SİYAH ÇELENK: "İster köy olsun ister kasaba Yunanistan'dan bir kardeş kent arıyorum" dedim ve bu sesimize Yunanistan'ın Hydra Adası Belediye Başkanı Sayın Konstantinos Anastopoulos cevap verdi.Yunanistan ile ilk kardeş kent ilişkisini gerçekleştirdik. Tabi bu süreç o kadar da kolay olmadı. Fanatik gruplar vardı. Belediyenin önüne siyah çelenk koymaya bile kalktılar.

Türk Belediyeler Birliği ve Türk Dünyası Belediyeler Birliği işbirliği ile İstanbul'da düzenlenen Kardeş Şehirler ve İşbirliği Forumu'nda Kdz. Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ta konuştu.
Posbıyık'ın katıldığı toplantı ve yaptığı konuşmayla ilgili olarak belediyeden yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:

MUSTAFA KEMAL REHBERİMİZ
Posbıyık, forumda yaptığı konuşmasında 1995 Yılında Karadeniz Ereğli ile Yunanistan arasında ilk kardeş kent ilişkisini gerçekleştirirken büyük mücadele verildiğini ve bunun karşılığının alındığını belirterek, "Yunanistan ile yaptığımız Kardeş kent ilişkisi neticesinde Abdi İpekçi Barış Ödülü ve Altın Yıldızlar Kardeş Kent Ödülü'nü aldık" dedi.
Posbıyık konuşmasında Ereğli ile Hydra kardeş kent ilişkisinin sıkı bir şekilde devam ettiğini belirterek "Büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün "Yurtta Barış Dünyada Barış" sözü rehberimiz oldu ve her zaman sevgi barış ve dostluk mesajları veriyoruz.
1994 Yılında göreve başlamamın ardından bir araştırma yaptım. Kardeş kent olarak Yunanistan ile hiç kardeş kentimiz var mı? Hiç kardeş kentimiz olmadığını gördüm. Zor işleri de sevdiğim için 1995 yılında düzenlediğimiz festivalde Ereğli'de tam da Kardak Krizi'nin yaşandığı dönemlerde Türk Yunan Dostluk Konferansını düzenledik.

KARDEŞLİK AVRUPA'NIN
Bu toplantıda "ister köy olsun ister kasaba Yunanistan'dan bir kardeş kent arıyorum" dedim ve bu sesimize Yunanistan'ın Hydra Adası Belediye Başkanı Sayın Konstantinos Anastopoulos cevap verdi. Yunanistan ile ilk kardeş kent ilişkisini gerçekleştirdik. Tabi bu süreç o kadar da kolay olmadı. Fanatik gruplar vardı. Belediyenin önüne siyah çelenk koymaya bile kalktılar. 1999 Yılında yaşanan Marmara depreminde bir Yunanlı yüzbaşının depremin kalıntılarının arasından kız çocuğunu kurtarması ile birlikte iki ülke arasında var olan dostluk ortaya çıkmıştır. Biz her zaman şunu söylüyoruz: İki ülke hükümetleri arasında siyasal ve ekonomik nedenlerden dolayı sıkıntılar olabilir ama iki ülke insanları arasında  dostluk vardır". Bu söylemimizle bugünkü sıkı dostluğumuzun temelini attık.  Hydra Adası Belediye Başkanına Sevgi Barış Dostluk Ödülü'nü takdim ettik. 1999 Yılında yaşanan deprem felaketinde yaptıkları çalışmalar ve dostluk anısına Yunan Kurtarma Ekibi EMAK ve Türk Kurtarma Ekibi AKUT'a Sevgi Barış Dostluk Ödülünü verdik. Abdi İpekçi Barış Ödülü'nü aldık. Avrupa'da birçok komisyona bu kardeş kent ilişkisi ile girdik ve üyeliklerimiz devam etmektedir. Avrupa Altın Yıldızlar Kardeş Kent ödülünü aldık. Bu süreçte en büyük destekçimiz tabiî ki halkımız oldu. Sevgi Barış ve Dostluğa inanan Karadeniz Ereğli halkı bu süreçte bize hep destek oldu.  Yunanistan ile gerçekleştirdiğimiz bu kardeş kent ilişkisi sıkı bir şekilde devam etmektedir. Tek dileğim; İnsanların birbirlerine sevgi, barış, dostluk ve kardeşlik duyguları ile sarılmasını, kavganın yerine hoşgörünün yer almasını, her yerde barış içinde, kavgasız bir dünya olması. Balkan ülkeleri ile aramızda  çok büyük benzerlikler var. Ülkelerimiz arasındaki farklılıklar ise bizim en büyük zenginliğimiz. İnanıyorum ki bir gün  herkes sevgi barış dostluk  diyecek".
YETERİ KADAR KAN DÖKÜLDÜ
Karadeniz Ereğli'nin kardeş kenti Yunanistan'ın Hydra Adası Belediye Başkanı Konstantinos Anastopoulos ise yaptığı konuşmasında Ereğli ile Hydra arasında yapılan kardeşliğin çok özel olduğunu belirterek şunları söyledi:
Ben kendimi sizden sayıyorum. Kardeş şehirler gerçeği ikili temaslar şeklinde tarihten buyana devam etmektedir. Değişen dünya şartlarında fikirler önem taşımaktadır. Bugüne kadar yeteri kadar kan döküldü. 2. Dünya savaşı sonrası ülkeler arasında yakınlaşmalar yaşandı. Belediye başkanları kardeşlikle ön ayak oldu. Ereğli ile Hydra kardeşliği bu yönde çok özel ve anlamlı bir kardeşliktir. Halil Posbıyıkla açtığımız yol bugün büyüdü ve gelişti. Ereğli ile el ele tutuştuk. Ereğli dostluğa her zaman 'Evet' dedi. Halil Posbıyık'ın Yunanistan'da yaptığı duygusal konuşma bizleri daha yakınlaştırdı".

TOPBAŞ'A DAVET
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı ve İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile toplantı sonrası sohbet eden Karadeniz Ereğli'ye davet eden Posbıyık "Sayın Başkan Karadeniz Ereğli'yi mutlaka görmeniz gerekiyor. Güneşin sarısı, ormanın yeşili ve denizin mavisinin orjinal renkleri dünyada sadece Karadeniz Ereğli'de görebilirsiniz. Karadeniz Ereğli'yi görmeden ölmek öbür dünyaya gitmek, eksik gitmektir. Ayrıca Karadeniz'de en lezzetli balık Ereğli'de yetişmektedir. Nefis aroması ve tadıyla eşi bulunamayan Osmanlı Çileği Karadeniz Ereğli'dedir. Bunun için mutlaka eksikliğinizi gidermek için Karadeniz Ereğli'ye gelmeniz gerekmektedir" dedi.
Karadeniz Ereğli'yi bildiğini ifade eden İstanbul Büyük Şehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Temmuz ayında yapılacak olan festivale gelmek istediğini ifade etti.
ORTAYLI  GELİYOR
Posbıyık, foruma konuşmacı olarak katılan Türk Tarih Profesörü İlber Ortaylı ile görüşerek, kendisini Ereğli'de ağırlamaktan büyük mutluluk duyacağını ifade etti. Prof. Dr. Ortaylı ise Posbıyık'ın davetinden dolayı büyük bir memnuniyet duyduğunu belirterek Haziran ayı içerisinde Ereğli'ye geleceğini söyledi.

Foruma, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı ve Türk Belediyeler Birliği Genel Başkanı Dr. Kadir Topbaş, Türk Dünyası Belediyeler Birliği ve Denizli Belediye Başkanı Nihat Zeyrekçi, Türk Tarih Profesörü Prof.Dr. İlber Ortaylı, Dışişleri Bakanlığı Temsilcileri, Karadeniz Ereğli'nin Kardeş kenti Yunanistan'ın Hydra Adası Belediye Başkanı Konstantinos Anastopoulos, Yunanistan, Arnavutluk, Romanya, Bulgaristan, Makedonya, Hırvatistan, Bosna Hersek gibi Balkan ülkelerinden Belediye Başkanları, bürokratlar katıldı.