TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi Zonguldak Maden Mühendisleri Derneği tarafından yapılan yazılı açıklamada, karşılıklı konuşarak çözümlenmesi gereken konuların iletişim araçlarıyla kamuoyu önünde tartışılmasının yanlışlığına dikkat çekildi.

 

Derneğin yazılı açıklamasında şu vurgu yapıldı:

 

TTK Genel Müdürlüğü Üzülmez Müessesesine bağlı Asma İşletmesinde ihraç kuyusunun başındaki dış kapıların işçilerin ocağa giriş-çıkış saatleri dışında sürekli açık olması konusu bazı kurumlarda görevli tüzel kişilikleri olan şahıslarca sürekli gündemde tutulmakta ve kamuoyu da yanlış bilgilendirilmektedir. Bu uygulama iş disiplini ve iş güvenliğiyle ilgili olarak yöneticilerin aldığı bir karardır. Karşılıklı konuşularak çözülmesi mümkün olan sorunların basın yoluyla ve diğer iletişim araçlarıyla (facebook vs) kamuoyu önünde tartışılması ve bazı yöneticilerin hakaret içerikli ifadelerle karalanması yoluna gidilmektedir.

 

Bilinmelidir ki bilerek veya bilmeyerek yapılan bu tür davranışlar çalışanlar arasına nifak tohumları ekmekte, işçiler ve mühendisler arasında karşılıklı saygıya, sevgiye dayalı ilişkileri kin ve nefrete dönüştürmektedir.

 

Böyle davranışlar geçmişte saldırı, darp ve hatta ölümlere neden olmuştur. Yakın tarihimizde üyelerimiz olan mühendis arkadaşlarımıza yapılan saldırılar ve en önemlisi Asma İşletme Müdürü meslektaşımızın katledilişi hala unutulmamıştır.

 

Geçmişte tarih yazmış Genel Maden İşçileri Sendikası'nın şu andaki yöneticisi konumunda olan bazı tüzel kişilerin davranış, eylem ve söylemlerinde daha dikkatli, tutarlı ve sağduyulu olması gerekmektedir. Beklentimiz GMİS'in yöneticisi konumundaki bir kişiye hiç yakışmayan kin ve nefret doğuracak açıklamalardan uzak durulmasıdır. Kişisel çıkar uğruna popülist düşünceyle yapılan bu tür açıklamalar hem kurumu hem de çalışanları yıpratmaktadır. Bir sendika yöneticisine düşen görev böyle uluorta konuşarak insanları ve kurumları suçlamak değil çözüm adına akılcı projeler üretmek biraz da kendini /haddini bilmek olmalıdır.