUĞU
Kurumdaki ilk büyük değişikliğin Gümrük Müsteşarlığı olarak faaliyet gösterirken 8 Haziran 2011 tarihinden itibaren Gümrük ve Ticaret Bakanlığı adı altında teşkilatlandıklarını söyleyen Yıldız açıklamasında şunları söyledi: Bu idari yapılanma bağlamında daha önceden merkezi Sinop Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü'ne bağlı olarak görevimizi sürdürmekte iken 22 Aralık 2011 günü Bakanlar Kurulu kararı ile Merkezi Kocaeli'de bulunan Doğu Marmara Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesine katılmıştır. Daha önce Gümrük Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü olarak iki ayrı Müdürlük bazında hizmet verilmekte iken her iki müdürlük Gümrük Müdürlüğü çatısı altında toplanmıştır. 2012 Yılında da gümrük personeline resmi kıyafet zorunluluğu getirilmiş olup resmi kıyafet zorunluluğu olan Gümrük Muhafaza Memur ve Amirlerinin Resmi Kıyafetlerinde ise değişiklik olmuştur.

2012 YILI FAALİYETLERİ
2012 Yılı içerisinde müdürlüğümüzce 1 milyar 290 milyon 519 bin 366 Amerikan doları tutarında ithalat, 447 milyon 442 Amerikan doları tutarında da ihracat gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda Müdürlüğümüzde gerçekleşen işlemler ile ilgili olarak 1147 serbest dolaşıma giriş beyannamesi ve 1021 adet çıkış beyannamesi tescil edilerek işlemler tamamlanmıştır. Müdürlüğümüzde gerçekleşen işlemler ile ilgili olarak 308 milyon 697 bin 770 TL tutarında vergi tahsilatı yapılmış olup ayrıca 7 bin 945 TL tutarında da ceza tahsilatı gerçekleştirilmiştir.

KATKI SUNMAYA HAZIRIZ
Müdürlüğümüz kanunların uygulanması, kaçakçılığın önlenmesi, ithalat ihracat ve dış ticaretin düzenlenmesi ilgili görevini getirmek için elinden geleni yapmaktadır. Ekonominin canlanmasını teminen mükellefe her konuda yardımcı olunmaktadır. Vatandaşlarımıza devletin gülen yüzünü göstererek yasal her türlü işinde kendisine yardımcı olunmaktadır. Biz gümrüklerin işlevinin üst düzeyde gerçekleşmesi ile ülke ekonomisinin kalkınmasına doğru orantılı olarak katkı sağlayacağı kanısındayız. Bu konuda Gümrük Müdürlüğü olarak ticaretin geliştirilmesi hususunda her türlü katkıyı sunmaya hazırız.