ZTSO Meclis Başkanı İrfan Gül ihale komisyonlarının Zonguldaklı firmaları eleyebilmek için yoğun çaba sarf ettiğini açıkladı

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı İrfan Gül kamu ihalelerinde Zonguldak firmalarına zorluk çıkartıldığını komisyon üyelerinin yabancı firmalardan istenmeyen belgelerin Zonguldak firmalarından isteyerek Zonguldak firmaları elemek için yoğun çaba sarf edildiğini söyledi. Kendisinin Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasında müteahhitleri temsil ettiğini son aylarda sıkça rastlanılan bu konunun giderek arttığını ve örneklerini sayamaz duruma geldiklerini vurgulayan Gül " Bu komisyonların kime niçin ve neden şirin gözükmek istedikleri konusundaki kararı kamu vicdanına bırakıyorum. Ben ZTSO'da üstlendiğim görevde meslektaşlarımı ve bölgemin genel menfaatlerini korumakla mükellefim. İhale komisyonları burada karşı taraftır. Zonguldak'ın karşısındadır" dedi.
Zonguldak'ta Kurulu bulunan inşaat şirketlerini kazandığı her bir ihalenin aslında Zonguldak'ın kazanımı olduğunun farkına varamayan zihniyetin Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odasına kayıtlı firmaları ihaleden eleyebilmek için sarf edilen çabanın art niyetli olduğunu ifade ederek, Zonguldak firmalarının başka illerde ki ihalelerde karşılaştığı zorlukların bir benzerine Zonguldak'ta karşılaşılmasının çarpıcı olduğunu kaydetti.
ZTSO Meclis Başkanı İrfan Gül açıklamasını şöyle sürdürdü: 
"Başka kentlerde bu ve benzeri ihalelerde yabancı firmalardan daha çok o kentin firmalarının ihaleyi kazanması için telkinde bulunurken Zonguldak'ta ise bunun tersini yapılıyor olması çarpıcı bir örnek. Başka illerin bürokratları ihale komisyonları kenti bir bütün olarak görüşü ve kalkınması için gerekli olan araç ve imkânları seferber ederken Zonguldak'ta -büyümesin, batsın, almasın- mantığı hâkim son olarak 22.10.2009 tarihinde ihalesi yapılan ZONGULDAK MADEN MÜZESİ işine yedi firmayla beraber katılım yapmış olup, firmamız en uygun teklifi sunmuştur. 2.sıradaki teklif sahibi de Zonguldak firmasıdır.
Objektif olmadığını düşündüğümüz komisyon üyeleri ihalenin ilk aşamasında ön yargı ile kendilerini kurumlar üstü görerek karar vermeye yetkileri olmayan hususlarda karar vererek, iş bitirim belgemizin uygun olmadığına hükmederek firmamızı elemek istemişlerdir. Hak arama çabalarımız üzerine; iş bitirim belgesini veren kurumla yapılan yazışmalar sonucu belgenin standartları sağladığı ortaya çıkmıştır. Prosedür işletilerek firmamızın elenmediğine, yalnız kendilerinin hazırladığı keşfe göre, aşırı düşük teklif kapsamında savunma yapılmasına karar vermişlerdir.
Oysaki firmamızın Bayındırlık Bakanlığı birim fiyatları ve il müdürlüğünün özel imalatlara bundan önceki ihalelerinde uyguladıkları özel fiyatlarla hesaplandığında, keşfin 4.200.00,00 TL olduğunu görmekteyiz. Bu rakamı baz aldığımızda firmamızın düşük teklif sınırlarında olmadığını düşünmekteyiz.
Ancak İhale Makamı, hangi birim fiyatlarla hesapladıklarını bilmediğimiz bize göre yüksek olan keşfi baz alarak, firmamızdan düşük teklif savunması istemişlerdir. Firmamız kurumun ilgili yazısına istinaden projeyle alakalı metrajları hesaplamıştır. Gerekli olan malzemeler için proforma faturalar ve iş kalemlerine ait fatura asılları ile analizleri de yaparak savunma ekinde sunmuştur.  Ayrıca yapı araçlarımızda noter onaylı olarak savunma ekinde sunulmuştur.
Buna rağmen, kurum en düşük iki teklifi veren Zonguldak firmalarını, 22 Ağustos 2009 ve 27327 sayılı Resmi gazetede yayınlanan Kamu İhale Genel Tebliğinin 45.1.6 maddesinin (a), (b) ve (d) bentlerine göre istenilen evrakları sunmamamızı gerekçe göstererek firmamızı elemişlerdir.
Kamu ihale genel tebliğinin 38.9 maddesinde bayındırlık bakanlığının birim fiyatlarını ve analizlerini veren ihaleye katılım yapan firmalardan proforma fatura veya buna benzer evrakları sunmalarına gerek bulunmamaktadır ibaresi yer almaktadır madde açıktır.
Komisyon bu maddeyi görmemezlikten gelerek tebliğin bir maddesini alıp diğerini almamak gibi tutumu olamaz.  İlimizin mülki amirlerinin ve siyasetçilerin konuya hassasiyet göstererek müdahil olup gereğini yapmalarını talep etmekteyiz.
T.S.O olarak ta üyelerimizin haklarını gözetmek odamızın aslı görevidir. Bizde bu tür işlerin takipçisi olacağız.
İhalenin verildiği firma ile firmamız arasında (1.150.000,00 TL) fiyat farkı bulunmaktadır. Zonguldak ilinin parası çok herhalde harcayacak yer arıyor takdirinize bırakıyoruz.
Kurumun elenme kararını 13.11.2009 tarihinde tarafımıza iadeli taahhütlü olarak posta yoluyla bildirdiğini söylemesine rağmen karar 24.11.2009 tarihinde elimize ulaşmıştır. İtiraz için verilen resmi süreler bayramında araya girmesi ile itiraz edememe endişesi yaratmaktadır ve maksat taşımaktadır. İhalenin şeffaf ve adil olmadığını düşünüyor ihalenin iptal edilmesini gereğinin yapılmasını siz basın aracılığıyla ilgililere duyuruyor kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz."
Gül, ayrıca Zonguldak'ın karşılaştığı ekonomik ve sosyal zorlukların giderilmesinde üstün gayret sarf eden bölge işadamlarının dışlanması ve engellenmesinin karşısında seyirci kalan tarafların zamanla önce Zonguldak halkı, ardından da merkezi hükümet nezdinde güç ve itibar kaybına uğradığının gözlendiğini kaydederek "Uzun süredir güç kaybına uğrayan Zonguldak'ta bu ve benzer ihalelerde aslında kaybeden Zonguldak'tır. İhale komisyonları sadece bölge işadamlarını değil aynı zamanda Zonguldak'ı kaybettirmek için çaba harcıyorlar.
Yıllardır bu düşünceyi koruyan ve kollayan zihniyet aslında Zonguldak'a büyük kötülük yapıyor. İşadamlarını, yatırımcıları Zonguldak'ı terk etmeye zorlayan ekonomik ve sosyal sebeplerden daha çok, bu anlayıştır" şeklinde konuştu.